Wanneer je, net als ik, een geboren chaoot bent, kan het best lastig zijn om je huishouden op orde te krijgen én te houden. Toch moet je wel met vier kinderen en een kat. De weg ernaartoe was hobbelig en bezaaid met uitdagingen, maar het gaat tegenwoordig echt prima. Over het algemeen is het huis tegenwoordig redelijk netjes en kan onaangekondigd bezoek zowaar verder komen dan de voordeur. Aangezien ik denk dat als ik het kan, iedereen dit moet lukken, deel ik in dit artikel mijn beste tips. Lees je mee?
Tips om je huishouden beter te organiseren
Gebruik een huishoudschema
Een van de problemen waar ik vroeger tegenaan liep, was dat ik het huishouden vaak nogal overweldigend vond. Alle taken bij elkaar maakten dat ik het overzicht verloor. Daarom besloot ik een duidelijk schema op te stellen. Daarin schrijf je alle sub-taken op die horen bij een overkoepelende ruimte, waardoor ik precies weet wat ik wanneer en hoe vaak moet doen. Zoals in de keuken:
- Koelkast leegruimen, schoonmaken binnen- en buitenkant
- Vaatwasser: filter reinigen, zijkanten schoonmaken en reinigingsprogramma aanzetten
- Ramen zemen
- Kookplaat schoonmaken
- Beide aanrechten leeghalen en goed schoonmaken, net als de muur
- Gootsteen schoonmaken, heet water door afvoerputje gooien
- Buitenkant keukenkastjes
- Binnenkant keukenkastjes
- Oven en magnetron schoonmaken
- Stofzuigen en dweilen
En nee, ik voer niet alle taken even consequent wekelijks uit. Ik ben nog steeds geen schoonmaakwonder en laat weleens een taakje liggen dat eigenlijk gedaan had moeten worden. Toch helpt het me om overzicht te houden. Ik weet dat als in elk geval de koelkast, buitenkant kastjes, de kookplaat en de aanrechtbladen schoon zijn, de keuken er goed uitziet. Dat is soms al voldoende (maar daar kom ik later op terug).
Werk efficiënt
Wanneer je van jezelf verwacht dat je alle taken op je lijst afwerkt of meteen álles aanpakt, gaat het meestal mis. Je krijgt sneller het gevoel te falen, omdat je niet alle punten kunt afvinken. Kijk er daarom anders naar: een halfuur opruimen is altijd nog meer dan niets doen. Dus als je eens een moment over hebt, stel dan een wekker in op je telefoon en zet lekkere muziek op. In die tijd ga je aan de slag en poets je de oppervlakten (vensterbanken, eettafel, salontafel etc.), stofzuig je de hele benedenverdieping en ruim je losse troep op. De woonkamer ziet er meteen beter uit.
Over die losse troep gesproken: leg alles wat je tegenkomt neer op de eettafel. Van losse papieren tot rommeltjes van de kinderen. In plaats van eerst te kijken en direct uit te zoeken wat je allemaal hebt verzameld, ga je door met poetsen en schoonmaken. Het uitzoeken doe je op een later moment, bijvoorbeeld als je nog tien minuten over hebt van dat eerder genoemde halfuur. Leg alles op categorie en ga daarna uitzoeken. Je zal zien dat je minder tijd kwijt bent aan alles. Alleen al omdat je niet ieder blaadje afzonderlijk in je administratie hoeft op te bergen, maar de hele stapel in één keer.
Houd je huishouden dagelijks bij
Vaak is het een kleine moeite om de boel bij te houden. Minder dan wanneer je achterstallig onderhoud moet bijwerken, althans. Maak er een gewoonte van om, samen met de kinderen, wat vaste taakjes te verdelen.
- Losse troep verzamelen en opbergen
- De tafel afruimen, alles in de vaatwasser en/of afwassen
- Stofzuigen
- Gang opruimen, broodtrommels, bekers en fruitbakjes in de vaatwasser
- Brood maken voor morgen
De meiden hebben hier sinds kort het nut ontdekt van vooruit werken. Die maken daardoor tegenwoordig in de avond hun brood voor morgen, vullen hun eigen fruitbakjes en zetten hun drinken in de koelkast. Daar heeft iedereen voordeel van: hun ochtenden zijn relaxter en ze hebben een hernieuwd gevoel van zelfstandigheid. Daarnaast is het een goede voorbereiding op later wanneer ze leren bijdragen in huis. Uiteindelijk is mijn streven dat ze op hun achttiende alle taken in het huishouden beheersen, zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Kleine taken uitvoeren op dagelijkse basis helpt daarbij.
Maak standaardlijstjes in je telefoon
Ik ben vast niet de enige die voor elke vakantie een nieuw lijstje maakte. Slaat eigenlijk nergens op, want bij vrijwel elk reisje heb je in de basis dezelfde soort spullen nodig. En wat dacht je van de vraag wat je kinderen willen hebben voor hun verjaardag – waarna je werkelijk geen idee hebt, omdat je hoofd propvol zit met alles wat je niet mag vergeten voor de organisatie van diezelfde verjaardag. De lijst met mensen die je een kerstkaart stuurt, wie je uitnodigt voor een kinderfeestje, een schoonmaakrooster…
Tegenwoordig heb ik standaardlijstjes in mijn telefoon staan. Die vul ik gedurende het jaar aan. Zoals de verlanglijstjes van mensen om me heen: als ze eens laten vallen dat ze een bepaalde wens hebben of een hobby, dan kan ik daarop inspelen met hun verjaardag. De genodigden voor de verjaardagen zijn elk jaar hetzelfde en die heb ik dus ook al paraat, paklijsten voor vakanties, wie ik een kerstkaart stuur, een lijst met gerechten voor wanneer ik inspiratieloos ben en andere zaken die regelmatig terugkomen.
