De 9 beste opruimtips voor werkende ouders

Tegenwoordig werken steeds meer ouders een groot deel van de week. De tijd die over is, besteed je doorgaans liever aan de kinderen dan aan je huishouden. Maar hoe zorg je dan toch voor een schoon en opgeruimd huis? In dit artikel vind je 9 handige huishoudtips voor werkende ouders, zodat jij ook ’s avonds tot rust kan komen.

Fulltime ondernemer

Als fulltime werkende ouders met drie (bijna vier) dochters is ons leven toch wel druk te noemen. In het dagelijks leven wil ik daarom niet te veel tijd kwijt zijn aan opruimen en schoonmaken. Natuurlijk, het hoort erbij en is in zekere zin absoluut belangrijk om mee te geven aan de kinderen. Maar ik denk dat het zeker belangrijk is om de tijd die je wél met elkaar doorbrengt vooral leuk te houden en niet alleen maar nuttig.

Daarom zijn we hier groot voorstander van handige hulpmiddelen in het huishouden die het opruimen en schoonmaken gewoon net even wat makkelijker maken. Hieronder vind je dan ook de beste opruimtips voor drukke ouders, zodat je samen met je kinderen kan relaxen in een fris huis.

9 opruimtips voor drukke ouders

Zorg ervoor dat je niet te veel troep hebt

Hier begint het eigenlijk mee. Als je na een lange dag (op je werk of thuis) wil genieten van een oase van rust, is het belangrijkste dat je alle losse troep in één veeg in bakken kan opbergen. Alles wat blijft liggen, werkt uiteindelijk toch een beetje storend. Bovendien kost het je veel minder quality time wanneer je samen met je kind alles snel aan de kant hebt.

Creëer een snelle routine

Hoe vaker je iets doet, des te groter de gewoonte wordt. Zo is het met alles, dus ook met opruimen. Door een vaste routine of rooster op te stellen, ben je per saldo minder tijd kwijt aan wat je moet doen. Denk aan vijf minuten in de ochtend en vijf minuten in de avond een rondje door het huis. Zet ook meteen weg wat je hebt gebruikt, dan bouwt de troep niet op. Dus in de ochtend meteen alle servies in de vaatwasser na het ontbijt, losse spullen waar ze horen en het oogt al meteen opgeruimder.

Snel een schoon toilet

We weten allemaal hoe makkelijk de wc weer vies is nadat je hebt staan poetsen. En als er iets onbevredigend is, is dat het stiekem wel. Toch? Zeker als je wel leukere dingen kan bedenken dan opnieuw die emmer met sop vullen. We hebben daarom sinds kort een fles HG toiletbril snelreiniger voor tussendoor. Gebeurt er een ongelukje of wil je gewoon even snel schoonmaken? Even spuiten, wc-papiertje eroverheen en klaar ben je. Echt, de uitvinding van de eeuw als je het mij vraagt!

Schakel je kinderen in

Zij moeten het immers ook leren voor ze het huis uit gaan, dus waarom niet dagelijks met zijn allen aan de slag? Kleine kinderen laat je simpele huishoudklusjes doen, pubers geef je iets grotere taken en zelf doe je de rest. Het scheelt je zoveel tijd en zij leren een waardevolle les. Win-win dus! Daarbuiten is het ook belangrijk voor je eigen balans: als je de hele dag allerlei ballen probeert hoog te houden, kom je vanzelf op het punt dat je doodop bent en niks meer lijkt te lukken. Door de taken onder iedereen te verdelen, heb je meer lucht. Uiteindelijk werk je allebei veel, toch?

Geen stinkend wasgoed meer

Een van de vervelendste dingen als je het mij vraagt: stinkend wasgoed. Handdoeken die in een propje voor de machine worden gegooid of nat over elkaar gehangen. Kinderen die hun trui bovenop vochtige sportkleding hangen… Voorkomen doe je het toch niet helemaal – die ijdele hoop heb ik inmiddels wel opgegeven – maar genezen gelukkig wel! Je hebt namelijk tegenwoordig ook wasmiddeltoevoeging tegen stinkend wasgoed. Ideaal! Zij blij, want ik zeur minder; ik blij, want er is een fatsoenlijke oplossing zonder dat je er een halve liter geparfumeerd wasmiddel tegenaan moet gooien.

Wasgoed uit de droger meteen wegvouwen

Ik heb op zich geen hekel aan strijken, als ik eenmaal bezig ben, maar het is allemaal zo tijdrovend. Persoonlijk vind ik het echt zonde om een halfuur te besteden aan iets dat ook binnen tien minuten had gekund. Dé tip die ik hier toepas, is om wasgoed dat uit de droger komt meteen weg te vouwen. Wanneer het nog gloeiend heet is kan je dat ene shirt namelijk ook gewoon met je hand glad ‘strijken.

Strijd tegen de verloren sokken

De strijd die bijna elke ouder kent en die je heel makkelijk verliest. Want wie heeft er nu tijd en zin om die berg eenzame sokken uit te zoeken? Er zijn gelukkig verschillende oplossingen:

  • Koop per gezinslid gewoon alleen maar dezelfde sokken (in een bepaalde kleur). Dan maakt het niet meer uit of er eens een sok sneuvelt.
  • Laat het los: of ze nu dezelfde sokken aan hebben of niet, zolang ze maar iets aan hun voeten hebben.
  • Haal sokkenclips voor iedereen. Wanneer de sokken uitgaan, bevestig je ze meteen aan de clips en zo gaan ze ook de machine in. Mits je dit consequent toepast, verlies je in elk geval geen sokken meer.

Zorg ervoor dat de blikvangers schoon zijn

Wij hebben bijvoorbeeld een televisiekast die gemaakt is van zwart kunststof. Staat heel strak, maar vangt ook enorm veel stof. Eigenlijk zouden we elke dag even moeten stoffen. Omdat we daar simpelweg geen tijd voor (en ook niet altijd erg in) hebben, ben ik heel blij met deze vloeistof. Niet alleen ziet het er snel strak uit, ook blijft het iets langer stofvrij dan normaal. Scheelt poetsen en oogt minder slordig. Dat geldt net zo goed voor salon- en eettafels en eventueel die ene grote kast in de huiskamer. Als je zorgt dat die er netjes bij staan, lijkt de rest van de mogelijke rommel enorm mee te vallen.

De diepvries ontdooien

Die vriezer heeft hier in huis al meerdere keren voor grote ergernis gezorgd. Kinderen zijn eigengereid, openen hem voor een ijsje en laten hem vervolgens bij het sluiten op een kiertje staan. Nu hebben we geen automatische ontdooistand, dus eens in de zoveel tijd ben je ijs aan het weg bikken. Een tijdrovende, vervelende klus waar we eigenlijk allebei geen zin in hebben.

Maar sinds ik weet dat daar dus ook speciale middeltjes voor het ontdooien van de vriezer bestaan, scheelt dat enorm. Zowel qua energieverbruik als ergernis! Even sprayen, maximaal 10 minuten laten inwerken en het ijs verwijderen – meer is het niet.

Vind jij het huishouden in alle drukte ook eigenlijk zonde van de tijd die je ook aan je gezin had kunnen besteden? Of ontspan je er juist van? We zijn heel benieuwd hoe jullie de tijd verdelen tussen opruimen en leuke dingen doen met elkaar! Laat je het weten in de reacties?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Roman Samborskyi – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven