Ik beval van het heelal (Tessa Smits) | Review

Vanaf het moment dat ik het boek Ik beval van het heelal zag staan op Instagram, wist ik dat ik het wilde hebben. Om niet te verzanden in weer een eindeloze overdenking, bestelde ik op de gok: ik kende namelijk Tessa noch het boek. Of het een succesvolle gok was? In deze review lees je alles wat ik je erover kan vertellen! Ik ben heel benieuwd of jij het boek hebt gelezen, gaat lezen of misschien naar aanleiding van mijn review wil bestellen. Laat je een berichtje achter in de comments?

Ik beval van het heelal

Dat Instagram marketing soms werkt als een trein, bewijst de reclame voor dit boek wel. Tijdens een middag doelloos scrollen, kwam ik een post tegen over dit boek van Tessa Smits. De tekst sprak me enorm aan:

Wat gebeurt er als je echt de controle durft los te laten? Als je in volle overgave een leven laat ontstaan dat je in je stoutste dromen niet bij elkaar had kunnen bedenken? Hoe dat er real life, rauw en ongecensureerd uitziet, laat Tessa je ervaren in dit waargebeurde verhaal. 

Ik las dit op een moment dat ik zelf ook in een behoorlijke impasse verkeerde. Wat wil ik? Waar wil ik naartoe en hoe? Misschien hangt het samen met mijn leeftijd hoor, dat je zo vlak voor de veertig ineens in een halve staat van paniek verkeert. Hoe dan ook, ik drukte op de bestelknop en kon het boek nog voor de kerst verwachten. Mooi cadeautje aan mezelf.

De vijfde druk komt er inmiddels aan, zoals je op de website kunt lezen, en een boek kost € 25,00. Deze zijn alleen via haar eigen site te bestellen.

Wat ik vond van het boek Ik beval van het heelal?

Autobiografische roman: het moet je smaak zijn

Tijdens het lezen ging er van alles door me heen. Daarvoor zal ik iets meer uitleg geven over de opzet. Ik beval van het heelal is geschreven als een soort autobiografische roman. Tessa maakte alles mee, maar hier en daar zijn wat personages aangepast en/of samengevoegd. Daarmee verschilt het misschien niet zo van boeken die ik vaker las. Je moet ervan houden, denk ik. Persoonlijk vind ik het niet altijd leuk, omdat het eigenlijk vooral een grote ‘even over mij’ is.

Waar het boek van Tessa Smits in verschilt, is dat je door haar verhaal te lezen zelf ook grote levenslessen meepikt. Ze vertelt haar verhaal, hoe ze losliet en bepaalde ervaringen had en waarin dat haar enorm vooruit hielp. Maar dat niet alleen. Je krijgt niet op de laatste bladzijde nog even een coaching van € 1.549,00 ex BTW door je strot geduwd (waarin je écht kunt leren om dit ook te ervaren). Tessa schreef dit boek niet met bijbedoelingen, maar om je iets te leren. En dat kan in dit geval het best door haar eigen ervaring te gebruiken.

Wat nam ik mee uit Ik beval van het heelal?

Eenmaal uitgelezen, moest het toch even bezinken. Wat ik enigszins miste was een soort handleiding, iets van ‘zo moet je het doen’. Maar tegelijkertijd kwamen de lessen die Tessa vanuit zichzelf beschreef enorm aan. Het klopte voor mijn gevoel heel erg.

Ik heb een tijdje geleden ook iets meegemaakt, waarbij ik de controle volledig losliet (een unicum overigens, want dat doe ik vrijwel nooit) en vervolgens iets meemaakte wat echt in ieder opzicht klopte – op een manier waar je normaal alleen in boeken over leest, zeg maar. Daardoor begrijp ik ook wel wat ze zegt in haar boek. Bovendien besefte ik dat ik bepaalde technieken voor mezelf ook kan toepassen, zodat ik daardoor meer vrijheid creëer en een beter beeld krijg van waar ik naartoe wil.

Dat klinkt misschien allemaal een beetje abstract, maar wie het boek van Tessa Smits overweegt te kopen, begrijpt waarschijnlijk wel wat ik bedoel.

Afbeeldingen bij het boek

Wat ik persoonlijk ook een erg leuke toevoeging vond, is dat je via een linkje (achterin het boek) op een webpagina komt waarop alle hoogtepunten staan afgebeeld. Je kunt zelf natuurlijk ook enige beelden bedenken bij wat je leest (en ik had een schilderij gegoogeld, omdat ik heel benieuwd was), maar ik vond dit dus echt wel fijn. Het verhaal gaat daardoor nog meer leven.

Voicenote

Tot slot nog iets waar ook mijn enthousiasme uit sprak, is dat ik na het wegleggen van mijn boek al snel een voicenote insprak naar Lisette met een korte samenvatting. Ik herkende bijvoorbeeld Tessa’s vluchten in televisieprogramma’s, de onrust die het nieuws soms meebrengt (terwijl het helemaal niet overeenkomt met mijn beleving van en gedachten over het leven), verdoven met slechte voeding en ‘hangen’ in bepaalde gewoonten. Ik vond het verhelderend, omdat ik daar nooit zo bij stil had gestaan.

Daarnaast vind ik haar visie op hoe het beter kan in de wereld verfrissend. Ze raakte bij mij in elk geval een gevoelige snaar, juist omdat ik lange tijd misschien wel de verkeerde doelen stelde bij mezelf. Loslaten en creëren, in plaats van vasthouden en alles overdenken. Ik wil verder niet te veel vertellen, want de kernboodschap is een mooie om zelf te lezen in dit boek. Maar dat het voor mij leerzaam was en nieuwe inzichten bood, mag duidelijk zijn.

Heeft het boek Ik beval van het heelal mijn leven veranderd?

In zekere zin wel. Vooral mijn kijk op het leven en hoe het zou mogen (moeten?) zijn is door dit boek echt anders. Daarnaast heeft het kleine balletjes aan het rollen gebracht. Sinds het moment dat ik Ik beval van het heelal dichtklapte, vielen plots puzzelstukjes op hun plek. Ik besefte bijvoorbeeld dat ik in een aantal gevallen (zeker op zakelijk gebied) de verkeerde doelen had gesteld. Alleen dat al vond ik erg prettig.

Verder maakte ik de beslissing om binnenkort een cacao bliss ceremonie te gaan doen, hakte ik een andere knoop door die voor mij lange tijd ‘door sudderde’ en voel ik de energie weer door mijn lijf stromen. Nu wil ik dat niet allemaal toeschrijven aan één enkel boek natuurlijk, maar doordat ik nieuwe inzichten kreeg, ontwikkel ik wél een duidelijke visie – en dat is altijd fijn. Dus het bracht me meer dan ik in eerste instantie dacht. Een aanrader dus.

Is Ik beval van het heelal een boek dat bij jou past? Ik ben benieuwd naar jullie kijk hierop. Laat je het weten in de comments?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Pop Tika – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Ik beval van het heelal (Tessa Smits) | Review”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven