Krijg je visite met de feestdagen en wil je eens iets anders serveren dan de standaard blokjes kaas of schaal met chips? Ga dan voor één van deze heerlijke borrelplanken! In dit artikel vind je genoeg inspiratie om een smaakvolle combinatie op tafel te toveren – die net even anders zijn dan een klassieke plat du fromages.
Inspiratie voor je borrelplank
Italiaanse borrelplank
Mijn persoonlijke favoriet! Ik hou van Parmagiano en een goede Parmaham. Gecombineerd met ‘caprese op een stokje’ en een goede dessertwijn, ben ik een gelukkig mens. Overigens leuk om te weten: waar in Frankrijk de borrelplank voor het dessert op tafel komt, eten de Italianen hun antipasti voor de avondmaaltijd.
- (Nocellara) olijven
- Insalata caprese op een stokje (cocktailprikker met cherrytomaat, bolletje buffelmozzarella en een blaadje verse basilicum)
- Chorizo (of een andere pittige worstsoort zoals venkelsalami of coppa)
- Parmaham in dunne plakken
- Sweet peppers
- Mortadella
- Zoete cherrytomaatjes
- Gegrilde paprika
- Vijgenbrood
- Tapenade van zongedroogde tomaatjes of een zelfgemaakte pesto
- Smaakvolle Italiaanse kazen: Parmagiano Reggiano, Gorgonzola of Pecorino
- Gemarineerde artisjok (op brood of met een dipsaus)
- Gerookte zalm
- Bruschetta
- Walnoten
- Rucola
- Een zoete dessertwijn
Vegan borrelplank
Je ziet mensen steeds vaker kiezen voor een vegetarisch of zelfs vegan dieet. Met de onderstaande borrelplank zit je altijd goed!
- (Pompoen)hummus (recept vind je via de onderstaande pin!)
- Verschillende soorten noten: cashew-, pecan- en walnoten
- Fruit: blauwe bes, vijgen
- Cherrytomaatjes (of een frisse salsa met rode ui en wat limoensap)
- Geroosterde stukjes brood met tapenade
- Gevulde champignons
- Worteltjes (of gesneden in ‘frietjes’) met kruidendip
- Komkommer
- Avocadosandwiches met tomatensalsa
- Tortillachips met guacemole
- Een heerlijke salade
- Vegan sushi
- Bladerdeeghapjes, gemaakt met vegan bladerdeeg van Koopmans en een vulling naar keuze (vegan kaas, vegetarische worstsoorten)
Een oer-Hollandse plank met borrelhapjes
Waarom ver van huis gaan als het dichtbij ook lekker is? Met de onderstaande hapjes tover je zo een heerlijke plank op tafel die net iets mooier oogt dan de schaal met plakken leverworst en kaasblokjes met een vlaggetje.
- Haring met uitjes
- Gevulde eieren
- Plakjes grillworst en leverworst
- Old Amsterdam en/of een wat zachtere kaas, zoals mildere Jong Belegen Goudse
- Gehaktballetjes met een lekkere dipsaus
- Hollandse garnalen
- Kaaskroketjes en bitterballen
- Knakworstjes in bladerdeeg
- Augurkjes
- Zilveruitjes
- Toastjes met verschillende smeersels (filet américain, eiersalade, paté)
- Spiesjes met ananas, tomaat, komkommer en/of kaas
- Verse fruitsoorten
Inspiratie voor een borrelplank met vis
IHieronder staat een mooie borrelplank van Uit Pauline’s Keuken met alleen vis. Op deze plank kan je de volgende dingen neerleggen:
- Gerookte zalm
- Garnalen
- Augurk
- Sardientjes
- Stukjes stokbrood met mozzarella, ansjovis en geraspte citroen (recept van Allerhande)
- Gerookte makreel
- Tonijnsalade
- Makreelsalade
- Tapenade op basis van ansjovis
- Geroosterd brood
- Toastjes
- Salade met tomaat, rode ui en limoensap
- Koude witte wijn
Griekse plank
Bepaalde ingrediënten horen echt thuis in de heerlijke Griekse keuken. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat deze Griekse borrelplank veel walnoten, honing, feta kaas en courgette bevat. Maar er is nog veel meer!
- Feta-honingrolletjes
- Gedroogde vijgen
- Walnoten-courgettedip
- Tzatziki
- Gehakt- of kipspiesjes
- Spanakopita (spinazie en fetakaas in bijvoorbeeld filodeeg)
- Verschillende frisse dipsauzen
- Tonijnsalade op basis van Griekse yoghurt
- Druiven
- Dakos
- Gefrituurde uien- of inktvisringen
- Gevulde paprikapartjes (met o.a. gehakt, feta en sjalot)
- Baklava
- Knapperige zelfgemaakte toastjes
- Gebakken feta met olijven en citroen
Wat is de borrelplank eigenlijk?
Een paar jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de borrelplank toen Albert Heijn een actie had waarbij je niet alleen hele mooie glazen kon sparen, maar ook de typische smalle plank die hoort bij borrelen. Nu was ik sowieso altijd meer van een kommetje M&M’s in de avond dan uitheemse kaasjes, dus ik kende het niet zo goed. Tijd om even op onderzoek te gaan dus!
Waar komt een borrelplank vandaan?
Oorspronkelijk gaat dit gebruik terug naar Frankrijk waar ze al jaren een plateau du fromages op tafel toveren aan het eind van de maaltijd – voor het zoete dessert. Hierop liggen verschillende kazen, maar ook noten, vijgen en druiven. Inmiddels is het allemaal veel uitgebreider. Je kan verschillende worstsoorten toevoegen, vruchten en noten, dips, olijven en groenten. In de basis is een lekkere borrelplank vaak hartig. Ook eten we dit tegenwoordig vaker na het eten dan als onderdeel van de avondmaaltijd.
Wat ligt er op een klassieke borrelplank?
Als je echt gaat voor een klassieke Franse kaasplank, dan kies je:
- Minimaal drie soorten kaas (het liefst van verschillende textuur en kleur) met elk een eigen mesje: van zachte geiten- of schapenkaas tot hardere kaassoorten of schimmelkaas
- Toevoegingen, zoals (wal)noten, vijgen, druiven, crackers, jam of chutney. Ook lekker is appelstroop, een gebruik dat je in Zuid-Limburg veel ziet. De combinatie van de zoute kaas met zoete stroop is heerlijk!
- Een passende wijn: Port, dessertwijn of een zoete, volle Elzasser Gewurztraminer (lees meer over de passende wijnen bij verschillende kaassoorten in dit handige artikel van Gall & Gall)
Maar het kan natuurlijk diverser! Ik heb een speciaal bord aangemaakt waarmee je alle inspiratie binnen handbereik hebt.
Welke borrelplank is jouw favoriet?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding, Valentyn Volkov – Shutterstock