Het voordeel hiervan is dat je niet onnodig en opnieuw dezelfde lijstjes 40 keer in je leven hoeft uit te werken. Bovendien verplaats je het denkwerk naar een externe harde schijf. Het ruimt dus ook je hoofd meteen op.
Deel de kasten logisch in (met bakjes)
Eerlijk? De eerste keer dat ik een programma zag met professionele organizers dacht ik wel: wie heeft er tijd om zijn onderbroeken vier keer dubbel te vouwen en ze esthetisch in een bakje te proppen? Inmiddels ben ik om. Ik geloof niet in alle vormen van neerleggen en opvouwen, maar wat voelt het heerlijk als je kasten altijd redelijk netjes zijn!
Ik ben begonnen in de keuken. Vooral omdat het daar, volgens mij, het snelst rommelig is. Het broodbeleg staat hier in bakken, net als de tandenborstels, medicijnen en vitaminesupplementen. Bloem, havermoutvlokken en diverse soorten suiker staan in mijn baklade, allemaal in potten. Datzelfde geldt voor pasta, specerijen en bouillonblokjes. Het schoonmaken kost veel minder tijd, het oogt netter en bovendien weet je in een oogopslag wat waar staat. In de kledingkast werk ik op een soortgelijke manier. Mooie items hang ik zichtbaar op in mijn kast, de rest leg ik netjes neer.
Tot slot liggen spullen hier grotendeels op categorie: iets dat ik leerde uit diverse opruimprogramma’s. Daardoor hoef je niet meer je halve huis te doorzoeken. Alle kerstspullen liggen bij elkaar, pennen en losse potloden eveneens, de gereedschapskoffer is gevuld en voor nieuwe batterijen hoef ik alleen maar de la open te trekken. Alle ruis die ik vroeger ervaarde, wanneer iemand iets nodig had en ik wist dat het op 5 potentiële plekken zou kunnen liggen, is verdwenen.
Houd alle afspraken bij in je (digitale) agenda
Hoewel ik nog old school elk jaar een nieuwe agenda koop, kan ik inmiddels ook niet meer zonder de digitale versie. Alle belangrijke afspraken gaan daarin, ik herinner mezelf waar nodig nog 2-3 keer van tevoren en schrijf meteen alle relevante informatie erbij. Denk aan een adres bij de basketbalwedstrijden, cadeautips of leeftijden bij een verjaardag en wat er mee moet naar het schoolreisje.
Verder probeer ik wekelijks op zondag te gaan zitten, samen met de meiden, en alle komende afspraken door te nemen. Zij schrijven mee in hun agenda en weten zo wat ze kunnen verwachten. Dat brengt bij hen eveneens de rust, omdat ze voorbereid zijn. Verder oefenen ze meteen met het maken van een planning. Zeker nu ze wat ouder worden en vaker te maken krijgen met toetsen en ander huiswerk is dat geen overbodige luxe. Bovendien, met vier kinderen moet ik wel: als ik niet plan, vergeet ik gegarandeerd de helft.
Geef overbodige spullen weg
Ik had lange tijd te veel borden, meerdere opscheplepels die ik niet gebruikte, een stapel pannen, een kapotte ijsmachine, vieze frituurpan die we nooit gebruikten… Geen wonder dat ik de boel niet meer kwijt kon in de keuken. De oplossing is gelukkig heel simpel: weggeven (of -gooien, als het niet meer werkt). De frituurpan ruilde ik daarom in voor een Airfryer (die in de vaatwasser kan), sommige pannen werkten niet goed meer en konden dus weg, borden gingen naar kringloop, de ijsmachine naar de milieustraat. Behalve dat dit letterlijk opruimt, geeft het ook lucht in je hoofd. Je hoeft niet te proppen om je kasten dicht te krijgen: er is weer ruimte en overzicht.
Een goede stelregel die altijd werkt: als je het een jaar lang ongebruikt in je kast hebt staan kan het doorgaans weg. De kans dat je het komend jaar zal gebruiken is minimaal. Geef het dan liever aan iemand anders die er wel plezier van heeft!
Goed is goed genoeg
Met vier kinderen is dit misschien wel de belangrijkste les van allemaal (al lukt het me niet altijd om hier genoegen mee te nemen, dus meteen een #notetoself). Goed is goed genoeg. Op sommige dagen kom je nu eenmaal niet verder dan koken en iedereen op tijd op bed krijgen. Jammer dan. Het leven bestaat uit meer dan een lege wasmand of een schone vloer.
En ja, soms baal ik wel dat mijn huis binnen de kortste keren een chaotische bende is, zodra de kinderen hun kans schoon zien. Dat je de was opvouwt en dan vervolgens omgekeerde stapels op de vloer ziet liggen, omdat ze iets zochten in alle haast. Dat ze binnen vijf minuten een rommel kunnen creëren alsof er een tornado door je woonkamer heeft geraasd. Maar, zo houd ik me ook maar voor: ooit ga je die reuring missen. Bovendien is het een goede oefening voor jezelf in samenwerken en hulp aanvaarden.
Als alleenstaande moeder met vier kinderen, een kat en twee banen kan je nu eenmaal niet alles oplossen. Althans, ik niet. En dat hoeft ook niet. De oudste drie zijn 9, 10 en 18, en kunnen prima bijdragen natuurlijk. Sinds ik hen bij het huishouden betrek, merk ik dat de last bij mij verlicht wordt én dat ze er steeds meer plezier in krijgen om het huis op orde te krijgen. Win-win!
Hoe georganiseerd ben jij? Vind je het ook weleens lastig om de hoeveelheid spullen in huis te overzien? Of voorkom je dat het een bende wordt?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Pixel-Shot – Shutterstock