Word productiever met een inspirerende werkplek

Wanneer je veel of volledig thuiswerkt, is het fijner om dit te doen op een plek die je inspireert. Maar hoe zorg je nu dat jouw thuiswerplek zorgt voor inspiratie, motivatie om lekker door te werken en de wetenschap waar je het allemaal voor doet? In dit artikel deel ik niet alleen het waardevolle advies dat ik ooit kreeg van een succesvol ondernemer, ook vind je er handige tips om zelf zo’n fijne plek te maken waar je je goed voelt.

Het beste advies voor een fijne werkplek

Het beste advies dat een succesvolle ondernemer me ooit gaf, was te zorgen dat je een inspirerende werkplek creëert. Nu deed hij dat door kantoren te bouwen op locaties die van alleen al door het uitzicht een gelukzalig gevoel naar boven brengen, maar ook als je nog niet zover bent, zijn deze woorden belangrijk. ‘Zorg dat je gelukkig wordt wanneer je naar buiten kijkt. En heb je nog geen groots uitzicht, herinner jezelf dan op een andere manier aan wat het leven mooi maakt.’

Door te leven vanuit het credo dat je moet werken om te leven en niet andersom, kom je in een andere mindset terecht. Wat wil je doen met je geld? Mooie reizen maken? Investeren in een tweede huis? Of teruggeven aan de maatschappij in de vorm van een stichting voor gezinnen in armoede? Door die doelen te stellen en een omgeving te creëren die daaraan bijdraagt, kom je verder. En dat begint dus allemaal met een inspirerende werkplek.

5 tips voor een inspirerende werkplek

Bij voorkeur: gebruik een aparte ruimte in huis

De ideale situatie is dat je een werkruimte creëert op een aparte plek in huis: zo ziet je gezin letterlijk dat je niet aanwezig bent en bovendien kan je de deur dan achter je dichtdoen zodra je klaar bent. Verder liggen je werkspullen op die manier niet door het huis verspreid. Ook kan je hier helemaal je eigen plek van maken en je eigen smaak volgen. Dat kan best eens lekker zijn, zeker als je dol bent op een knalkleur en je man liever ecru (in de rest van het huis ontmoet je elkaar dan doorgaans toch in het midden), dan kan je hier helemaal je eigen gang gaan.

Heb je geen extra kamer over? Kijk dan of je op een andere manier een fijne werkplek kunt creëren. Bijvoorbeeld door een apart bureautje neer te zetten in de huis- of slaapkamer. Lukt dat ook niet goed in je huidige woning? Dan is het gewoon zaak dat je hele woonkamer een inspiratiebron vormt en dat je eettafel er altijd netjes bij ligt zodra je aan de slag gaat.

Rommel is ruis

Hoe minder rotzooi je hebt staan, des te productiever je bent. Nu hoef je zeker niet altijd te knallen, maar continu om je heen kijken en het gevoel hebben ‘dat moet ik ook nog doen’ draagt weinig bij aan je werkvreugde. Zorg dus voor een prettig systeem dat werkbaar is. Een bak voor losse papieren, alle pennen en potloden bij elkaar, één opschrijfboekje etc.

Durf te dromen

Wat wil je bereiken in je leven? Waarom werk je? Natuurlijk is het fijn om goed te zijn in je vakgebied, maar misschien wil je ooit met je hele gezin door Azië trekken, hoop je een loft te kunnen kopen in Zuid-Afrika of lijkt het je prachtig om iets terug te kunnen doen voor de maatschappij met een stichting. Zorg dat je omgeving dat uitstraalt. Zet accessoires neer, fleur de ruimte op met bijpassende posters en pas de kleuren erop aan. Zo ben je zelfs op de meest moeizame dagen bewust van de redenen waarom je hier zit te werken.

Zorg dat je ruimte je gelukkig maakt

Does it spark joy – Marie Kondo’s gevleugelde uitspraak gaat zeker op voor een inspirerende werkplek. Maakt iets je blij? Dan mag het er zijn, zo niet dan zet je het niet neer. Dit is dan ook dé plek om dat ene beeldje van je oma neer te zetten, ter nagedachtenis aan je grootste fan. Of de oude typemachine van je tante waar je vroeger uren mee speelde. Een retro lamp die mooie herinneringen bij je naar boven brengt. Of de mooiste tekeningen van je kinderen.

Meer groen, minder stress

Heb je een drukke, stressvolle baan? Planten zijn het antwoord. Zo blijkt uit onderzoek(*) dat je stressniveau daalt en je concentratie verhoogt door planten neer te zetten op je werkplek. Overigens moet hier wel de kanttekening bij, dat de verhoogde effecten op de productiviteit vooral gemeten zijn op de korte termijn. Of het effect van meer planten blijvend is op de lange termijn, moet uit ander onderzoek blijken. Feit blijft dat je cortisollevel lager ligt wanneer je omringt bent met groen en dat is iets dat je op een inspirerende werkplek zéker wil ervaren.

(*) In 2010 en 2011 voerde de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met PRISM, University of Exeter, een paar onderzoeken uit in opdracht van interieurbeplanter Ambius. Hier vind je de volledige studie: Planten op de werkvloer.

Hoe ziet een inspirerende werkplek er voor jou uit? Zou je gaan voor knalroze, rustige kleuren of juist donkerder? En hoeveel planten staan er? Laat het ons weten in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©SeventyFour – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven