IJsbad ervaring: het bracht me nog meer dan ik hoopte

‘Grootste koukleum van Nederland duikt in ijsbad’ – het had de kop kunnen zijn van een sensationeel artikel, maar is eigenlijk gewoon de waarheid. Ik ben namelijk in een aluminium bad gaan zitten met water van zo’n vijf graden Celcius en ronddrijvend ijs. Mijn goede voornemen voor 2023 was namelijk: voelen dat ik leef. Nou, ik kan je zeggen dat dat me hiermee inderdaad is gelukt. Met dit artikel hoop ik je mee te geven waarom zo’n ijsbad een fantastische (en verfrissende) ervaring is, wat je eruit kunt halen en natuurlijk waar je naartoe moet om je zelf onder te dompelen in het koude water.

Dit artikel is niet gesponsord.

IJsbad als je het altijd koud hebt

Waarom in een ijsbad?

Even los van de gezondheidsvoordelen, waar ik later op terug kom, wilde ik mezelf dit jaar uitdagen. Uit mijn zelfbedachte comfortzone breken, dingen doen die wat minder veilig zijn en ‘binnen de lijntjes’ – zoals de rest van mijn leven inmiddels toch wel is. Ik wilde voelen wat mijn lijf aan kan, de kracht ervaren die zo’n ijsbad met zich mee schijnt te brengen en bovendien mezelf overwinnen. Dus toen er een voordelige actie voor twee personen voorbij kwam op Instagram, van Knowledge of POWER, wist ik meteen dat ik dit moest doen. Intuïtief wist ik dat Jeffrey, die ik ken van vijftien tot twintig jaar geleden inmiddels, hiervoor de juiste persoon zou zijn en ik waagde de gok. Omdat Lisette uiteindelijk niet meer kon, besloot ik in mijn eentje te gaan. Ik bedoel, als ik in mijn eentje naar Lapland kan, moet zo’n ijsbad ook wel lukken.

Mijn tegenvallende voorbereiding

De avond voor het ijsbad bibberde ik op de bank. Nog niet eens van de zenuwen, maar omdat de kou van buiten op mijn lijf sloeg en ik het gewoon niet meer warm kreeg. Uiteindelijk sprong ik onder de douche, draaide de kraan lekker open en stond zo een paar minuten lang mijmerend bij te komen onder gloeiend heet water.

Al te lang mocht de pret niet duren, want Jeffrey had geadviseerd om je voor te bereiden met koud douchen. Toen ik opgewarmd was, draaide ik met een dappere zucht de kraan een slag terug en hapte naar adem. Dit was koud! Jeetje. Diep uitademend voelde ik hoe mijn lijf zich langzaam aanpaste aan het ijzig koude water. Voor de zekerheid keek ik even op de thermostaat hoever ik nog moest richting maximale kou. Of misschien kon ik alweer terug naar behaaglijk?

Hij stond nog op 38 graden… Oeps!

Dit alles bood deze burger niet heel veel moed, kan ik je vertellen. Ik vermoed dat ik onder de douche niet veel verder moet zijn gekomen dan een bedroevende dertig graden. Daarna draaide ik de kraan maar weer open om terug op te warmen. Treurig. Maar ja, wie A zegt, moet ook B zeggen. En wat is nou een minuut op een heel mensenleven? Bovendien, besloot ik optimistisch, mijn handen zijn toch al vaak ijsklontjes, dus wie weet voelde ik de overgang naar het ijsbad niet eens.

De volgende ochtend reed ik Strijen in. Een tikje nerveus en enthousiast tegelijk.

IJsbad ervaring bij Knowledge of POWER

Ademsessie

Voor je in het ijsbad gaat, krijg je bij Knowledge of POWER een ademsessie. Hiermee train je je ademhaling op een bijzondere manier waarbij vastzittende emoties kunnen loskomen. Het eerste dat ik zei bij binnenkomst was hoe relaxed het is. De ruimte waar de ademsessie plaatsvindt, is namelijk zo stil. Daarbij is de sfeer gewoon goed. Misschien ben ik daar gevoeliger voor dat sommige andere mensen, maar direct voelde ik me op mijn gemak en wist ik dat ik hier veilig was om te voelen en zijn wie ik ben.

Jeffrey stelde me op mijn gemak en nam vervolgens de tijd om alles door te nemen. Hij vertelde hoe de ademsessie in zijn werk gaat en wat ik kon gaan verwachten.

Emotionele ervaring

‘Adem naar je hart, bedank voor de liefde die je geeft. Aan anderen. Aan jezelf.’ Jeffreys rustige stem neemt me mee als tijdens een meditatie. Zijn woorden raken me. Liefde voor mezelf? Ik voel pijn, omdat ik dat eigenlijk te weinig heb en een paar Maximà-waardige tranen rollen over mijn gezicht. Maar het mag hier. Zo voelt het echt. Zelfs voor iemand die het liefst huilt als er niemand bij is.

Een paar ‘blokken’ later verkrampt mijn lijf. Ik voel het verdriet door me heen stromen, het missen van Nova komt binnen als een mokerslag. Ik ervaar beelden, maar ook overweldigende liefde die me als een dikke deken inpakt. Zaken die al langer in mijn hoofd rondzingen, omdat ik geen beslissingen kan nemen en omdat mijn intuïtie me niet lijkt te sturen, worden plots glashelder. Ik weet wat ik wil, waar ik naartoe moet en hoe.

De dag is al geslaagd voordat ik in het ijsbad ga, op een manier die ik vooraf eigenlijk niet eens durfde te hopen. Natuurlijk had ik al eens gelezen over ademwerk, maar dat het zo’n bizarre, liefdevolle en fijne ervaring zou worden? Wanneer ik uiteindelijk weer in de gewone wereld beland, voelt het of alles nog steeds is bedekt met een zacht laagje liefde. Ik voel me herboren, lichter.

Koud! En ik moet nog in dat ijsbad…

Als we naar beneden lopen, vertelt Jeffrey dat ik me mag omkleden. Ik voel weerstand. In mijn badpak de achtertuin in? Met dit lijf? Nu ik tik voel ik me verdrietig omdat mijn gedachten zo ontzettend streng zijn tegenover mezelf, maar het is wel wat er op dat moment bij mij gebeurde. Ik voel me plots heel kwetsbaar met mijn stretchmarks, mijn niet fitte lijf en witte huid. Heel even vraag ik nog of ik een handdoek moet meenemen – met het idee dat ik die dan kan omslaan tijdens de opwarmingsoefeningen – maar die hangt Jeffrey resoluut op een stoel.

Daar sta ik dan. In volle onzekerheid, met een gevoel van ongemak dat misschien nog wel erger is dan die keer dat ik in mijn eentje de sauna inliep in Lapland. Maar dan gebeurt er iets. Door de rust die Jeffrey uitstraalt en doordat hij me op geen enkel moment het gevoel geeft me te moeten schamen, wordt helder hoe de onzekerheid volledig bij mij ligt. En als iets echt aan jou ligt, waarom zou je het dan voeden met je eigen kostbare energie? Niet veel later sta ik dus te squatten in de achtertuin. In badpak, zonder gêne en met het gevoel hartstikke klaar te zijn voor het ijsbad. Althans… Hartstikke is wat overdreven, want stiekem vind ik de tuin zelf al koud 😉

In één keer doorgaan

Ken je dat moment dat je aan de zwembadrand staat te dubben, je grote teen in het water steekt en met een rilling door je lijf centimeter voor centimeter het water in gaat? Dat is er niet bij. Je moet in één keer doorgaan, vertelt Jeffrey. In het ijsbad stappen en gaan zitten. Hoewel de stressreactie van mijn lijf op het koude water even heftig is, valt het eigenlijk best mee. Ik adem op de manier die hij voordoet en na twee keer proberen adem ik lang uit. Er daalt een gevoel van complete ontspanning over me heen. Wie had dat kunnen bedenken toen ik gisteravond nog stond af te zien onder 38 graden!

Mijn ijsbad ervaring: zou het zo nog eens doen

Kijk, misschien is het niet zo dat ik nu zelf direct elke dag in de tuin ga zitten in een bak vol koud water. Maar ik zou het zo nog eens doen. Het geeft namelijk een enorme kick, je voelt jezelf heel krachtig en ervaart aan den lijve hoe sterk je eigenlijk bent als mens. En dat is nog los van de ademsessie die vooraf ging aan het bad, waarbij ik echt zoiets bijzonders heb meegemaakt en gevoeld. Ik kan het iedereen aanraden (en doe dat dus nu ook; op het niveau van een fanatieke ex-roker).

Over Knowledge of POWER

Jeffrey startte met ademwerk en ijsbaden nadat hij merkte dat de reguliere gezondheidszorg een belangrijk aspect mist. Je werkt met ademsessies en ijsbaden namelijk niet alleen aan een betere weerstand, stofwisseling en weerbaarheid, ook helpt het je lijf om oude trauma’s op te schonen. Wat je meemaakt sla je immers op. Vaak meer dan we zelf doorhebben. Daarbij vind ik het heel mooi dat hij dit werk echt doet vanuit liefde: mensen helpen zichzelf te genezen. Dat hij gedreven wordt door passie vertaalt zich in oprechte hulp.

De grootste kracht in Jeffreys werk ligt hem voor mij in zijn innerlijke rust. Zijn stem loodst je door de ervaring heen, hij helpt je te ontspannen als dat nodig is en deelt zijn positieve energie met je tijdens de sessie. Ik voelde me veilig, elk moment. Iets dat ik bijna nooit met mannen heb, besefte ik na afloop. Veilig, geborgen, rustig. En hoewel ik nog steeds het gevoel heb dat deze tekst geen recht doet aan de hele ervaring, omdat die zo mooi was, hoop ik hierbij toch dat ik enigszins aan jou als lezer kan meegeven dat als je ook in een ijsbad wil, je hier moet zijn.

Gezondheidsvoordelen van een ijsbad

Zonder hier een heel verhaal te willen ophangen, daar zijn andere websites voor, toch even de belangrijkste, wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen op een rij:

  • Je maakt veel meer gelukshormonen aan, zoals endorfine (wat remmend werkt bij de afgifte van stresshormonen en positief is voor de afgifte van dopamine en serotonine) en krijgt je noradrenaline een boost.
  • Het is goed voor je weerstand.
  • Je gaat ‘aan’: je hart pompt sneller, meer bloed richting je spieren.
  • Een ijsbad is goed voor je mentale gezondheid, zoals je hier kunt lezen.
  • Je lijf went aan de kou en heeft na verloop van tijd minder middelen nodig om zelf op temperatuur te blijven.

Het eerste dat mijn moeder na thuiskomst zei, was dat ze vond dat ik er zo fit uit zag. Zo voelde ik me ook. Boordevol energie, topfit zelfs. Geen overprikkeling doordat de kinderen alle kanten op stuiterden, geen vermoeid gevoel – ondanks de beroerde nacht die ik achter de rug had. Heerlijk!

Het nemen van een ijsbad (en de voorafgaande ademsessie) kan ik iedereen aanraden. Het heeft mij zoveel gebracht, terwijl dit eigenlijk misschien maar het topje van de ijsberg [flauw, wel toepasselijk] is. Bij Knowledge of POWER voelde ik me op mijn gemak en veilig genoeg om de stap te zetten en in het koude water te gaan zitten. Na afloop stroomde de energie door mijn lijf; ik kan het iedereen aanraden! Is zo’n ijsbad iets voor jou? (Via Instagram kan je een afspraak maken)

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Dudarev Mikhail – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “IJsbad ervaring: het bracht me nog meer dan ik hoopte”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven