Zo houd je je hoofd koel tijdens die laatste drukke weken

‘Ik ben zo aan vakantie toe,’ verzucht ik tegen een vriendin. Om de een of andere reden lijken die laatste weken volgeplempt met allerlei zaken die nog even moeten. Kinderfeestjes (ben ik overigens zelf ook debet aan met twee zomerkinderen in de basisschoolleeftijd), excursies, schoolreisje, feest op school, studiedag, afsluitende wedstrijden en toernooien van hun sportvereniging en tal van verjaardagen. Def Rhymz rapte ooit al dat hij een agenda voor zijn agenda nodig had, inmiddels voel ik me ongeveer precies zo.

Omdat ik wil voorkomen dat ik de zomervakantie overspannen inga, besloot ik voor mezelf eens uit te zoeken hoe je nu eigenlijk je hoofd het best koel kunt houden tijdens die laatste drukke weken. Hopelijk heb jij er ook wat aan!

Rust bewaken in je agenda voor de zomervakantie? Dat doe je zo!

Plan geen onnodige afspraken

Die volle agenda kan je alleen maar legen door te strepen. Sommige zaken moeten nu eenmaal, bij de rest is het belangrijk dat je bedenkt:

  • ‘Does it spark joy’ – oftewel: word ik hier gelukkig van of maakt het me gestrest?
  • Kan de afspraak niet op een ander tijdstip?
  • Is het mogelijk om de lasten te verdelen, zodat mijn partner de ene helft van dit soort afspraken afloopt en ik de rest?

Wat niet nodig is, komt dus niet je agenda in.

Geef de kinderen rust

Voor jou is het vermoeiend, voor hen is het slopend. Dat zie je vaak aan gedrag dat alle kanten op schiet, kleine ruzietjes met elkaar, opstandigheid en jengelen om de kleinste dingen. De enige oplossing daartegen is rust en ruimte. Overigens geen garantie, maar voor hen wel fijner. Daarbij is het vaak slim om ook hun agenda te legen. Niet spelen na schooltijd met of bij kinderen die ze minder goed kennen, maar gewoon lekker buiten in de buurt en in de speeltuin achter het huis. Laat ze aanrommelen, meehelpen en zorg vooral voor een rustgevende tegenhanger buiten school om. Ook verjaardagen: leuk als je kind er heel blij van wordt, maar geen must.

Zorg voor genoeg leuke dingen

Om de simpele reden dat niemand alleen maar energie kan blijven geven. Je hebt ook momenten nodig waar je helemaal van oplaadt.

Houd rekening met je cyclus

Iets dat ik afgelopen jaar steeds vaker merk, is dat drukte en (een aankomende) menstruatie niet goed samengaan. Ik ben dan vaak te moe, raak snel opgebrand en geërgerd naar de kinderen toe, terwijl de oorzaak van mijn gedrag ergens anders ligt. Als je daarop let en bijvoorbeeld de laatste week van je cyclus vrijhoudt met afspraken, merk je vaak dat je er veel relaxter doorheen gaat. Natuurlijk, dit is niet altijd mogelijk, maar de moeite waard om te proberen.

Wat doe jij om je agenda een beetje vrij te houden van onnodige afspraken? Of kan het jou niet druk genoeg zijn?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven