Press "Enter" to skip to content

Is houten speelgoed zoveel beter dan plastic?

Je hoort regelmatig dat houten speelgoed zoveel beter is dan plastic, maar is dat echt zo? En waar kan je op letten wanneer je nieuw speelgoed aanschaft? Wij zochten het voor je uit!

Waarom zou je kiezen houten speelgoed?

Ouders die kiezen voor een bewuste opvoeding gaan ook vaak voor houten speelgoed. Maar waarom eigenlijk? Wat zijn precies de voordelen ten opzichte van kunststof en andere materialen? Is het puur milieutechnisch of zit er meer achter? In dit artikel proberen we zoveel mogelijk van die vragen te beantwoorden.

Wat zijn de voordelen van houten speelgoed?

Beter voor het milieu

Hout is een duurzame grondstof. Duurzamer dan plastic: het gaat langer mee en kan, mits onbewerkt of bewerkt met natuurlijke stoffen, weer worden afgebroken en teruggegeven aan de natuur. Houten speelgoed bevat bovendien geen gevaarlijke stoffen; deze worden ook niet gebruikt tijdens het proces om je speelgoed te maken.

Beter voor de motoriek

Hout heeft een natuurlijk gewicht. Dat betekent in de praktijk dat je kind tijdens het spelen leert hoe zwaar het is en op die manier verschillende grootten te onderscheiden. Anders dan bijvoorbeeld een plastic kruiwagen die weliswaar groot is, maar ook met één hand te tillen.

Houten speelgoed stimuleert de fantasie meer

Een kenmerk van houten speelgoed is dat het vaak relatief simpel is. Er zitten geen batterijen in, het maakt geen geluid en je moet je eigen spel erom heen bedenken. Daarom prikkelt het de fantasie meer dan plastic speelgoed.

Uitzondering zijn bouwblokken, zoals Lego, Duplo en BiOBUDDi

Is al het houten speelgoed per definitie beter?

Zoals voor zoveel geldt in principe dat goedkoop vaak duurkoop is. Bovendien zijn er nog een aantal zaken waarop je zou moeten letten als je houten speelgoed koopt. De ene soort is namelijk de andere niet. 

Waarop kan je letten tijdens je aankoop? 

Als je graag duurzaam speelgoed aanschaft dat beter is voor mens en milieu dan is het verstandig om op de volgende zaken te letten: 

  • Welke lijm- en verfsoorten zijn er gebruikt? Wanneer je kindje de wereld nog verkent met zijn mond, is het erg belangrijk dat hier geen schadelijke stoffen in zitten. 
  • Kies voor speelgoed dat gemaakt is van gecertificeerd hout. Zo weet je dat bij de bomenkap bewust is gekeken naar het milieu. 
waarop letten koop houten speelgoed

Dit houten speelgoed is je geld meer dan waard

Grimm

Bekendste speelgoed van Grimm zijn natuurlijk de prachtig gekleurde regenbogen en stapeltorens. Ideaal voor kinderen om te oefenen met hun motoriek en bovendien prikkelt het speelgoed hun fantasie. Daarnaast heb je tegenwoordig ook ballen en deze mooie Rainbow Friends: houten poppetjes die passen bij de regenboog.

Little Dutch

Hoewel speelgoed niet bedoeld is als verfraaiing van je interieur, geldt dat wel voor de prachtige spullen van Little Dutch. Het merk gebruikt geen giftige verfstoffen en heeft een breed assortiment in houten speelgoed. Van de autobaan en de speelgoed garage tot de geweldige vormenstoof. Ook van dit merk kan je een houten regenboog kopen in pastelkleuren.

Wobbelboard

Het wobbelboard is goed voor de motoriek, ideaal om lekker in te luieren en prachtig duurzaam speelgoed dat lang meegaat. Hoewel het een prijzig stuk speelgoed is, is het enorm veelzijdig en kan je er lang mee doen: vanaf jonge leeftijd tot zelfs 100 kg. Dus ook jij kan er nog even op gaan staan en oefenen met je balans!

Als je twijfelt, is dit artikel van de Consumentenbond ook erg handig. Hierin staat een lijst met eigenschappen waarop je kunt letten als je houten speelgoed koopt.

Verantwoord plastic speelgoed kopen

Speelgoed van plastic is niet per definitie slecht voor je kind. Zo kunnen ze veel leren van dat ene (hysterisch) zingende ‘boek’. En ook een pop is niet van hout, maar gaat vaak generaties lang mee zonder dat het speelplezier minder wordt. Daarnaast zijn er een aantal zaken waar je op kunt letteen als je verantwoord plastic speelgoed wil kopen:

  • Koop geen zacht plastic. Deze bevatten weekmakers (ftalaten) en zijn niet goed voor de gezondheid en het milieu. Een aantal van deze weekmakers zijn daarom inmiddels wettelijk verboden in Nederland. Het nadeel is wel dat niet alle zachte kunststoffen schadelijk zijn. Als leek is het erg lastig te bepalen: zijn de razend populaire L.O.L. Surprise poppen bijvoorbeeld wel goed? En hoe zit het met die zachte dino van de speelgoedwinkel?
  • Let erop dat de plastic producten die je koopt BPA-vrij zijn. Ook deze kunnen schade toebrengen aan kleine kinderen.
  • Goedkoop is duurkoop. Niet alleen voor jou, maar zeker ook voor het milieu (en waarschijnlijk jonge kinderen aan de andere kant van de wereld). Ten eerste gaat goedkoop plastic speelgoed vaak snel kapot. Bovendien is de kans groot dat de producent het minder nauw heeft genomen met mensenrechten en milieuvoorschriften: het is niet voor niks zo goedkoop.

Goede alternatieve grondstoffen voor plastic zijn rubber en siliconen.

Kortom, houten speelgoed is in meerdere opzichten beter dan plastic: voor het milieu, maar ook voor de gezondheid en de motoriek van je kind. Bijkomend voordeel: omdat veel houten speeltjes duurder zijn dan de kunststof variant, koop je minder en maak je je kind uiteindelijk gelukkiger. Hebben jullie veel hout in huis? Of toch ook veel plastic?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids