Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Borstvoeding en medicatie tegen hooikoorts

Als je borstvoeding geeft, kan hooikoorts een behoorlijke uitdaging zijn. Want je mag niet zomaar elke vorm van medicatie. Wat kan je wel veilig gebruiken en hoe kom je deze dagen door met zo min mogelijk hooikoortsklachten?

Borstvoeding en hooikoorts

Waarom mag je niet alle hooikoorts medicijnen gebruiken?

Wanneer je borstvoeding geeft en last van hooikoorts krijgt, kan je niet zonder meer de medicatie pakken die je normaal gebruikte. Soms omdat er bestanddelen in zitten die niet veilig zijn. Een andere keer omdat ze het medicijn niet genoeg hebben kunnen testen op vrouwen die voeden en dus de veiligheid niet kunnen garanderen. Dat maakt het weleens een echte uitdaging. Want hoe overleef je de hooikoorts als je borstvoeding geeft?

Oplossingen tegen hooikoorts als je borstvoeding geeft

Omdat je niet alle vormen van medicatie tegen hooikoorts zomaar kan gebruiken tijdens de zwangerschap, staan hieronder ook oplossingen die niet medicinaal zijn. Deze kun je veilig gebruiken zonder dat het je borstvoeding beïnvloedt.

Wat kan je doen tegen hooikoorts zonder medicijnen?

Wanneer je het liefst helemaal geen medicijnen gebruikt, zijn er een aantal dingen die je veilig tegen de hooikoorts kan doen.

Ga naar buiten wanneer het regent

De regen slaat de pollen tegen de grond en als hooikoortspatiënt is dit hét moment om even een frisse neus te halen. Het nadeel is alleen dat je dus ook je baby door de regen moet zeulen. Ideaal is het niet. Maar goed, je kan er wel van opkikkeren.

Schaf speciale hordeuren aan tegen de pollen

Je hebt speciale horren die geschikt zijn voor wanneer je last hebt van hooikoorts. Wanneer je nog borstvoeding geeft en zo min mogelijk medicatie wil gebruiken is dit een hele handige oplossing! Al helpt dit natuurlijk alleen maar zolang je binnen blijft.

Download een speciale app

Weet je precies voor welke pollen je allergisch bent? Dan kun je via een gratis app heel handig in de gaten houden welke gebieden je moet mijden of welke dagen heel heftig zijn. Aanraders?

  • Hooikoorts radar
  • Pollennieuws
  • Hooikoortsweerbericht

Smeer vaseline onder je neus

Een trucje uit Grootmoeders tijd: smeer vaseline onder je neus. Dit beschermt je huid enigszins en zorgt dat een deel van de pollen blijft plakken, zodat je minder last hebt van hooikoorts.

Gebruik een koud washandje ter verkoeling van je ogen

Kriebelende ogen kunnen heel vervelend zijn. Om de jeuk enigszins te verlichten, kan je ook een koud washandje gebruiken en dat op je ogen leggen. Verhelpt zeker niet alles, maar wel een deel van de klachten. En ook deze oplossing werkt prima tegen hooikoorts als je borstvoeding geeft.

Kies voor een natuurlijke behandelmethode tegen hooikoorts

Let op! Niet alle homeopatische middelen tegen hooikoorts zijn veilig te gebruiken naast de borstvoeding. Zo kunnen stoffen via de moedermelk bij je baby komen en kan hij hier misschien wel op reageren, terwijl jij nergens last van hebt. Hiervoor geldt dat je vooraf altijd even contact met je huisarts of apotheek moet opnemen om te weten wat wel en niet kan.

Welke hooikoorts medicatie is veilig bij borstvoeding?

Voor je zelf aan de slag gaat met onderstaande informatie is het heel belangrijk dat je eerst contact opneemt met je huisarts en/of apotheek. Los van of de medicatie die je wil gebruiken wel samengaat met borstvoeding, kan het soms ook zijn een pilletje of spray niet mag in combinatie met andere medicijnen die je gebruikt.

Veilig te gebruiken bij borstvoeding

Als je medicatie wil gebruiken tegen hooikoorts, werken de middelen met antihistaminica het best – aldus de Consumentenbond. Een aantal daarvan kan je gewoon halen bij de drogist. Dat neemt echter niet weg dat je ze daarom per definitie veilig kunt innemen naast de borstvoeding. Soms omdat de effecten bij borstvoeding onvoldoende bekend zijn, een andere keer omdat het je voeding kan beïnvloeden. Om die reden geldt dat het belangrijk is eerst contact op te nemen met je huisarts. Lees bovendien voor gebruik de bijsluiter goed.

Op de website Borstvoeding.com staat een uitgebreide lijst met veilige medicatie tegen hooikoorts.

Hooikoortsmedcijnen van de Lidl bij borstvoeding?

Na een fikse aanval van hooikoorts zat ik op de bank met rode ogen – een beetje alsof ik net een oogoperatie had ondergaan. Het resultaat van een fietstochtje door de polder. Omdat ik nog altijd borstvoeding gaf, durfde ik niet zonder meer medicijnen te slikken tegen de klachten. Met een koud washandje op mijn ogen en de Bumba dvd op repeat wachtte ik op beterschap.

Gelukkig kwam een lezeres via social media met een hele fijne tip. Zij herkende mijn probleem en gebruikte de hooikoortstabletten van Lidl tegen de klachten naast haar borstvoeding. Ik besloot even contact op te nemen met de huisarts en na overleg mocht ik deze zelf ook gaan slikken. Gelukkig, want het verlichtte de jeuk en het niezen aanzienlijk. Het haalde net de scherpe randjes eraf, waardoor ik in de borstvoedingsperiode wel gewoon naar buiten kon met onze baby.

Mag je stuifmeelkorrels gebruiken als je borstvoeding geeft?

De laatste jaren zie je steeds vaker stuifmeelkorrels als alternatief product tegen hooikoorts. Dit zijn de pollen die bijen verzamelen uit bloemen en bomen en de stuifmeelkorrels zijn behoorlijk gezond. Zo zijn ze eiwitrijk en bevatten naast diverse mineralen ook maar liefst elf verschillende vitaminen.

Wees echter alert als je borstvoeding geeft (of zwanger bent) en overleg voor gebruik altijd met je huisarts. Je kunt de stuifmeelkorrels dan namelijk niet zonder meer gebruiken.

Wanneer je nog borstvoeding geeft, moet je extra opletten wanneer je medicatie wil slikken tegen hooikoorts. Je mag namelijk niet zonder meer elk middeltje gebruiken. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen die de klachten enigszins verhelpen en kan je, in overleg met je huisarts, toch soms tabletten of sprays gebruiken tegen hooikoortsklachten. Ook naast de borstvoeding. Heb jij hier last van gehad? En hoe loste jij de klachten op?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids