Wanneer je kindje net geboren is, sta je nog onder supervisie van de verloskundige en kraamverzorgster. Maar daarna? Vanaf een paar weken ga je naar het consultatiebureau. In dit artikel kan je lezen wat er gebeurt tijdens de intake van het CB en hoe je je daar op kunt voorbereiden.
Intake van het consultatiebureau: bezoek verpleegkundige
De hielprik is net gedaan als de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau alweer op bezoek komt. Zodra je kindje als nieuwe wereldburger ingeschreven staat bij de gemeente, krijgt het plaatselijke bureau namelijk een seintje. Ze nemen contact met je op voor de allereerste afspraak en twee weken na de bevalling is het dan zover. De komende vier jaar zal je waarschijnlijk met enige regelmaat op bezoek gaan om je kindje te laten wegen, meten en onderzoeken. En uiteraard voor de vaccinaties, mits jullie die willen geven.
Wat gebeurt er tijdens het eerste gesprek met het consultatiebureau?
Allereerst vertelt de verpleegkundige wie zij is en wat je van het consultatiebureau kan verwachten:
- Controleren
- Meten
- Wegen
- De motorische ontwikkeling van je kindje
- De sociaal-emotionele ontwikkeling van je kindje
- Adviseren op het gebied van opvoeding en ontwikkeling
- Vaccineren (mits jullie daar toestemming voor geven)
- Doorverwijzen (als het raadzaam is ergens naar te laten kijken door een kinderarts of een specialist)
Verder zal ze tijdens deze intake vragen naar je bevalling en jullie gezinssituatie. Ook krijg je een Groeiboekje vol informatie en vaccinatiekaarten. Jongens krijgen bovendien een ‘ballenkaartje’ (waarop plaats/omvang van de beide zaadballen wordt genoteerd). En tot slot vertelt de verpleegkundige wanneer het consultatiebureau geopend is, net als op welk moment je naar het inloopspreekuur kunt – dus zonder afspraak en op welke manier je eventueel om raad kunt vragen buiten de openingstijden.
Hoe bereid je jezelf voor op het consultatiebureau?
Naar je eerste afspraak breng je de volgende zaken mee:
- Luiertas (met in elk geval schone luier, doekjes, eventueel voeding en een extra setje kleding)
- Warme doek
- Boekje van het consultatiebureau
Tijdens de volgende afspraak die je zal maken, wordt je kindje gewogen en gemeten en ze kijken kort naar zijn motoriek. Tilt hij zijn hoofdje al op, volgt hij al met zijn ogen? Verder is er natuurlijk alle ruimte voor jullie vragen.
Wat zijn de voordelen van het consultatiebureau?
- Door regelmatig even te meten en wegen kan je bijhouden of de groei van je baby naar verwachting is. Houd in de gaten dat er voor kinderen met een andere etnische achtergrond aparte grafieken zijn. Ook is het belangrijk je eigen lengte en bouw in je achterhoofd te houden tijdens de beoordeling van deze gegevens; ben je niet lang dan zal je kind dat wellicht ook niet worden.
- Je hebt een laagdrempelige plek waar je advies kunt vragen over opgroeien, opvoeden en alle zaken waar je ook maar tegenaan kunt lopen met een jonge baby. Het advies dat je hier krijgt kan heel behulpzaam zijn.
- Bepaalde zaken (stagnatie in de ontwikkeling, medische problemen als een groeiachterstand of allergie) kunnen eventueel sneller worden ontdekt als je regelmatig op het consultatiebureau komt.
- Je krijgt handige tips rondom belangrijke thema’s: veiligheid, verzorging, slaapritme, voeding en (motorische en cognitieve) ontwikkeling.
- Je kan hier de inentingen uit het Rijksvaccinatieprogramma halen die je kindje nodig heeft.
Wil je niet naar het consultatiebureau?
- Als je veel negatieve verhalen hoort in je omgeving, kan het idee om naar het consultatiebureau te gaan best tegenstaan. Of misschien klikte het niet met de verpleegkundige die op huisbezoek kwam tijdens de intake? Het is aan te raden om toch nog eens te kijken of het gewoon pech was die eerste keer. Daarna kan je wellicht wisselen van verpleegkundige of, als je in een stad woont, zelfs van CB. De controles kunnen namelijk wel nuttig zijn.
- Misschien heb je al meerdere kinderen en zie je het gewoon niet meer zitten om opnieuw aan het consultatiebureau te beginnen? Dan is het mogelijk om te stoppen met de consults. Het blijft uiteindelijk een adviserend orgaan en je bent niet verplicht. Je kan ook kiezen voor een tussenoplossing en alleen de vaccinaties halen en/of belangrijke controles, zoals de ogentest, te doen met je kindje.
Hoe vond jij de intake met het consultatiebureau?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding – Shutterstock