Geld lenen, we ontkomen er niet altijd aan. Bijvoorbeeld om een studie te bekostigen, omdat we niet zonder auto kunnen of om het huis te verbouwen. De huidige economische situatie kan hierbij wel extra stress veroorzaken. Want welke invloed heeft de inflatie eigenlijk op mijn lopende leningen? En hoe werkt het als ik in de huidige tijd een nieuwe lening af wil sluiten? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.
Profiteren van de inflatie
Mensen die vlak voor de ergste inflatie een lening hebben afgesloten, zullen hier nu eigenlijk van profiteren. Dat klinkt gek. Lenen kost toch geld? Hoe kan je hier in deze zware economische tijden dan profijt van hebben? Dit vraagt om uitleg.
Bij inflatie gaat het om waardevermindering van geld. Je geld wordt dus minder waard. Dat betekent dat je met hetzelfde geld minder kunt kopen. In andere woorden: de koopkracht gaat achteruit. Dat zal iedereen inmiddels wel ondervonden hebben. Als je op dit moment voor vijftig euro boodschappen doet in de supermarkt, kom je met veel minder producten thuis dan dat je deed voor 2022. Dat betekent dus ook dat de waarde van de lening onderuit gaat. Dit kan voordelig zijn.
Stel, je hebt voor de ergste inflatie een lening afgesloten en daar producten van gekocht. Diezelfde producten zijn nu – enkele maanden tot een jaar later – een stuk duurder geworden. Je hebt dus minder geld hoeven te lenen om dezelfde producten te kopen. Je hebt dus precies op de juiste tijd je aankoop verricht en hier heb je nu fiscaal voordeel van.
De invloed van de inflatie op de lening wordt ook door een groot deel bepaald door de rente die je hiervoor betaalt. Als de inflatie hoger is dan de rente, betekent dit dat je dus bijna geld terug zou kunnen verdienen. Op die manier kunnen leningen die voor de inflatie zijn afgesloten nu erg voordelig zijn.
Nu geld lenen
Maar wat betekent het voor de mensen die nu nog een lening af willen sluiten? Die vraag is een stuk lastiger te beantwoorden. Ten eerste omdat we niet weten hoe de inflatie gaat lopen. Velen hopen dat we de piek nu wel hebben bereikt. Zeker omdat de koopkracht ook weer hoger zal worden door maatregelen die vanaf 2023 van kracht zullen zijn.
Vergeet niet dat alles duurder is geworden. De meeste mensen hebben hun koopkracht met soms wel meer dan 10 procent zien dalen. Dit betekent dat er maandelijks veel minder ruimte is. Hierdoor blijft er ook minder ruimte over om te sparen of om een lening af te lossen. Om mensen voor zichzelf en de eventuele toenemende inflatie te beschermen, heeft de overheid er dan ook voor gekozen om sinds 15 juli jongstleden nieuwe regels door te voeren met betrekking tot lenen. Hierbij kunnen consumenten flink minder lenen dan voorheen. Op die manier loop je minder risico dat je de lening straks niet terug kunt betalen door een nog hogere inflatie. Dit is dus niet alleen ter bescherming van de kredietverstrekker, maar ook voor de burger zelf.
Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Wees de eerste om reactie te geven