HypnoBirthing is een techniek waarbij je leert om op een heel ontspannen manier om te gaan met je bevalling. De voordelen zouden groots zijn, zowel voor jou als de baby. Maar werkt deze techniek echt? Moet je een peperdure cursus volgen of kan je zelf ook leren hoe je via HypnoBirthing bevalt en betekent dit ook pijnloos bevallen? Verder vertel ik zelf over mijn eigen bevalling en geef ik handige tips.
Ik heb geen cursus gedaan om te bevallen op deze manier. Wel heb ik mogen ervaren wat de kracht is van je eigen lijf en hoe het voelt je hieraan te kunnen overgeven. Vanuit kennis en die ervaring hoop ik jou te mogen helpen om in elk geval kennis te nemen van HypnoBirthing en te overwegen of dit iets voor jou is.
Wat houdt HypnoBirthing in?
HypnoBirthing of zelfhypnose?
Wie zoekt op ‘HypnoBirthing’ komt beloftes tegen over een pijnloze bevallen dankzij een soort zelfhypnose. In vijf lessen van 2,5 uur leert de aanstaande moeder specifieke ademhalingstechnieken die haar veel rustiger maken tijdens de bevalling. De achterliggende theorie is grotendeels dat je teruggaat naar de natuur en je overgeeft aan het bevallingsproces in plaats van je te verzetten tegen de pijn. Het heeft dus niets te maken met echte hypnose, maar meer met het aanleren van bepaalde technieken. Door anders te ademen, kan je beter omgaan met weeën.
Wat ademhaling kan doen, merkte ik ook tijdens het nemen van een ijsbad en de BRTT sessie. Het helpt je om helemaal in jezelf te kunnen keren – iets waar je tijdens een bevalling ook veel aan hebt.
Waar komt deze bevalmethode vandaan?
The Mongan method, zoals HypnoBirthing ook wel wordt genoemd, is afkomstig uit Amerika en is ontwikkeld door Marie Mongan. Wil je zeker weten dat jouw cursusleidster voldoet aan de hoge eisen die het HypnoBirthing® Institute hieraan stelt? Controleer dan op haar website of zij inderdaad is aangesloten bij HypnoBirthing® Nederland & België.
Wat is het effect van HypnoBirthing op je baby?
Wanneer je kiest om HypnoBirthing toe te passen tijdens je bevalling, heeft dat meerdere voordelen. De moeder is meer ontspannen dankzij deze techniek, maar ook de baby komt vaker kalmer ter wereld. Er zijn zelfs onderzoeken die beweren dat deze kindjes beter slapen en eten. Ze starten rustiger aan het leven. Bovendien herstel je als moeder sneller, waardoor je er eerder op uit kan en meer aandacht aan je kindje kunt geven. Dit alles biedt natuurlijk een hele fijne start.
Al blijf ik graag benadrukken: je hebt het nooit helemaal in de hand. De ene bevalling is de andere niet. Ook kan het zomaar gebeuren dat je helaas te maken krijgt met onvoorziene complicaties, waardoor de bevalling toch een stressvolle gebeurtenis wordt. Toch kan HypnoBirthing ook dan helpen: cursussen bereiden je voor op o.a. inleiding, stuitligging en keizersnede.
Hoe kan je leren ‘hypnobirthen’?
Zoals hierboven al staat, is een cursus belangrijk. En dus ook dat je een cursusleidster hebt die is opgeleid volgens de normen van het HypnoBirthing® Institute. Verder is het goed om te weten dat mannen een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van je bevalling. Het helpt dus enorm als hij hiervoor openstaat. Tijdens de cursus leert hij hoe hij jou kan helpen en hoe hij kan zorgen dat de omgeving waarin je bevalt zo rustig mogelijk aanvoelt.
Hoe duur is de cursus HypnoBirthing?
Als je ook een cursus HypnoBirthing wil doen en er nog meer over wil weten, zoek dan via Google naar een praktijk bij jou in de buurt. In iedere regio zit wel een praktijk. Het is belangrijk om te controleren of ze officieel zijn opgeleid en aangesloten bij de vakvereniging.
De cursussen HypnoBirthing zijn trouwens niet goedkoop: ca. € 350,00 voor vijf lessen, het boek, de cd en diversen aan lesmateriaal. Via Mucha Mama kan je de cursus doen tegen gereduceerd tarief (€ 269,00) maar dan duurt hij een volledige dag of 2-3 dagdelen.
Vergoeding van de cursus?
Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de cursus vanuit de aanvullende verzekering. Hier vind je alvast (actuele) informatie, maar controleer altijd nog zelf de voorwaarden van jouw verzekering en of je inderdaad de betreffende aanvullende module hebt.
Kan je met deze techniek echt pijnloos bevallen?
Het is één van de grootste vooroordelen over HypnoBirthing. Het zou ook wat zijn toch? Als je volledig pijnloos kon bevallen, zouden alle andere (medicinale) vormen van pijnbestrijding meteen overbodig zijn.
Daarom is het belangrijk te weten dat pijnloos bevallen nooit het doel is van HypnoBirthing. Het draait erom dat je meer in contact staat met jezelf en de natuur haar werk laat doen. Met de juiste technieken kan je de scherpe randjes van het bevallen afhalen. Voor sommige vrouwen betekent dat inderdaad dat ze een nagenoeg pijnloze bevalling beleven, voor anderen gewoon een relaxtere beleving waarbij ze de pijn beter kunnen behappen.
Ontspannen bevallen zonder dure HypnoBirthing cursus
Lijkt bovenstaande je wel iets en zou je op deze manier willen bevallen? Dan kan je overwegen een (prijzige) cursus aan te schaffen. Heb je hier het geld niet voor (over)? Dan kunnen onderstaande tips je zeker ook van pas komen.
Zelf volgde ik geen cursus, omdat ik er nog nooit van had gehoord. Toch herken ik me wel in de complete staat van ontspanning door goed te ademen. De bevalling van mijn derde dochter was namelijk heel rustgevend en ‘natuurlijk’. Als ik de ervaringsverhalen van HypnoBirting lees, denk ik dat dit in de buurt komt van het gevoel dat je kunt krijgen met de juiste technieken. Pijnloos? Nee dat was het niet, maar ik voelde me zo sterk en rustig. Dat gun ik elke aanstaande moeder. Hieronder vind je mijn beste tips.
Ontdek wat voor jou werkt en bij je past
Je kunt wel een Tibetaans orgeltje opzetten om te ontspannen, maar wanneer je daar de zenuwen van krijgt, werkt het natuurlijk voor geen meter. Ook een bad of warme douche helpt niet iedereen. Wees dus niet bang om halverwege de muziek te schreeuwen ‘dat je beter gaat’ op hardcore of gangster hiphop en om de kaarsen kwaad uit te blazen. Jouw bevalling, dus jouw manier – binnen de medische mogelijkheden natuurlijk.
Zo heb ik op een gegeven moment meditatiemuziek opgezet, in de hoop daarvan in een soort flow te komen. Al na vijf minuten schoot ik in de lach, ondanks mijn weeën, en constateerde opgelucht dat ik nauwelijks getuigen had van deze pogingen om mijn innerlijke zenboeddhist te vinden. Ik besloot daarna mijn eigen gevoel te volgen en niet te doen wat ik dacht dat hoorde. Dat scheelde aanzienlijk.
Probeer helemaal in jezelf te keren tijdens de bevalling
Wanneer het je eerste bevalling is en je hebt vooraf geen cursus gedaan, overkomt het je. Hoewel je niet per se een cursus hóeft te doen, kan het dus wel zo zijn dat je iets minder vat hebt op het proces. Wat dan helpt is om volledig in jezelf te keren. Accepteer de weeën en verzet je hier niet tegen. Ze horen bij het proces om je kindje ter wereld te brengen en daar kan je weinig aan veranderen.
Ik heb drie keer een weeënstorm meegemaakt, waarvan de tweede keer tijdens een inleiding. Vooral het gevoel dat ik geen controle had over het toedienen van de medicatie maakte me in eerste instantie wanhopig. Pas toen ik me eraan overgaf en accepteerde dat het nu eenmaal zo ging, voelde ik me beter. Het helpt ook om te vertrouwen op je lijf: jij kan dit. En verder staat de verloskundige of gynaecoloog je bij om je te begeleiden.
Zoek tijdens de bevalling een vorm van afleiding om de pijn beter op te vangen
Mijn derde bevalling was een thuisbevalling. Ik wil oprecht niet weten wat de buren gedacht moeten hebben: ik denderde als een op hol geslagen olifant over de bovenverdieping. Maar het hielp me om in een soort trance te raken, in mijn eigen beval-bubbel. Pas toen ik voelde dat we richting de 8-9 centimeter gingen, betrok ik Ro erbij zodat hij de verloskundige kon bellen.
Het wandelen bevorderde niet alleen de ontsluiting (in rap tempo), ook bood het afleiding tijdens de weeën. Ik pufte en telde de stappen die ik zette, net zolang tot ik voelde dat het niet lang meer kon duren voor ze er zou zijn.
Wat als de ontspanning niet komt?
Zelfs wanneer je een officiële cursus hebt gedaan, kan het alsnog gebeuren dat je op het moment suprême in paniek raakt of alles vergeten lijkt. Hoewel de meeste vrouwen veel aan een cursus hebben, weet je vooraf nooit hoe de bevalling loopt en hoe jij daarop reageert. Iedere bevalling is uniek. Daarbij had ik bijvoorbeeld zelf een aantal factoren mee tijdens die derde bevalling, waardoor ik in een bubbel kon raken:
- ik had geen medische indicatie
- we hadden de ruimte en het vertrouwen om thuis te bevallen
- ik had al een paar bevallingen achter de rug, dus kon redelijk goed inschatten wanneer de ontsluiting overging in persweeën
- onze dochter kwam redelijk snel ter wereld (binnen een paar uur vanaf het moment dat de ontsluiting doorzette)
Bij een inleiding, (spoed)keizersnede of een stuitligging komen er alweer andere factoren kijken. En toen mijn jongste ter wereld kwam, met 35 weken, voelde ik een soort paniek tijdens de bevalling zelf. De totale ontspanning van de derde keer was dus ver te zoeken. Het enige dat toen hielp was volledige overgave aan het medisch personeel en hun aanwijzingen blind opvolgen.
Dat laatste is dan ook mijn advies: als je slecht kunt ontspannen, probeer dan in elk geval wél de weeën te accepteren als noodzakelijk en goed te luisteren naar de deskundigen. Zij hebben dit al zo vaak gedaan en gezien, zij weten als geen ander wat je het beste kunt doen.
Conclusie: is HypnoBirthing het geld waard?
Een cursus HypnoBirthing is naar mijn mening de moeite waard om in te investeren. Je leert hier op een professionele manier hoe je jezelf kunt ondersteunen tijdens de bevalling en beter te ontspannen, waardoor je geen medicinale pijnbestrijding nodig hebt.
Vind je de cursus te duur of kun je geen cursusdag meer boeken? Dan kom je met bovenstaande tips ook al ver: creëer rustige omstandigheden, volg je gevoel en zoek afleiding om in een soort bubbel te kunnen raken. Blijf daarbij goed ademen: diep in en uit, zodat je de pijn beter kunt hebben. En tot slot is het belangrijk dat je je niet verzet tegen de pijn. Je moet hier doorheen om je kindje te kunnen ontmoeten. Een mooiere beloning is er niet, toch?
Lijkt HypnoBirthing jou een fijne methode om mee te bevallen? Geloof jij erin dat sommige vrouwen de bevalling inderdaad als pijnloos ervaren? Of heb je hier helemaal niets mee? Laat het ons weten in de reacties.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©shine.graphics – Shutterstock
Een gedachte over “HypnoBirthing: kan je echt pijnloos bevallen?”"