Kinderfeestje voor tieners: 27 x toffe inspiratie

Hoewel je van een echt kinderfeestje niet echt meer kan spreken op de tienerleeftijd, kan je natuurlijk nog wel genoeg gaan doen (of hen laten doen) en organiseren. We verzamelden de leukste inspiratie voor tienerfeestjes, waar vast iets bij zit dat past bij jouw (pre)puber!

Inspiratie voor tienerfeestjes

Beauty: homemade spa

Je kan dit natuurlijk heel makkelijk uitbesteden, maar waarom zou je die meiden (of jongens) niet zelf aan de slag laten gaan? Wat je nodig hebt:

 • Maskertjes
 • Crème
 • Make-up (het liefst die ze zelf meenemen)
 • Stijltang
 • Krultang
 • Haarproducten

Op enige controle na met de krultang bij jonge tieners, ben je waarschijnlijk niet echt nodig. Met wat hapjes, flessen frisdrank en leuke muziek hebben ze verder genoeg aan elkaar. Je kan dit eventueel combineren met een fotoshoot, later op de dag.

Bioscoop en uit eten

Misschien kunnen ze zelf naar de bioscoop en anders neem je ze gewoon mee in de auto. Afsluiten bij de Mac of Happy Italy en je hebt hele blije kinderen. Als ze wat ouder zijn, kan je ook je kind wat geld meegeven en laten trakteren. Hebben ze wel hun feestje, maar geen ouders aan de zijlijn – uiteindelijk houdt jouw aanwezigheid vaak ook ergens een keer op.

Bowlen

Jong, oud en alles er tussenin: bowlen is altijd goed om je verjaardag mee te vieren. Als je kiest voor een arrangement waarbij eten inbegrepen is, hebben de tieners een superleuke dag en ben je ook meteen klaar met alles.

Chic uit eten gaan

Het voordeel van een tiener, ten opzichte van jongere kinderen, is dat hij over het algemeen wel netjes aan tafel blijft zitten. Bovendien is dit feestje ook net even wat anders. Houdt jouw zoon of dochter wel van exclusieve hapjes? En hebben jullie het budget? Dan is het natuurlijk hartstikke leuk om ze met elkaar chic te laten dineren bij een wat exclusiever restaurant. Wel handig om er bij het uitnodigen op te letten dat de betreffende kinderen ook graag iets anders eten dan friet van Piet!

Discofeestje

Hoewel het woord ‘discofeestje’ waarschijnlijk behoorlijk achterhaald is, aangezien de ouderwetse disco tegenwoordig een club heet (waar ze tot hun achttiende niet binnenkomen). Maar goed, principe blijft hetzelfde. Muziek aan, iedereen op de dansvloer, zoute stengels in een (anno 2022) bamboe bekertje en frisdrank, goede discolichten en een gezellige sfeer. Kan prima thuis (in de achtertuin) of, als je iets meer aan je tienerfeest wil uitgeven, in een afgehuurd zaaltje.

Escape Room

Ideaal voor pubers. Zoek een geschikte kamer voor kinderen op deze leeftijd en laat ze maar op ontdekking gaan. Let wel op: niet iedere tiener vindt het leuk om tussen de grommende zombies op weg te gaan naar de uitgang! Zelf kan je in de tussentijd iets drinken in de bar of ergens verderop. Alternatief is om thuis je eigen escape room te bouwen of een Escape Room spel spelen.

Fotoshoot voor tieners

Kan je natuurlijk perfect combineren met een beautyfeestje of uitbesteden aan een professional als je zelf minder handig bent met de camera. Voordeel van dat laatste is dat ze een onvergetelijke dag hebben en je prachtige foto’s overhoudt als aandenken. Soms kun je de fotograaf ook boeken met een specifieke glamour shoot, waarbij ze zichzelf vooraf opmaken en speciaal aankleden.

Glow in the dark midgetgolf

Naar de plaatselijke minigolf krijg je ze waarschijnlijk niet meer. Maar glow in the dark met muziek van nu op de achtergrond en je vrienden of vriendinnen is een ander verhaal. Je kan dit op verschillende plekken in Nederland doen. Ook leuk om te combineren met eten voor- of achteraf.

High tea’en

Als je tiener dol is op kletsen en uren aan de telefoon hangt, waarom zou je het feestje dan niet ook op die manier insteken? Je kan lekker gaan high tea’en op locatie, zelf een boek meenemen voor op het terras en onder het genot van een drankje in de zon gaan zitten lezen. Toch een andere ervaring dan toen ze klein waren! Alternatief: thuis vieren en eventueel zelf wat hapjes laten maken.

Indoor skydiven

Na een korte introductie mag je jezelf in een windtunnel storten. Indoor Skydiven is echt geweldig en geeft een enorm kick. Wel is het prijzig, dus over het algemeen meer geschikt voor één of twee genodigden dan de halve klas. Heeft je zoon of dochter geen zin in een uitbreid feestje? Dan is deze optie ideaal!

Jump XL

Voor wie het (nog) niet kent: dit is een trampolinepark, dus eigenlijk een soort opvolging van de indoor speeltuin (maar dan leuk). Perfecte plek dus voor een tienerfeestje. Je kan bovendien vaak een arrangement regelen met patat en snacks. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het trampolinepark onderdeel te laten zijn van een slaapfeestje. Is de kans in elk geval groter dat ze voor 7.00 uur ‘s ochtends hun ogen sluiten…

Karten

Racen als Max Verstappen in zijn jonge jaren? Karten is leuk voor jong en oud. Ook dit kan best prijzig zijn, maar daar kan je het aantal genodigden natuurlijk op aanpassen. Na afloop ga je lekker samen eten en breng je de kinderen weer naar huis.

Klimmen in een klimbos

Iets waar je misschien niet zo snel aan zou denken wanneer je een tienerfeestje organiseert, maar wat wel ontzettend leuk is. Je kan bijvoorbeeld naar een indoor klimhal en daar een arrangement boeken (vaak vanaf een aantal personen). Bij de prijs zit uitleg, zelf klimmen, een snack of eten en het duurt maximaal een uur.

Lasergamen

Heb je een stoere tiener in huis die dol is op spanning, sensatie en actie? Dan past lasergamen helemaal bij jullie. Gelukkig niet pijnlijk (anders dan paintball), maar minstens zo leuk om te doen.

Paardrijden op het strand

Heb je een echt paardenmeisje (of -jongen) in huis? Dan is niets mooiers om de kinderen lekker mee te nemen voor een prachtige rit op het strand. Het kost wel wat, maar levert ook een onvergetelijke ervaring op. En omdat er altijd een begeleider meegaat, is het ook mogelijk om dat ene vriendinnetje mee te nemen dat weinig ervaring heeft met paardrijden.

Paintball

Speciaal voor stoerdere tienerfeestjes kan je een kinderarrangement boeken bij veel paintball-aanbieders. Hierbij krijgen de kinderen o.a. meer bescherming dan in een regulier veld. Kijk op internet naar een aanbieder bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden!

Rollerdisco

Neem je tiener mee terug naar de jaren tachtig door een rollerdisco te bezoeken! Je kan je eigen rolschaatsen meenemen of ze ter plaatse huren en vervolgens kunnen ze op muziek gaan skaten.

Let op, skeelers zijn doorgaans niet toegestaan.

Schaatsen

Je kan ook besluiten om de kinderen mee te nemen naar de schaatsbaan. Minstens zo leuk als de rollerdisco, maar dan iets kouder. Zorg ervoor dat de kinderen hun eigen handschoenen meenemen en (als ze die hebben) hun eigen schaatsen.

Shoppen

Heeft je tiener geen zin in allerlei activiteiten? Dan kan je hem of haar ook aanbieden om een middag te gaan shoppen met een vriendin. Geef bijvoorbeeld het bedrag mee dat je normaal gesproken had uitgegeven aan het feestje en laat ze samen iets leuks uitzoeken.

Skiën of snowboarden

Ideaal voor de actieve tiener: snowboarden of skiën. In Nederland zijn een paar indoor pistes waar ze lekker kunnen oefenen voor de wintersport. Het is wel handig als de kinderen die je uitnodigt al ervaring hebben met skiën of snowboarden. Vraag vooraf ook bij de sneeuwhal wat de precieze mogelijkheden zijn.

Slaapfeestje

Een slaapfeestje is een concept dat bij tieners nog altijd populair is. Ook leuk om te combineren met een activiteit buiten de deur of misschien wel een thuisbioscoop: leg een stapel romantische komedies of actiefilms voor ze klaar en zet een bak popcorn neer. Klaar ben je!

Hoewel… Maak vooraf een aantal duidelijke afspraken (wanneer ze gaan slapen etc.), want anders bestaat de kans dat ze morgenochtend nog aan het spoken zijn.

Survivallen

Survivallen is ook meer voor de stoerdere jongens en meiden. Je hebt tegenwoordig in Nederland steeds meer natuurspeeltuinen en speelbossen. Soms ook inclusief een heel parcours tussen de bomen door! Een hele toffe, sportieve én originele ervaring voor de kinderen dus.

Theatervoorstelling bezoeken

Is je tiener dol op theatervoorstellingen? Waarom nemen jullie dan niet een paar vrienden of vriendinnen mee? Het leuke van tienerfeestjes is namelijk dat je alle kanten uit kan met je bestemming en dat je nog eens op plekken komt die voor jou óók leuk zijn. Zoals het theater dus! Ook leuk om dit te combineren met een chique etentje.

Tokkelen

Je hebt wel stalen zenuwen nodig, maar eenmaal beneden raast de adrenalinekick door je lijf. Tokkelen is net even anders dan abseilen, waarbij je alle controle houdt over het tempo waarin je afdaalt. Hierbij zet je je af en je vliegt in razend tempo naar beneden. Ook weer een duurder feestje trouwens, maar zeker spectaculair!

Videoclip maken

Ben je een beetje handig met de (video)camera? Dan is het hartstikke leuk om de kinderen hun eigen videoclip te laten maken. Ze kunnen er makkelijk een dag mee bezig zijn – al is het slim om je hierop goed voor te bereiden. Laat ze zich lekker uitdossen, eventueel mooie make-up op doen en oefenen op de tekst. Met een beetje handigheid kan je dit prima doen (en anders zijn er genoeg locaties waarop je de videoclip kunt uitbesteden!)

Workshop volgen naar keuze

Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt er wel een workshop in volgen.

 • Culinair (taart bakken, bonbons, cupcakes versieren, kookworkshop uit een exotische keuken)
 • Je eigen tasje maken
 • Freerunnen
 • Boogschieten
 • Snowboarden
 • Longboarden
 • Een nieuwe dansvorm leren (Afrikaanse dans, dancehall, hiphop, moderne dans, ballet, dansen op rolschaatsen)
 • Plaatjes draaien als een echte DJ
 • Oefenen met een muziekinstrument (Djembe)
 • Graffiti spuiten
 • Suppen
 • Fotografie
 • Visagie

Zwemmen (eventueel: discozwemmen)

Tot slot nog een good old feestje: discozwemmen. Het voordeel met tieners is natuurlijk dat ze allemaal hun zwemdiploma wel hebben, dus dat je er minder omkijken naar hebt. Als ouders kan je vaak ergens in het zwembad (of in elk geval in de kantine) plaatsnemen tot ze klaar zijn. Ideaal moment om even iets voor jezelf te doen!

Tienerfeestjes: een kinderfeestje maar dan anders

Anders dan bij een kinderfeestje op jongere leeftijd, ben je bij je tiener een stuk minder betrokken. Soms nog aanwezig, maar gaandeweg regelen ze steeds meer zelf. Wel kan je nog helpen bij de organisatie van het feest. Stel bijvoorbeeld samen met je tiener een schema op van wanneer ze wat kunnen doen:

 • Uitnodigingen versturen (eventueel per app)
 • Reserveringen maken
 • Inkopen doen
 • Eventueel versieren of spullen klaarzetten thuis

Op die manier leer je je kind hoe ze zelf een feest kunnen organiseren en dat is meteen een mooie les voor later. Bovendien vinden de meeste tieners het prettig om op die manier zelfstandig te zijn en van jullie het vertrouwen te krijgen.

Wat vindt jouw tiener het leukst om te doen met zijn of haar verjaardag?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven