Borstvoeding: welke medicatie gebruik je bij hooikoorts?

Wie borstvoeding geeft, weet als geen ander hoe vervelend het dan ook is om hooikoorts te hebben. Je mag immers niet elke vorm van medicatie. In dit artikel vind je niet alleen welke medicijnen je wél veilig mag gebruiken tijdens de borstvoeding. En ik deel tips hoe je deze dagen kunt doorkomen met zo min mogelijk hooikoortsklachten.

Let op: dit artikel is informatief. Overleg altijd met je arts of apotheek als je iets wil nemen. Bepaalde hooikoortsmedicijnen mogen namelijk wel gecombineerd worden met borstvoeding, maar wellicht niet met je andere medicatie.

Borstvoeding en hooikoorts

Waarom mag je niet alle hooikoorts medicijnen gebruiken?

Wanneer je borstvoeding geeft en last van hooikoorts krijgt, kan je niet zonder meer de medicatie pakken die je normaal gebruikte. Soms omdat er bestanddelen in zitten die niet veilig zijn. Maar over het algemeen komt het doordat ze de medicijnen onvoldoende hebben kunnen testen op vrouwen die voeden. Ze kunnen de veiligheid dus niet garanderen. Dat maakt het echter wel een uitdaging, want je wil toch iets doen aan (heftige) hooikoortsklachten. Ook tijdens je borstvoedingsperiode.

Oplossingen tegen hooikoorts als je borstvoeding geeft

Helemaal onderaan vind je meer informatie over hooikoortsmedicijnen tijdens de borstvoeding. Maar eerst een aantal tips die niet-medicinaal zijn. Deze kun je sowieso veilig gebruiken en toepassen zonder dat het je productie beïnvloedt of bij je kindje terecht komt.

Wat kan je doen tegen hooikoorts zonder medicijnen?

Wanneer je het liefst helemaal geen medicijnen gebruikt, kan je onderstaande oplossing veilig toepassen. Ze hebben geen invloed op de productie en kwaliteit van de borstvoeding én hebben geen effect op de gezondheid van je kindje.

Ga naar buiten wanneer het regent

Regen slaat de pollen tegen de grond. Als hooikoortspatiënt is dit dan ook hét moment om even een frisse neus te halen. Een nadeel kan zijn dat je je pasgeboren baby moet meenemen door de regen. Oplossingen daarvoor?

  • Schaf een regenbestendige draagjas aan
  • Gebruik een regenhoes voor over de kinderwagen

Vind je dat echt niks? Onthoud dan dat de lucht na een regenbui schoner is. Kort na een bui gaan wandelen zorgt nog steeds voor extra frisse lucht voor jullie allebei, zonder pollen.

Schaf speciale hordeuren aan tegen de pollen

Je hebt speciale horren die geschikt zijn voor wanneer je last hebt van hooikoorts. Wanneer je nog borstvoeding geeft en zo min mogelijk medicatie wil gebruiken is dit een hele handige oplossing! Al helpt dit natuurlijk alleen maar zolang je binnen blijft.

Download een speciale app

Weet je precies voor welke pollen je allergisch bent? Dan kun je via een gratis app heel handig in de gaten houden welke gebieden je moet mijden of welke dagen heel heftig zijn. Aanraders?

  • Hooikoorts radar
  • Pollennieuws

In Buienradar vind je eveneens een indicatie van de hooikoortsverwachting, maar bovenstaande zijn iets uitgebreider en tonen ook specifiek welke pollen op dat moment door de lucht vliegen. Als je dus allergisch bent voor berkenpollen, maar niet voor gras, kan je daar je schema een beetje op aanpassen.

Smeer vaseline onder je neus

Misschien ken je dit trucje wel? Door een laagje vaseline onder je neus te smeren, bescherm je je huid en zorg je dat de pollen gedeeltelijk blijven plakken. Hierdoor zou je per saldo minder last moeten hebben van hooikoortsklachten.

Gebruik een koud washandje ter verkoeling van je ogen

Je kunt hooikoortsklachten niet altijd voorkomen. Zeker als je liever geen medicatie gebruikt. Wanneer je ogen erg kriebelen, kan je de jeuk wat verlichten met een koud washandje. Geheel borstvoeding-proof natuurlijk en het scheelt iets.

Kies voor een natuurlijke behandelmethode tegen hooikoorts

  • Acupunctuur (preventief)
  • Bepaalde homeopatische middelen
  • Stuifmeelkorrels (waarover later meer)

Let op! Niet alle homeopatische middelen tegen hooikoorts zijn veilig te gebruiken als je borstvoeding geeft.

Via de moedermelk kunnen de stoffen bij je baby komen. Je weet vooraf niet hoe je kindje hierop reageert, ook als jij verder nergens last van krijgt. Neem daarom altijd contact met je huisarts of apotheek wanneer je deze middelen overweegt te gebruiken zolang je nog borstvoeding geeft.

Welke hooikoorts medicatie is veilig bij borstvoeding?

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: voor je zelf aan de slag gaat met onderstaande informatie is het heel belangrijk dat je eerst contact opneemt met je huisarts en/of apotheek. Los van de borstvoeding, kunnen bepaalde pillen of spray niet worden gecombineerd met andere medicijnen die je gebruikt.

Veilig te gebruiken bij borstvoeding

Als je medicatie wil gebruiken tegen hooikoorts, werken de middelen met antihistaminica het best – aldus de Consumentenbond. Een aantal daarvan kan je gewoon halen bij de drogist. Toch mag je deze niet allemaal gebruiken:

  • De effecten op borstvoeding en je kindje zijn (nog) niet bekend
  • Het heeft bewezen invloed op je borstvoeding en/of je kindje

Op de website Borstvoeding.com staat een uitgebreide lijst met veilige medicatie tegen hooikoorts. Vraag, voor je het middel gaat gebruiken, aan de huisarts of apotheek of jij dit mag gebruiken. Lees bovendien voor gebruik de bijsluiter goed.

Mijn ervaring: hooikoortsmedcijnen van de Lidl bij borstvoeding

Een aantal jaar geleden dacht ik dat het slim was om te gaan fietsen met mijn beide dochters, dwars door de polder. Halverwege sloeg de hooikoorts echter genadeloos toe en eenmaal thuis zag ik eruit of ik een oogoperatie had ondergaan. Omdat ik nog borstvoeding gaf, durfde ik niet zomaar medicatie te slikken tegen de klachten. Ik zette de kinderen voor een Bumba dvd (op repeat) en ging er zelf naast liggen, met een koud washandje op mijn ogen. Hopend op beterschap.

Gelukkig kreeg ik daarna via social media een fijne tip van een lezeres. Als hooikoortspatiënt die borstvoeding gaf, mocht zij namelijk wel hooikoortstabletten van Lidl slikken. Ik belde mijn huisarts en die zag geen probleem. Wat een opluchting: de jeuk en het niezen waren aanzienlijk minder – mits ik even niet meer door de polder fietste, want daar kon geen pilletje tegenop. Wel kon ik weer gewoon met mijn baby naar buiten.

Mag je stuifmeelkorrels gebruiken als je borstvoeding geeft?

De laatste jaren zie je steeds vaker stuifmeelkorrels als alternatief product tegen hooikoorts. Dit zijn de pollen die bijen verzamelen uit bloemen en bomen en de stuifmeelkorrels zijn behoorlijk gezond. Zo zijn ze eiwitrijk en bevatten naast diverse mineralen ook maar liefst elf verschillende vitaminen.

Wees echter alert als je borstvoeding geeft (of zwanger bent) en overleg voor gebruik altijd met je huisarts. Je kunt de stuifmeelkorrels dan namelijk niet zomaar gebruiken.

Wanneer je nog borstvoeding geeft, moet je extra opletten wanneer je medicatie wil slikken tegen hooikoorts. Je mag namelijk niet zonder meer elk middeltje gebruiken. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen die de klachten enigszins verhelpen en kan je, in overleg met je huisarts, toch soms tabletten of sprays gebruiken tegen hooikoortsklachten. Ook naast de borstvoeding. Heb jij hier last van gehad? En hoe loste jij de klachten op?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Rasstock – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven