4 dingen die je moet weten over een allrisk autoverzekering

Heb je een auto op jouw naam staan? Dan ben je volgens de Nederlandse wet verplicht om deze minimaal te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Deze verzekering vergoedt alleen de schade die je met jouw auto veroorzaakt bij anderen. Schade aan jouw eigen auto wordt niet vergoed. Wil je dat ook schade aan jouw voertuig vergoed wordt? Dan kun je het beste een allrisk autoverzekering afsluiten. Voordat je hiervoor kiest, wil je ongetwijfeld eerst weten hoe deze verzekering in elkaar zit. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk 4 dingen die je moet weten over een allrisk autoverzekering.

Schade die je zelf rijdt wordt ook vergoed

Schade die je zelf rijdt met jouw auto, wordt niet vergoed bij WA en WA + Beperkt Casco. Een verzekeraar keert namelijk alleen geld uit om de schade bij de tegenpartij te vergoeden. Heeft jouw auto zelf ook schade opgelopen? Dan draai je zelf op voor de kosten die komen kijken bij reparatie. Bij WA + Volledig Casco – zoals een all risk autoverzekering officieel heet – is dit niet het geval. Jouw auto is dan namelijk niet alleen verzekerd voor schade van ‘buitenaf’, zoals brand, storm of diefstal. Ook schade als gevolg van botsingen, slippartijen of te water raken wordt vergoed. Ben je zelf de oorzaak van de schade? Geen probleem, want ook dan keert een verzekeraar geld uit.

Allrisk: ook geschikt voor auto’s jonger dan 6 jaar

Omdat een allrisk autoverzekering de meest uitgebreide dekking heeft, wil je jouw auto misschien ook wel op deze manier verzekeren. Dit kunnen wij ons goed voorstellen, maar toch is dit niet altijd de beste keuze. Waarom niet? Omdat de waarde van een auto niet altijd hoog genoeg meer is om een allrisk autoverzekering af te sluiten. Twijfel je of het interessant is om jouw auto op deze manier te verzekeren? Kijk dan naar de leeftijd van jouw auto. Als de auto jonger is dan 6 jaar, geniet een allrisk autoverzekering de voorkeur. Auto’s met een leeftijd van 6 tot 10 jaar kunnen het beste kiezen voor WA + Beperkt Casco, terwijl een WA-verzekering de voorkeur geniet voor auto’s van 10 jaar en ouder.

Niet alles is verzekerd

WA + Volledig Casco staat in de volksmond ook wel bekend als een allrisk autoverzekering. Daarom denken veel mensen dat er bij schade altijd een claim ingediend kan worden bij de verzekeraar. Dit is inderdaad het proberen waard, maar verzekeraars keren niet altijd geld uit. Het heeft bijvoorbeeld geen nut om een claim in te dienen als de schade veroorzaakt is door rijden zonder rijbewijs of door misbruik van alcohol of drugs. Dit is tevens het geval als jij jouw auto vanuit winstoogmerk verhuurt of er personen mee vervoert.

Duurste autoverzekering

Misschien vraag je je af: wat kost het om een autoverzekering af te sluiten? Dan wil je het voertuig mogelijk allrisk verzekeren. In dat geval geniet de verzekering WA + Volledig Casco mogelijk jouw voorkeur. Voordat je de knoop doorhakt, moet je weten dat dit de duurste autoverzekering is. Niet gek, want deze verzekering heeft de meest uitgebreide dekking. Als je de premie te hoog vindt, kun je kiezen voor WA + Beperkt Casco. Het verhogen van jouw eigen risico is ook een optie. Dit staat standaard op 0 euro, maar kan verhoogd worden naar 150 of 350 euro. De premie van jouw allrisk autoverzekering valt hierdoor lager uit. Besef je wel dat je dan opdraait voor een deel van de kosten als je schade rijdt.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven