Jaarlijks word in groep 7 het VVN Verkeersexamen afgenomen, bestaand uit een theoretisch onderdeel en een examen in de praktijk. Voor dat laatste onderdeel zijn hulpouders nodig die controleren of de kinderen wel doen wat hen is voorgeschreven. In deze blog vind je 5 handige tips en een paar aandachtspunten, speciaal voor hulpouders die assisteren tijdens het praktijkonderdeel van het VVN Verkeersexamen.
Hulpouder bij het VVN praktijkexamen in groep 7
Persoonlijk vind ik het belangrijk om te helpen op de basisschool van de kinderen. Ook omdat ik weet dat scholen voor de leukste uitjes en belangrijke evenementen afhankelijk zijn van klassenmoeders en ouders die vrijwillig komen helpen. De ene keer is dat het versieren van school met kerst, dit keer dus het beoordelen van kinderen uit groep 7 tijdens hun VVN Verkeersexamen.
Het effect van die beoordeling? Als mijn mede-beoordelaar en ik menen dat de deelnemers hun best niet doen of grote fouten maken, kan dat betekenen dat het kind in kwestie niet slaagt. Eigenlijk vond ik dat helemaal niet zo’n leuke verantwoordelijkheid om te dragen (besefte ik pas nadat ik me al lang en breed had opgegeven als hulpouder), maar het zij zo.
Ervaring als beoordelaar
Gelukkig klikte het direct met de andere moeder die op dezelfde post zat. Ik haalde de spullen op, zij zette twee stoelen neer en had zelfs dekentjes bij zich. Want na een paar hete dagen was ik die ochtend toch niet helemaal voorbereid op de kou (beter gezegd: helemaal niet). Dat dekentje bleek dus een uitkomst! We kregen veel aanspraak van voorbijgangers en regelmatig hielden auto’s in als ze langs ons reden (misschien dachten ze dat we undercover agenten waren?) Een gezellige en grappige ervaring op zich in elk geval!
5 handige tips voor hulpouders
Neem een stoeltje mee
Je kan moeilijk twee tot drie uur lang op je post blijven staan. Zorg daarom voor een goed, stevig stoeltje waarop je het een paar uur uithoudt. En als je jezelf niet ziet fietsen met een flinke tuinstoel, regel dan een familielid/vriendin/kennis die langsrijdt en je voorziet van een fijne stoel en tuinkussens. Echt, comfort is belangrijk!
Wees voorbereid op alles
Het voordeel is dat het examen wordt afgenomen in je eigen buurt of dorp, dus dat je overal kan komen met de fiets. Neem daarom lekker een goed gevulde rugzak mee, waarin zeker niet ontbreekt:
- extra kleding (een vestje tegen de kou, regenjas tegen slecht weer of slippers voor het geval de zon ineens heel hard gaat schijnen)
- dekentje
- zonnebrandcrème
- pleisters (je weet nooit of het kind dat voorbij fiets een val maakt of heeft gemaakt en/of je zelf met je vingers tussen de zitting van je stoeltje terecht komt – true story)
- drinken (vooral op een zonnige dag: veel water meenemen) – hoewel: uitkijken dat je niet zoveel drinkt dat je na een halfuur al moet plassen
- iets te eten (je wordt ongetwijfeld hongerig als je zolang zit)
- hooikoortsmedicatie
- zakdoekjes
Een goed humeur
Je zit twee tot drie uur lang verschillende kinderen te observeren. Mogelijk met iemand die je nog helemaal niet kent. Het schiet dus niet op wanneer je al die tijd gaat zitten chagrijnen over het weer, een eventueel slechte organisatie, vervelende zitplaatsen etc. Ga ervoor en maak er een gezellige ochtend of middag van!
Een goed opgeladen smartphone
Natuurlijk niet om de hele tijd in contact te staan met de buitenwereld/het thuisfront, maar voor het geval van nood. Het is vooral handig wanneer je bereikbaar bent voor de organisatie. Ook handig om nog even te kunnen teruglezen wat ook alweer de instructies waren.
Energie
Net als het voorlezen van een kinderboek kan ook het observeren van kinderen die constant dezelfde route fietsen best slaapverwekkend zijn. Zeker als je alleen bent. Je moet echter wel blijven opletten! Uiteindelijk is zo’n fietsexamen belangrijk voor de toekomst en ieder kind verdient een goede observatie. Best een uitdaging als je gedachten regelmatig alle kanten uitfladderen, zoals in mijn geval, maar het kwam gelukkig goed.
Aandachtspunten voor beoordelaars
De volgorde van de fietsers
Soms fietsen kinderen in een andere volgorde dan voorgeschreven. Op zich geen heel grote ramp. Maar wanneer het voorste kindje zijn hand niet uitsteekt en je bent even abuis welk nummer op zijn hesje stond, dan kan je niets meer met die observatie. Hou dus altijd in de gaten wie welk nummertje heeft zodat je goed kunt opschrijven wie wat deed.
Het weer
Ik noemde het hierboven al even, maar het weer is echt belangrijk om bij stil te staan. Kleed je op warmte én koude, draag veel laagjes en neem eventueel een dekentje mee. Wanneer je drie uur lang op een stoel zit, kan het behoorlijk fris worden. Zelfs twintig graden en bewolkt is namelijk na een tijdje best koud.
Drink echt niet te veel
Ik had een flesje water bij me. Halverwege kregen we thee. Tegen de tijd dat het laatste plukje kinderen voorbij kwam, moest ik zelf op de fiets springen om naar Hema te racen, omdat mijn blaas op klappen stond. Drink dus vooral niet te veel. En vergeet niet om een muntje mee te nemen zodat je daadwerkelijk kan gaan plassen, mocht je moeten betalen bij het toilet van de winkel waar je naartoe gaat!
Wat is het VVN verkeersexamen en waarom wordt het afgenomen?
In groep 7 wordt het VVN Verkeersexamen afgenomen. Dit bestaat uit een theorie-examen en een praktijkgedeelte. Eerst krijgen de kinderen op school een lijst met vier thema’s, elk bestaand uit tien vragen. Die draaien om verkeersborden, afspraken en begrippen. Nadat deze test met goed gevolg is afgelegd, mogen kinderen door naar het praktijkexamen. Ze fietsen dan een route en moeten onderweg de geleerde regels in de praktijk brengen. Langs de route zitten vrijwilligers (hulpouders) die monitoren of het goed lukt.
Heeft jouw kind al meegedaan aan het verkeersexamen?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©lopolo – Shutterstock