Press "Enter" to skip to content

Wat doen ze bij de intake van het consultatiebureau?

Wanneer je kindje net geboren is, sta je nog onder supervisie van de verloskundige en kraamverzorgster. Maar daarna? Vanaf een paar weken ga je naar het consultatiebureau. In dit artikel kan je lezen wat er gebeurt tijdens de intake van het CB en hoe je je daar op kunt voorbereiden.

Intake van het consultatiebureau: bezoek verpleegkundige

De hielprik is net gedaan als de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau alweer op bezoek komt. Zodra je kindje als nieuwe wereldburger ingeschreven staat bij de gemeente, krijgt het plaatselijke bureau namelijk een seintje. Ze nemen contact met je op voor de allereerste afspraak en twee weken na de bevalling is het dan zover. De komende vier jaar zal je namelijk met enige regelmaat op bezoek moeten om je kindje te laten wegen, meten en onderzoeken. En uiteraard voor de vaccinaties, mits jullie die willen geven.

Wat gebeurt er tijdens het eerste gesprek met het consultatiebureau?

Allereerst vertelt de verpleegkundige wie zij is en wat je van het consultatiebureau kan verwachten:

 • Controleren
  • Meten
  • Wegen
  • De motorische ontwikkeling van je kindje
  • De sociaal-emotionele ontwikkeling van je kindje
 • Adviseren op het gebied van opvoeding en ontwikkeling
 • Vaccineren (mits jullie daar toestemming voor geven)
 • Doorverwijzen (als je ergens naar moet laten kijken door een arts)

Verder zal ze tijdens deze intake vragen naar je bevalling en jullie gezinssituatie. Ook krijg je een Groeiboekje vol informatie en vaccinatiekaarten. Jongens krijgen bovendien een ‘ballenkaartje’ (waarop plaats/omvang van de beide zaadballen wordt genoteerd). En tot slot vertelt de verpleegkundige wanneer het consultatiebureau geopend is, net als op welk moment je naar het inloopspreekuur kunt – dus zonder afspraak en op welke manier je eventueel om raad kunt vragen buiten de openingstijden.

Hoe bereid je jezelf voor op het consultatiebureau?

Wanneer je net een kindje hebt gekregen, blaak je doorgaans niet van het zelfvertrouwen. Doe je het wel goed? Waarom lijken die andere moeders het wel allemaal door te hebben? Is het erg als je maar iets doet? Zou je niet elke dag 24/7 moeten genieten? Een advies of zelfs kritiek krijgen op het consultatiebureau kan dan volledig verkeerd vallen. Je schiet in de verdediging, voelt je nog onzekerder en kijkt uit naar het moment dat je ze voor altijd gedag kan zwaaien. Maar onthoud dat het meeste advies echt goed bedoeld is. Bovendien, wie kan anders de ontwikkeling van je kindje in de gaten houden?

Als het echt niet klikt met een wijkverpleegkundige, zoek dan naar een oplossing. Spreek het eerst met haar uit, vraag anders naar de alternatieven. Uiteindelijk gaat het er vooral om dat het gewicht van je kindje ten opzichte van zijn eigen curve niet ineens hele rare sprongen neemt en dat ernstig overgewicht tijdig kan worden ontdekt.

Waarom consternatiebureau?

Gekscherend wordt het consultatiebureau ook weleens ‘consternatiebureau’ genoemd. Waarom? Omdat sommige ouders er bezorgder vandaan komen dan ze erheen gingen – soms onterecht. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan eens bij:

 • Charlotte, die onterecht een doorverwijzing krijgt naar de oogarts en regelmatig moest horen dat haar zoon te weinig woog (terwijl die toch echt hele dagen door eet)
 • Bregje, die op het CB hoort dat haar zoon te dik is en haar man opnieuw verliefd is
 • Marlies die borstvoeding geeft en hiervoor weinig steun kreeg

Hoe je hiermee omgaat?

Het belangrijkste is dat je het de consults ziet als een vorm van advies en niet als kritiek op jouw manier van ouderschap. Misschien kan je er iets mee, misschien niet. Als je opmerkingen krijgt over ‘afwijkingen van de curve’, kijk dan zelf ook eens naar je kind. Is hij inderdaad de laatste tijd anders gaan eten, weegt hij te licht of te zwaar? Of is dat gewoon zijn eigen lijntje en heeft hij altijd iets meer of minder gewogen dan het gemiddelde?

In sommige gevallen kan het heel fijn en nuttig zijn dat iemand meekijkt bij jullie. Advies vragen aan het consultatiebureau lost soms ook een probleem op. Bovendien zou dat ene plotselinge gewichtsverlies je misschien pas vrij laat zijn opgevallen als hij niet regelmatig bij het CB op de weegschaal stond. Kortom, er zitten voor- en nadelen aan het bureau.

Hoe vond jij de intake met het consultatiebureau?

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids