Wist je dat de meeste inbraken overdag plaatsvinden? Toch kan je zelf al best veel doen om dit te voorkomen. In dit artikel vind je zes handige tips om je huis veiliger te maken en te zorgen dat inbrekers veel minder kans maken bij jullie. Hoeveel kan jij er al afstrepen?
Hoe voorkom je dat je het inbrekers makkelijk maakt?
Kies een goed alarmsysteem
De makkelijkste manier is een goedwerkend alarmsysteem aanschaffen. Online vind je veel alarmsysteem info waardoor je beter kunt vergelijken welke systemen er allemaal op de markt zijn en welke daarvan aan jullie eisen voldoet. Het is daarbij in elk geval handig om een camerasysteem te kiezen, omdat je daarmee beelden vastlegt van de inbrekers. Tegenwoordig kan je de meeste systemen gemakkelijk schakelen met je mobiele telefoon, zodat je daar de beelden ook kunt opslaan.
Hiervoor wil je natuurlijk eerst weten wat een alarmsysteem kost. Kies voor een betrouwbare website waar je de kosten tegen elkaar kunt afzetten en een duidelijk beeld krijgt van hetgeen je daarvoor terugkrijgt. Hang bovendien goed zichtbaar op dat jullie huis wordt beveiligd door alarmsysteem X. Een slimme manier om inbrekers af te schrikken.
Laat geen ramen en deuren openstaan als je niet thuis bent
Ook als je slechts even snel naar school gaat om je kinderen op te halen en denkt dat het allemaal wel mee zal vallen, omdat je in zo’n gemoedelijk dorp woont met hoge sociale controle, kan een wandeling van tien minuten voldoende zijn voor een inbreker om snel naar binnen te gaan en wat waardevolle spullen mee te grissen. En zelfs als hij niks vindt, zit jij achteraf met de administratieve rompslomp, mentale nasleep en wellicht onnodige kosten. Dus controleer voor vertrek nog even snel of de boel goed dicht zit.
Beveilig je ramen tegen inslaan
Je kunt speciaal folie aanschaffen waardoor inbrekers je raam niet ineens kunnen intikken. Dit raamfolie plak je aan de binnenkant en voorkomt dat de ruit breekt. Er ontstaat slechts een klein gat waar inbrekers helemaal niets aan hebben. Zo vergroot je de pakkans en de kans dat hij opgeeft en vertrekt.
(Buiten)licht laten branden
Mocht je wel te maken krijgen met een inbreker die ’s avonds of ’s nachts aan het werk gaat, dan helpt goede verlichting om hem af te schrikken. Zeker in een buurt waar mensen elkaar goed kennen, valt het direct op als iemand voor de deur staat te prutsen die daar niet hoort te zijn. Ook zie je het gemakkelijker als er een onbekende in huis staat. Inbrekers zullen dan waarschijnlijk sneller geneigd zijn een donker en onopvallender huis te kiezen dat niet zo in het zicht ligt. Daarnaast helpt het om te kiezen voor buitenverlichting die niet alleen relatief fel licht verspreidt, maar ook werkt met een bewegingssensor. Verder is het handig om een timer op je verlichting te zette, zodat het net is of er nog iemand thuis is.
Maak afspraken met goede buren of regel een housesitter
Ga je voor langere tijd weg (weekendje, vakantie of zelfs een reis van enkele weken of maanden), maak dan afspraken met je buren om de post regelmatig weg te halen, hun auto voor jullie deur te parkeren en verder een oogje in het zeil te houden. Nog makkelijker is het als je een housesitter regelt. Dat hoeft geen onbekende te zijn. Misschien wil de dochter van die goede vriend wel een paar weken of maanden op zichzelf zijn om te werken aan haar scriptie of zoekt je beste vriendin tijdelijk onderdak nu ze middenin haar echtscheiding zit. Op die manier is er daadwerkelijk iemand thuis en dat reist toch een stukje geruster.
Leg waardevolle spullen niet in het zicht
Als je vertrekt, leg je laptop, dure fotocamera, mobiele telefoon, tablet, hogere geldbedragen of sieraden dan niet in het zicht. Sieraden die je niet draagt, kun je het best in een speciaal doosje in je nachtkastje bewaren. Elektronica leg je in een afsluitbare kast of, als iets erg kostbaar is, zelfs in een stevige kluis. Overigens is het natuurlijk sowieso slim dit soort spullen goed op te bergen in de avonduren, omdat je ze dan bij een eventuele inbraak in elk geval niet kwijtraakt.
Ben jij alert op inbraak?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©fizkes – Shutterstock