7 sprankelende tips om je huis lenteklaar te maken

De lente is de tijd van vernieuwing. Niet alleen buiten in de natuur, maar ook in huis maken we ruimte. Deze periode is dan ook perfect om je woonruimte op te frissen en klaar te maken voor de warmere dagen. Hoe je dit het best aanpakt? In dit artikel vind je 7 handige tips om je huis helemaal klaar te maken voor de lente, inclusief adviezen voor je cv-ketel en redenen om toch serieus die airco te overwegen.

Maak je huis lenteklaar in 7 simpele stappen

Grote voorjaarsschoonmaak

De grote schoonmaak is het echte werk. Daarom is het verstandig om elke kamer volledig aan te pakken – en pas door te gaan naar de volgende ruimte als je helemaal klaar bent. Zet lekkere muziek op die je in een zomerse stemming brengen, zet de ramen tegen elkaar open en ga aan de slag. Vergeet ook geen plekken die je vaak over het hoofd ziet tijdens de wekelijkse schoonmaak, zoals je plinten, bovenop kasten, onder de bedden, deurposten en achter de kasten. Daarnaast is het slim om je apparaten allemaal een grondige reiniging te geven. Maak de filters van je vaatwasser en wasmachine schoon, geef het filter van je droger een sopje en poets de oven tot je niet meer kan.

Breng de lente binnen

Niks brengt zo’n fijne lentesfeer in huis als verse bloemen en planten. Het vrolijkt je interieur op en brengt letterlijk leven naar binnen. Zoek je iets dat lente ‘schreeuwt’? Denk dan vooral aan bloemen die helemaal bij dit seizoen passen, zoals tulpen en narcissen. Je kunt kiezen voor bollen die je na afloop buiten in de tuin plant, zodat je er volgend jaar ook plezier van hebt. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat planten de luchtkwaliteit verbeteren.

Frisse lucht en koelte met een nieuwe airco

Met de warmer wordende dagen op komst, is dit het ideale moment om na te denken over verkoeling in huis. Overweeg het kopen van een airco om een aangenaam binnenklimaat te garanderen. Een moderne airco kan efficiënt koelen en soms zelfs de lucht zuiveren, wat zorgt voor extra comfort tijdens de warme lentedagen en hete zomer. Daarbij ben je de grote drukte van juni en juli voor, als iedereen ‘nog even’ een airco wil laten installeren.

CV-Ketel controle

Na een lange winter is het slim om aan na dit seizoen je cv-ketel te controleren en eventueel de cv-ketel te vervangen voordat je hem minder gaat gebruiken. Een goed werkende cv-ketel is efficiënter en veiliger. Overweeg daarom een servicebeurt of vervang een oude ketel door een energiezuinigere optie om klaar te zijn voor de volgende winter. Het is prettig om dit soort zaken vast geregeld te hebben.

Lichte en luchtige decoraties

De dagen worden langer, de sfeer luchtiger. Daar passen andere decoraties bij. Je kan bijvoorbeeld kiezen om de zwaardere wintergordijnen te vervangen voor licht doorlatende vitrage. Of accessoires in pastelkleuren, zoals nieuwe kussenhoesjes, plaids, vazen en kandelaars.

Ruim op

Wanneer je bezig bent met de lenteschoonmaak, kan je ook meteen inventariseren wat je in huis hebt staan. Sommige spullen gebruik je al jaren niet meer en bepaalde accessoires zijn gedateerd. Je kunt dit mooi opruimen. Onderneem meteen actie en breng ze naar de kringloop, doneer ze aan een goed doel of verkoop ze online. Een opgeruimd huis zorgt immers voor een opgeruimde geest.

Verfris je slaapkamer

Geef je slaapkamer een eenvoudige make over door het beddengoed te vervangen. Kies voor lichte stoffen en vrolijke, frisse kleuren om de slaapkamer een lente-update te geven.

Door deze tips te volgen, creëer je niet alleen een fijne, frisse sfeer in huis, maar zorg je er ook voor dat je huis energie-efficiënt en comfortabel blijft tijdens de komende seizoenen. De lente is het perfecte excuus om je huis een beetje extra liefde te geven.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Anna Puzatykh – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven