Press "Enter" to skip to content

Hoogopgeleid én fulltime mama, zonde van dat diploma?

Na het zwangerschapsverlof van Rose kwam ik thuis te zitten. Nadat ik opnieuw zwanger bleek, kwam daar een extra jaar bovenop. Een jaar waarin ik thuisblijfmoeder werd. Hoogopgeleid weliswaar, universitair geschoold, maar daar doe ik niks mee. Is dat niet ontzettend zonde van die opleiding?

Van hoogopgeleid naar fulltime moeder

Alle strijd die andere vrouwen voor onze generatie voerde ten spijt – ik wist op jonge leeftijd eigenlijk al dat ik thuis zou willen blijven voor de kinderen als het eenmaal zover zou zijn. Het leek me namelijk behoorlijk pittig om zowel te moeten werken als moederen. Bovendien vond ik het zo zonde. Je zou allerlei mijlpalen missen vanaf je werk en was gewoon minder betrokken, dacht ik.

In de praktijk bleek ik werken eigenlijk ook wel erg fijn te vinden. Gewoon even niet ‘mama’ zijn maar gewoon weer Merel. Het werkende leven dwingt je toch in een bepaald ritme waar je intellectueel gezien profijt van hebt. Desondanks vond ik het na de geboortes van Rose en May niet erg om thuis te blijven. Na tropenjaren als werkende en later studerende moeder leek het me wel even fijn. Dus zonde van mijn opleiding? Nee, daar ben ik het niet mee eens.

Waarom het niet ontzettend zonde is van mijn opleiding

Je leert denken op een bepaald niveau

Dat niveau verdwijnt heus niet ineens als je een aantal jaar bewust thuisblijft bij je kinderen. Natuurlijk, ik kan moeilijk een heel gesprek met onze dochters starten over de gedachtegang van Machiavelli en wat zij daar nu van vinden. Maar aan de andere kant, hoe groot is de kans dat je een baan (of gesprekspartner) vindt waarbij dat wel kan?

Mijn vakgebied heeft een kleine baangarantie

Als afgestudeerd historica heb je eigenlijk drie beroepen die je kan kiezen:

  • Onderzoeker
  • Docente geschiedenis op een middelbare school
  • Medewerker van een museum of archief

Verder kan je heel veel kanten op, omdat de studie vrij breed was (journalistiek en schrijven, beleidsmedewerker bij de overheid of je stroomt elders in op academisch niveau). Maar als je echt iets wil gaan doen met je vakgebied, zal je het toch bij één van die drie moeten houden. En dat was bij voorbaat al niet mijn ambitie. Onderwijs geven aan doorgaans ongemotiveerde pubers die nergens zin in hebben? Nee, dat past niet bij me. Net zo min als werken in een museum of archief. De onderzoeksplekken zijn helemaal dun bezaaid. Dus ook als ik geen thuisblijfmoeder was geworden, zou ik nu in directe zin niets met mijn studie doen.

Je studie kan je ook verrijken als mens

In die zin heb ik dan ook veel aan Geschiedenis gehad. Je leert een niet-Westers wereldbeeld kennen, ontdekt hoe China is opgebouwd en het Midden-Oosten. Daarbij ga je de diepte in en leert dat er tussen Christendom en Islam aanzienlijk minder verschillen zijn dan de meeste mensen aannemen. Ga zo maar door.

Ik heb een opener blik gekregen op de wereld en heb hele mooie mensen leren kennen. Die kennis kan ik bovendien doorgeven aan de kinderen. Zo is de Canon van de vaderlandse geschiedenis weliswaar heel leuk en biedt het een ingang tot het verleden, maar is het feitelijk gezien natuurlijk een heel selectieve bundel verhalen. Als het zover is, zal ik ze zelf laten zien dat er meer is. Dat maakt me denk ik ook een betere ouder.

hoogopgeleid fulltime mama niet zonde

Dat ik nu thuis ben, maakt niet dat ik voor altijd stilzit

Weet je wat het is? Ik ben groot voorstander van jezelf blijven ontwikkelen. Dus ook als thuisblijfmoeder zit en zat ik niet stil. Ik startte mijn eigen bedrijf, zette eigenhandig drie websites op, schrijf voor verschillende anderen en ben ghostwriter. Daarbij installeerde ik een complete online academie voor bloggers en deed diverse cursussen op het gebied van (creatief) schrijven.

Volgens mij heeft juist die hogere opleiding me daarbij enorm geholpen. De drive om te leren verdween niet door het moederschap. Misschien versterkte dat het juist: ik wil onze dochters laten zien dat je jezelf niet opzij hoeft te zetten. Bovendien vind ik het belangrijk om ook een bepaalde financiële inbreng te hebben in het huishouden en het thuisblijfmoederschap bied me die vrijheid.  

Thuisblijfmoeder zijn biedt weer andere voordelen

Je kan inderdaad tegenwerpen dat anderen belasting betaalden voor mijn studie. Maar daar heb ik toch een aantal argumenten tegen:

  • Ik heb zelf ook altijd gewerkt (op mijn studietijd na)
  • Doordat ik nu bij de kinderen ben, hoeft geen van ons zich afwezig te melden op het werk: bij ziekte is er immers altijd iemand thuis
  • Momenteel maken we nauwelijks aanspraak op tegemoetkomingen vanuit de overheid, juist omdat we binnen deze constructie zitten: zo is er geen kinderopvang nodig, doordat mijn moeder een middag per week bijspringt

Kortom, mijn studie leerde me denken op een bepaald niveau en sneller schakelen dan daarvoor. Vaardigheden die me als zelfstandig ondernemer goed van pas komen. Daarnaast ben ik er voor de kinderen en dat vind ik echt een hele mooie luxe. Ik heb door een samenloop van omstandigheden de keus gekregen om thuisblijfmoeder te worden en, hogere opleiding of niet, die vrijheid is voor mij pas echte emancipatie. Niet per se omdat ik vrouw ben, maar omdat we hier samen – als man en vrouw, maar ook als gezin – gelukkig van worden.

Toch ben ik benieuwd naar jullie mening. Vind jij het zonde als een vrouw met hogere opleiding thuis gaat zitten voor de kinderen? Is fulltime moederen als zelfstandig ondernemer weer een vak apart? Of zou jij ook wel thuisblijfmoeder willen zijn?

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids