Voorbereiden van de Jaardag van je overleden kindje

Wanneer je kindje overlijdt tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling loopt alles dat je voor ogen had anders. Zo ook de geboortedag of Jaardag van je kindje, zoals het ook vaak genoemd wordt. Hoe kan je zo’n dag invullen? Maak je er een klein feestje van of houd je het sober? In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden in de hoop dat je er een goede keus uit kunt maken die bij jullie gezin past.

Jaardag van je kindje

Niet alleen wanneer het precies een jaar geleden is, maar vaak zeker ook de jaren daarna kan een Jaardag behoorlijk wat impact hebben. Uiteindelijk is er geen moment dat nog dichterbij komt dan wanneer je de periode beleeft waarin jullie misschien het slechte nieuws te horen kregen, je moest bevallen en voor het eerst je kleintje mocht ontmoeten.

Het is dus niet zo gek dat veel mensen het op een bepaalde manier prettig vinden om er bewust bij stil te staan. Zeker als je al kinderen had, kan het voor hen ook een mogelijkheid zijn om weer even te denken aan hun kleine broertje of zusje. Daarbij is het onderdeel van je rouwproces: het herbeleven van je gevoelens, het intense verdriet, maar ook het gevoel dat jullie kind onderdeel is en zal blijven van wie jij bent. Hoe moeilijk dat soms is.

Tegelijkertijd kan het ook zo zijn dat je weinig hebt met jubilea. Waar de één juist graag stilstaat bij zo’n dag, wil een ander hem misschien beleven als alle anderen en komt het verdriet er vooral uit als je een flesje vindt waaruit je kindje nooit heeft mogen drinken of bij andere pijnlijke herinneringen. Hierin is natuurlijk geen goed of fout, alleen jullie beleving en voorkeur. Probeer daarom zoveel mogelijk je eigen gevoel te volgen in deze situatie.

Met wie vier je het (korte) leven van jullie overleden kindje?

Alleen met je gezin

Op zo’n beladen dag is het belangrijk dat je goed kijkt naar het gezelschap waarmee je jullie kindje graag wil herdenken. Omdat het jullie verdriet is, mogen jullie bepalen hoe je dit doet en met wie. Vind je het allemaal pijnlijk genoeg? Dan kan het heel fijn zijn om de herdenking te beperken tot je eigen gezin. Anderen kunnen dan op die dag op hun eigen manier stilstaan bij het verlies van hun kleinkind, neefje of nichtje en daar invulling aan geven. Daarbij kan het voor (jongere) kinderen in jullie gezin soms fijn zijn om het verdriet en de herinneringen alleen met hun ouders te delen. Jullie kunnen zelf het best inschatten wie welke behoefte heeft.

Met naaste familie

Misschien vind je het fijn om juist met je (schoon)ouders, (schoon)zusje en -broer af te spreken en samen te herdenken. Je kunt het verdriet delen, wat een enorme opluchting kan zijn. En je ziet natuurlijk dat jullie kindje dan wellicht niet bij jullie is, maar zeker door niemand vergeten.

Met een grotere groep

Het kan natuurlijk ook zijn dat je graag vrienden en vriendinnen over de vloer laat komen, misschien nog wil afspreken met de verloskundige – als zij daarvoor openstaat – en ook met anderen zou willen herdenken. Dat is natuurlijk prima. Wel kan het handig zijn om vooraf af te spreken wat je doet wanneer het je echt even te veel wordt, zodat je alle ruimte hebt op de dag zelf. Zeker het eerste jaar is het vaak toch afwachten hoe je je op dat moment voelt.

Als je er samen niet goed uitkomt met wie je de Jaardag wil vieren

Het kan natuurlijk zo zijn dat je man heel graag tijd doorbrengt met zijn familie en taart wil bestellen, terwijl jij behoefte hebt aan een stille wandeling door de natuur. Het is lastig wanneer je de Jaardag allebei op een andere manier voor je ziet. Probeer dan toch tot een compromis te komen. Misschien vindt hij het goed om de dag te starten met een gezamenlijke wandeling en dat hij in de middag een paar uurtjes naar zijn familie gaat. En wie weet wil je dan uiteindelijk toch mee?

Zoals ook voor het rouwproces zelf geldt, is het hierbij belangrijk elkaar de ruimte te geven aan jullie specifieke behoeften. Die kunnen mijlenver uit elkaar liggen, maar dat is niet erg. Zolang je eerlijk blijft praten en aangeeft wat iets met je doet, kan je alsnog samen heel ver komen.

Invulling van de geboortedag

Hieronder staan allemaal mogelijkheden; de één zal je meer aanspreken dan de ander. Kijk vooral waar jullie behoefte aan hebben op deze speciale dag en hoe jullie er een moment van kunnen maken dat bij je past.

Naar het graf of de urn

Misschien wel de meest voor de hand liggende van allemaal. Op de dag dat je jullie kindje herdenkt, wil je waarschijnlijk ook een moment dichtbij hem of haar zijn. Het grafje bezoeken of de urn – mits die buitenshuis staat – kan dan een mooi moment van bezinning zijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen of naasten een mooie bloem meenemen om die samen neer te leggen, of juist heel bewust alleen met je man en eventueel andere kinderen kunnen gaan.

Telefoon uit

Zit je te wachten op lieve berichtjes – of juist appjes van mensen die heel wat anders te melden hebben dan dat ze aan jullie denken? Wil je graag over andere dingen praten dan deze dag? Jij voelt het best aan waar je behoefte aan hebt. Het kan soms ook heel prettig zijn om deze dag je telefoon even uit te schakelen en je volledige tijd te besteden aan het herdenken en samen zijn met de mensen om je heen.

Kaarsje aansteken

Symbolisch steken we vaak een kaarsje aan voor een overledene. Dit is een ritueel dat ook past bij het herdenken, één of meerdere jaren later. Zo staat het licht van de kaars symbool voor het contact tussen hemel en aarde. Ben je niet religieus? Dan kan het je op een bepaalde manier houvast geven.

Taart eten

Voelt het ongemakkelijk? Dan hoef je geen taart te eten op de Jaardag. Sommige ouders halen er echter toch een fijn gevoel uit: op deze manier kan je ook stilstaan bij de maanden dat jullie kindje bij je (in de buik) was. Uiteindelijk staan in dit rouwproces liefde en leven heel dicht bij het overlijden en jullie verdriet. Doe wat goed voelt. Voor de een is dat een slagroomtaart met alles erop en eraan, de ander eet liever een klein gebakje en een derde laat deze optie voor wat het is.

Ballonnen oplaten (of een alternatief)

Symbolisch, richting de hemel, kan je ook ballonnen oplaten. Die zijn er tegenwoordig in een ecologische variant, waardoor je het milieu minder belast (al duurt het nog vier jaar om die af te breken, volgens onderzoek van de Universiteit van Wageningen). Zoek je toch liever een alternatief? Dan kan je de kinderen laten bellenblazen of bloemblaadjes uitstrooien op het water.

Foto’s kijken en herinneringen ophalen

Zelfs na een jaar kan het nog lastig zijn om de foto’s van jullie kindje te bekijken. Tegelijk kan het soms helend werken. Het neemt je hoe dan ook weer mee naar die bewuste dag, je herbeleeft een bepaald verdriet. En hoe pijnlijk dat is, een flinke huilbui kan soms enorm opluchten. Daarbij is het voor broertjes en zusjes misschien een fijn moment om (weer) naar hun broertje of zusje te kijken.

Wandelen

Een wandeling in de natuur doet altijd goed. Je hebt alle ruimte om je gevoelens de vrije loop te laten, met iemand te praten of juist in stilte te beleven wat je vandaag ervaart.

Plant een bijzondere bloem of boom voor je kindje

Op de eerste Jaardag van je kindje kan het een mooi idee zijn om een boompje te planten of bijzondere bloemen. Deze kan gaan groeien en uiteindelijk uitbloeien tot een prachtige herdenkplek in je tuin waar je gemakkelijk naartoe kunt wanneer je die behoefte voelt. Daarbij kan het heel fijn zijn om altijd even extra aan je kindje te denken wanneer je uit het raam kijkt.

Bidden of mediteren

Je kunt op een spirituele manier invulling geven aan het overlijden door bijvoorbeeld te bidden of mediteren. Ook wanneer je niet gelooft, is dit een manier waarbij je in alle rust misschien gevoelsmatig dichter bij je kindje kunt komen. Bijvoorbeeld door even heel bewust stil te staan bij hem of haar, te vertellen dat je hem of haar mist en van je kindje houdt.

Luister naar de muziek van de uitvaart

Dit kan best confronterend zijn en je enorm verdrietig maken, ook omdat muziek en emotie zo nauw verbonden zijn, maar tegelijkertijd is het misschien precies wat je nodig hebt. Muziek kan namelijk ook sterken en uiteindelijk een sterk gevoel van liefde achterlaten.

Schrijf een brief

Het schrijven van een brief is een mooie traditie om mee te beginnen. Misschien wil je wel iets vertellen aan je kindje, zoals hoe het afgelopen jaar was voor jullie en hoe je hem mist. Op die manier krijg je een bijzonder document waar je op de Jaardag opnieuw bij stil kunt staan.

Geef je andere kinderen een bijzonder cadeautje

Dit hoeft niet elk jaar, maar het kan fijn zijn hen bijvoorbeeld een sieraard cadeau te doen of iets anders waarmee ze hun broertje of zusje kunnen herdenken. Zo maak je de dag voor hen wellicht net iets tastbaarder.

Een dag als alle anderen

Past het niet bij jou of jullie of om een hele dag alleen maar bezig te zijn met het verdriet dat je toch wel elke dag meedraagt? Dan kan je de keus maken om er een dag van te maken als alle anderen. Op die manier gaat de tijd mogelijk wat sneller en kan je jezelf die beladen dag enigszins afsluiten voor de heftige pijn die gemoeid is met het verliezen van je kindje.

Vieren jullie de Jaardag va je kindje? Sta je dan bewust stil bij de geboorte of laat je de dag het liefst zo snel mogelijk voorbij gaan vanwege het extra verdriet dat erbij komt kijken? Misschien wil je graag laten weten hoe jullie het invullen? Deel jouw ervaring in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven