huiswerk puber begeleiden middelbare school tips

De basis: zo help je je puber bij zijn huiswerk

Wanneer je kind naar de middelbare school gaat, ontkom je er niet meer aan: huiswerk, huiswerk, huiswerk. Maar waar je op de basisschool nog weleens kon bijspringen, bestaat de kans dat je het boek openslaat en je oprecht afvraagt wat er in vredesnaam met het vak gebeurd is tijdens de afgelopen twintig (of dertig) jaar. Alles is anders! Gelukkig ben je nu hier. Met inmiddels enkele jaren ervaring op de teller deel ik mijn beste tips om je kind te helpen.

Hoe help je je puber het best bij zijn huiswerk?

Liever niet (te veel) bemoeien met het huiswerk

Natuurlijk kun je helpen met kleine dingen, zoals een korte overhoring of het uitleggen van de stelling van Pythagoras. Maar verder is eigenlijk vaak beter om je afzijdig te houden van het huiswerk van e puber. Waarom?

  • Je eigen kennis over de vakken is vaak niet meer (helemaal) up-to-date
  • Vakken waar je vroeger weinig interesse in had, zullen je nu hoogstwaarschijnlijk nog steeds weinig interesseren
  • De ouder-kindband komt onder druk te staan als je een poging onderneemt
  • Leerkrachten krijgen geen realistisch beeld als zij denken dat een vak bijna als vanzelf gaat, terwijl jij regelmatig keihard werkt

Huiswerkbegeleiding of bijles?

Het is belangrijk om te kijken naar je kind. Heeft hij in het algemeen nog niet geleerd hoe je een planning maakt voor je huiswerk? Of is het een specifiek vak waar hij moeite mee heeft? In dat eerste geval is de algemenere huiswerkbegeleiding soms heel handig. Hier leren ze kinderen de planning maken, helpen ze met de verschillende vakken en zorgen ze dat je kind thuis bijna niets meer hoeft te doen.

Bijles is meer specifiek. Als jij bijvoorbeeld geen kaas hebt gegeten van biologie, economie of Duits, dan is het slim om je kind daarin bijlessen te laten nemen. Voor een klein beetje hulp zijn er soms bovenbouwleerlingen die tegen een kleine vergoeding kunnen helpen. Maar als je kind structureel moeite heeft met een bepaald vak, kan je (online) professionele bijlessen regelen. Zoek op plaatsnaam, zoals ‘Bijles Amsterdam‘ of ‘Bijles Den Haag‘ voor gediplomeerde docenten in jouw buurt.

Is bijles effectief?

Over bijles valt veel te doen, vandaar dat ik dit stukje nog toevoeg. Het gaat er vooral om dat critici bang zijn dat er te veel druk op kinderen wordt gelegd om te presteren. Dat geldt inderdaad als je je kind bijlessen geeft voor zo’n beetje ieder mogelijk vak. Zorg je echter voor een zetje in de rug waarmee je kind een solide basis krijgt voor dat ene vak, dan scheelt dat juist frustratie – bij zowel je kind als jezelf.

Sommige scholen doen tegenwoordig aan tutoring: extra instructietijd en korte bijles aan leerlingen. Ook op die manier vergroot je de kans dat ze de stof beter begrijpen. Daaruit blijkt dat het geven van bijles daarom zeker effectief is, al vond ik het lastig specifieke percentages te vinden; bijlesaanbieders preken natuurlijk voornamelijk voor eigen parochie.

Lizzy
Halverwege de coronaperiode merkte ik dat mijn dochter steeds meer begon achter te lopen. Ze vond het lastig om haar concentratie erbij te houden tijdens de online lessen, zat regelmatig andere dingen te doen. Uiteindelijk besloten we haar dat jaar bijles te laten volgen in twee vakken waar ze moeite mee had. Met frisse tegenzin begonnen, maar uiteindelijk haalde ze de die vakken op en heeft ze nooit meer bijles nodig gehad.

De basis van huiswerkbegeleiding thuis

Voor de kleinere zaken, zoals overhoren of stof uitleggen die je begrijpt, kan je thuis aan de slag. Met onderstaande tips houd je het zo gezellig én functioneel mogelijk.

Maak goede afspraken over de planning

Hier thuis gold de regel: na 20.00 uur gebeurt er niets meer. Wil je hulp, dan roep je die tijdig in. Ik vond het soms lastig om voet bij stuk te houden, maar merkte aan mezelf dat ik na die tijd niets meer waard was. Met twee jonge kinderen had ik vaak geen energie meer op de late avond. Mijn dochter leerde hierdoor beter plannen en haar verantwoordelijkheid nemen.

Voor vakken waarbij ik me moest inlezen, zoals economie, biologie en aardrijkskunde bijvoorbeeld, spraken we af dat ze me ruim op tijd om hulp zou vragen. Dan had ik nog even tijd om de stof door te nemen.

Bereid jezelf voor op de huiswerkbegeleiding van je puber

Toen mijn dochter me vroeg haar te begeleiden bij geschiedenis, maakte ik de denkfout dat ik als historica geen voorbereidingstijd nodig zou hebben. Wel dus. Ze kwam die avond op de proppen met één van mij minst bekende periodes: die van de jagers en verzamelaars. Vind ik best interessant, maar die hebben we verder nooit heel uitgebreid behandeld na het eerste jaar van mijn studie.

Wat volgde was een poging tot lezen met een ongeduldige puberdochter naast me die dit vooral zonde van haar tijd vond. Datzelfde gold voor de kwadratische vergelijkingen die ik vroeger heel leuk vond, waarvan ik nu zei: “Geef maar, dat weet ik nog wel.” Maar dat wist ik dus niet. Daarom wil ik je vooral meegeven dat je echt even voorbereidingstijd nodig hebt. Vraag het boek alvast of maak foto’s van de betreffende bladzijden. Zo kan je op een moment dat het jou schikt lezen waar het over gaat of hoe iets werkt.

Tip! Is je kind nog niet zo goed in plannen, houd dan zelf ook bij via Magister welke proefwerken eraan komen en welk huiswerk ze hebben. Of, misschien nog beter, ga eens per week zitten en neem samen door wat ze moeten doen. Zo houd je zelf overzicht en kan je makkelijker inspringen wanneer dat nodig is.

Help alleen bij vakken die je echt begrijpt

Laat vakken waar je geen kaas van gegeten hebt of die je verschrikkelijk saai vind over aan iemand die het wel kan. De Duitse naamvallen en economie zijn bijvoorbeeld niet aan mij besteed. Mijn ouders kunnen dat echter wel uitleggen (die zijn nog uit de tijd van mit, nach, bei, seit, von, zu). Haar andere opa is goed in de beta-vakken. Door je hele omgeving in te schakelen, verdeel je de lasten en leert je kind het betreffende vak beter aan.

Bepaal je eigen grenzen

Wanneer je helpt bij het huiswerk mag dat best op jouw voorwaarden. Komen ze pas om 23.00 uur met de vraag nog even naar dat opstel voor Nederlands te kijken (wat voor middernacht ingeleverd moet worden)? Willen ze hulp, maar wijzen ze elke suggestie van jouw kant af? Verwachten ze dat jij wel ‘even’ die hele spreekbeurt in elkaar zet?

Doe het dan niet. Mits jouw grenzen daar ook liggen. Je kind leert er niets van als jij alles opknapt en wanneer ze je hulp als vanzelfsprekend zien. Als ze later een betaalde baan hebben, kunnen ze ook niet alles jouw kant op schuiven.

Een onvoldoende is geen ramp

De middelbare school gaat met vallen en opstaan. Als je kind echt vastloopt bij een bepaald vak is het nuttiger om school in te schakelen dan het zelf steeds op te knappen, om maar iets te noemen. Een onvoldoende is geen ramp. Daar leren ze weer van dat ze volgende keer eerder moeten beginnen of beter moeten plannen. Bovendien kan je niet alles voorkomen. Daar krijg je curlingouderschap van en dat moet je niet willen.

Succes!

Wat is jouw ultieme huiswerkbegeleidingstip op de middelbare school? Vind je het lastig om de boel los te laten of lukt dat je juist wel goed?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Master1305 – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *