Huishoudelijke tips bij huisstofmijtallergie

Heb je (of heeft één van je gezinsleden) last van huisstofmijtallergie? Dan kan je daar in je huishouden rekening mee houden. Wij verzamelden 5 handige tips die de hoeveelheid stof in huis in elk geval verminderen én geven uitsluitsel op de vraag: kan je een huisdier nemen als je last hebt van deze allergie?

Handige tips bij huismijtallergie

Stofzuiger met zak

De uitwerpselen van de huisstofmijt en dode mijten kunnen namelijk vervelende klachten veroorzaken: jeukende en tranende ogen, hoesten, niezen, loopneus en zelfs eczeem. Is je huis warm en vochtig, dan is de kans op huisstofmijt nog groter en is het dus ook zaak om je huis zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor deze vervelende diertjes. Als je last hebt van een huisstofmijtallergie, wil je daarom, om te beginnen, simpelweg de beste stofzuiger.

Hoewel exemplaren zonder zak steeds populairder worden, is een stofzuiger met zak nog altijd een betere keus als je een allergie hebt voor huismijt. De reden hiervoor is simpel. In de zak zit een speciaal HEPA-13 filter dat fijnstof filtert en dus ook huisstofmijt in de zak houdt. Bovendien, in tegenstelling tot zakloze stofzuigers, kan je de stofzak na gebruik weggooien zonder dat er opnieuw een berg stof vrijkomt.

Luchten

Omdat de huisstofmijt dol is op een vochtige omgeving, is het belangrijk dat je je huis regelmatig lucht. Dat doe je door de ramen echt tegen elkaar open te zetten, zodat de frisse lucht naar binnen stroomt. Daarnaast is ventilatie belangrijk. Die twee worden, ten onrechte, nogal eens met elkaar verward. Ventileren kun je doen door de roosters en klepraampjes dag en nacht open te zetten.

Verschoon je bed regelmatig

Je kunt beddengoed prima op zestig graden wassen. Daarmee dood je alle huisstofmijt en reinig je meteen het textiel. Hang ook met enige regelmaat je dekbed te luchten en maak je bed niet op.

Verwijder stof

Plukken stof onder de bank? Het is niet verstandig als je een huisstofmijtallergie hebt. Probeer zeker dagelijks te stofzuigen en vergeet daarbij ook de plekken niet die we regelmatig vergeten, zoals het (zowel hoog- als laagpolig) tapijt onder de bank en achter kasten die minder makkelijk te verplaatsen zijn. En wat dacht je van het stofzuigen van stoffen meubels, zoals de bank en je stoelen? Maak het jezelf verder makkelijk door in elk geval te kiezen voor een vloerbedekking die makkelijk schoon te houden is, zoals pvc, laminaat of plavuizen. Ook opruimen is een goede manier, omdat je in een strak opgeruimd huis sneller ziet waar stof ligt en het dus sneller kunt verwijderen.

Huisdieren?

Wil je graag een huisdier, ondanks de huisstofmijtallergie? Dan wordt vaak aangeraden te kiezen voor een dier dat minder last heeft van haaruitval, zoals de Labradoodle, Shih Tzu, een Bengaal of naaktkatten. Deze hypoallergene huisdieren blijken echter een mythe te zijn. Kies dan liever voor vissen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©InFocus.ee – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven