HypnoBirthing is een techniek waarbij je leert heel ontspannen om te gaan met je bevalling. De voordelen zouden groots zijn voor zowel jou als de baby. Maar is het echt een techniek die werkt? Moet je een peperdure cursus volgen of kan je zelf ook leren hoe je via HypnoBirthing bevalt en betekent dit ook pijnloos bevallen? Tot slot vertel ik zelf over mijn eigen ervaring en geef ik handige tips.
Wat houdt HypnoBirthing in?
HypnoBirthing of zelfhypnose?
Wie zoekt op ‘HypnoBirthing’ komt beloftes tegen over een pijnloze bevallen dankzij een soort zelfhypnose. In vijf lessen van 2,5 uur leert de aanstaande moeder specifieke ademhalingstechnieken die haar veel rustiger maken tijdens de bevalling. De achterliggende theorie is grotendeels dat je teruggaat naar de natuur en je overgeeft aan het bevallingsproces in plaats van je te verzetten tegen de pijn. Het heeft dus niet te maken met echte hypnose, maar meer met het aanleren van een bepaalde techniek die je leert omgaan met weeën.
Waar komt deze bevalmethode vandaan?
The Mongan method, zoals HypnoBirthing ook wel wordt genoemd, is afkomstig uit Amerika en is ontwikkeld door Marie Mongan. Wil je zeker weten dat jouw cursusleidster voldoet aan de hoge eisen die het HypnoBirthing® Institute? Controleer dan op de website of zij inderdaad het gouden zegel voert.
Wat is het effect van Hypnobirthing op je baby?
Niet alleen de moeder is meer ontspannen dankzij deze techniek, ook de baby komt vaker relaxed ter wereld. Naar het schijnt eten en slapen deze kindjes beter. Ze starten rustig aan het leven en omdat je als moeder sneller herstelt, kan je ook eerder erop uit en meer aandacht aan je kindje geven. Dat helpt hem of haar natuurlijk wel aan een hele fijne start. Al heb je het nooit helemaal in de hand; de ene bevalling is de andere niet en soms kan jij wel iets willen, maar werkt je lichaam niet mee.
Hoe kan je leren ‘hypnobirthen’?
Zoals hierboven staat, is een cursus belangrijk. En dus ook dat je een cursusleidster hebt die is opgeleid volgens de normen van het HypnoBirthing® Institute. Mannen spelen bovendien een belangrijke rol in de ondersteuning van je bevalling. Het is dus wel handig als hij ervoor openstaat. Tijdens de cursus leert hij hoe hij jou kan helpen en hoe hij kan zorgen dat de omgeving waarin je bevalt rustig is.
Hoe duur is de cursus HypnoBirthing?
Als je ook een cursus HypnoBirthing wil doen en er nog meer over wil weten, zoek dan via Google naar een praktijk bij jou in de buurt. In iedere regio zit wel een praktijk. Het is belangrijk om te controleren of ze wel het zegel voeren en officieel zijn opgeleid.
De cursussen zijn trouwens niet goedkoop: ca. € 300,00 voor vijf lessen, het boek, de cd en diversen aan lesmateriaal. Via Mucha Mama kan je de cursus trouwens doen tegen gereduceerd tarief (€ 258,00) maar dan duurt hij een volledige dag of 2-3 dagdelen.
Kan je met deze techniek echt pijnloos bevallen?
Het is één van de grootste vooroordelen. Zou ook wat zijn toch? Maakt meteen alle vormen van pijnbestrijding overbodig als dit echt waar zou zijn. Maar pijnloos bevallen is niet het doel van HypnoBirthing. Het werkelijke doel is dat je meer in contact met jezelf staat en de natuur zijn werk laat doen. Met de juiste technieken kan je de scherpe randjes van het bevallen afhalen. Voor sommige vrouwen betekent dat wel een nagenoeg pijnloze ervaring, maar voor anderen gewoon een iets relaxtere state of mind.
Ontspannen bevallen zonder dure HypnoBirthing cursus
Lijkt bovenstaande je wel iets en zou je op deze manier willen bevallen? Dan kan je overwegen een prijzige cursus aan te schaffen. Tegelijk kunnen onderstaande tips je zeker ook van pas komen. Want hoewel ik om die reden zelf geen cursus volgde, herken ik me wel in de complete staat van ontspanning. Mijn laatste bevalling was namelijk heel rustgevend en ‘natuurlijk’ – om het beestje maar een naam te geven.
Ontdek wat voor jou werkt en bij je past
Je kunt wel een Tibetaans orgeltje opzetten, maar wanneer je daar de zenuwen van krijgt, werkt het natuurlijk voor geen meter. Ook een bad of warme douche helpt niet iedereen ontspannen. Wees dus niet bang om halverwege de muziek te schreeuwen ‘dat je beter gaat’ op hardcore of gangster hiphop en om de kaarsen kwaad uit te blazen. Jouw bevalling, dus jouw manier – binnen de medische mogelijkheden natuurlijk.
Probeer helemaal in jezelf te keren tijdens de bevalling
Wanneer het je eerste bevalling is, overkomt heel veel je. Daar kun je weinig tegen doen: je hebt vooraf simpelweg geen idee wat je te wachten staat. Maar wat kan helpen is proberen om volledig in jezelf te keren. Accepteer de weeën. Ze horen bij het proces om je kindje geboren te laten worden en je kunt er weinig aan veranderen.
Heeft een hoog ‘deze-wee-komt-nooit-meer-terug’gehalte, maar het is wel zoals het is. Op het moment dat ik de weeënstorm, waarin ik zat, accepteerde, ging het beter. Vertrouw ook op je lijf: jij kan dit. En gaat het lastig, dan is er altijd nog een verloskundige die je zal helpen of kan ingrijpen.
Zoek tijdens de bevalling een vorm van afleiding om de pijn beter op te vangen
De laatste keer beviel ik thuis. Ik wil oprecht niet weten wat de buren gedacht hebben, omdat ik als een soort op hol geslagen olifant over de bovenverdieping denderde. Intussen pufte ik mezelf braaf door de weeën en liep van de badkamer tot de vensterbank en weer terug.
Dat laatste bracht me, in combinatie met de ademhalingstechniek, in een soort trance. Ro zat intussen in zijn Formule 1 tijdschrift te lezen en liet de bevalling volledig aan mij over, omdat hij wist dat ik hem wel zou roepen zodra ik hem nodig had. Dat werkte voor ons. Probeer dus te zoeken naar een vorm van afleiding die voor jou/jullie werkt.
Wat als de ontspanning niet komt en deze methode niet werkt?
Elke bevalling, en daarmee ook alle omstandigheden om in te bevallen, zijn uniek. Het maakt me geen supervrouw dat ik zonder pijnbestrijding thuis beviel in elk geval. Ik zie het meer als een kwestie van geluk dat:
- ik geen medische indicatie had
- we de ruimte hadden en het vertrouwen om thuis te bevallen
- ik al een paar bevallingen achter de rug had, dus precies kon inschatten wanneer de ontsluiting overging in persweeën
- onze dochter redelijk snel ter wereld kwam (binnen een paar uur vanaf het moment dat de ontsluiting doorzette)
Voor mij werkte dit goed, maar misschien vind jij het helemaal niks. Belangrijkste is daarom dat je zoekt naar een methode die bij jou past. Ontspannen bevallen (aan de hand van bovenstaande technieken) of zelfs een cursus HypnoBirthing zijn wat mij betreft goede mogelijkheden om te proberen.
Lijkt HypnoBirthing jou een fijne methode om mee te bevallen? Geloof jij erin dat sommige vrouwen de bevalling inderdaad als pijnloos ervaren? Of heb je hier helemaal niets mee? Laat het ons weten in de reacties.
Wees de eerste om reactie te geven