Wist je dat 1 op de 15 kinderen uiteindelijk een homoseksuele relatie aangaat? De kans bestaat is dus relatief groot dat je er als ouders mee te maken krijgt – al dan niet omdat een klasgenoot op zijn eigen geslacht blijkt te vallen. Maar hoe ga je als ouders om met homoseksualiteit bij je kind? Hoe kan je hen het best steunen of intolerantie voorkomen?
Homoseksualiteit bij kinderen op Coming Out Day
Het is ‘Coming Out Day’. Zo’n dag waar je misschien niet direct iets mee hebt, maar waarvan het toch goed is om bij stil te staan. Wist je namelijk dat 1 op de 15 meisjes en 1 op de 15 jongens uiteindelijk een homoseksuele relatie aangaat? Het zou dus ook jouw kind kunnen zijn. Heb jij al eens bedacht welke rol je daarbij zou willen spelen als ouder? Hoe kun je voorkomen dat je kind te lang met zichzelf worstelt of juist intolerant wordt tegenover homoseksualiteit?
Hoe kan je als ouder je kind het best steunen bij homoseksuele gevoelens?
Het Christendom en homoseksualiteit
Wanneer je (streng) gelovig bent, kan homoseksualiteit een lastig punt zijn. Het botst met de waarden waarmee jij opgroeide en die je vanuit de kerk meekrijgt. Wat dan? Uiteindelijk wil je je kind niet van je wegdrijven, maar je bent misschien ook bang voor een botsing met waar jij in gelooft.
Toch is het belangrijk er voor je kind te zijn. Het is misschien niet jouw keuze, maar dat kan ook gelden voor een heteroseksuele partner. Probeer het ook zo te benaderen. Dat je kind homoseksueel is, heeft niets te maken met een vorm van opvoeding. Het is geen eigenschap die je kunt veranderen, als je maar genoeg op je kind inpraat. Homoseksualiteit is aangeboren en doet niets af aan het karakter van je zoon of dochter.
Hoe je het geloof kunt vereenzelvigen met homoseksualiteit? God heeft alle mensen lief. Daarbij heeft hij iedereen gemaakt zoals hij is met een reden. Als jouw kind bi- of homoseksueel is, dan is aan jou de taak om hem zich geliefd en geaccepteerd te laten voelen. Vergeet niet dat homoseksuele christenen gemiddeld vijf keer zo vaak suïcidale gedachten hebben over hun geaardheid dan mensen die niet geloven. Dat is behoorlijk. Een aanrader voor christenen in dit kader is het boek Adam en Evert. Je ziet hoeveel verschillende meningen er heersen binnen de geloofsgemeenschap en dat kan helpen je eigen ideeën over homoseksualiteit in een ander daglicht te zien.
De Islam en homoseksualiteit
Homoseksuelen kunnen zich binnen de moslimgemeenschap wenden tot Stichting Yoesuf. Er zijn weliswaar veranderingen in positieve zin, maar die zijn klein. Het is binnen de moslimgemeenschap iets lastiger om een voortrekkersrol te vervullen, zoals ook Omar Nahas van Yoesuf erkent. Het is een kwestie van volhouden, voorlichting en stukje bij beetje de conservatieve gedachtegang omzetten in een liberalere houding tegen homoseksuelen. Het zal dus geen makkelijke weg zijn, maar er komen wel meer mogelijkheden.
Omarm je kind
Je zal je kind niet overal en altijd kunnen beschermen, maar wat je wel kan meegeven is dat ze thuis altijd geaccepteerd worden. Uiteindelijk is het niet meer dan een seksuele voorkeur. Het is niet zo dat je zoon of dochter compleet verandert van karakter. Dus hou vooral dat voor ogen. Hoe meer je kind beseft dat zijn homoseksualiteit slechts een onderdeel is van zijn karakter en niet bepalend voor wie hij is, hoe minder moeite hij er zelf mee zal hebben.
Wendy vertelt over haar Coming Out en deelt haar beste tips om je kind te ondersteunen in zijn homoseksualiteit
Hoe was het om erachter te komen dat je niet op jongens viel?
‘Eigenlijk heb ik mezelf misschien drukker gemaakt dan achteraf nodig bleek. Dat heeft volgens mij vooral met zelfacceptatie te maken: zolang je het nog niet accepteert van jezelf, is het moeilijk er open over te zijn. Zo heeft het best een tijd geduurd voor ik het anderen vertelde. Tegenwoordig maakt het me trouwens niets meer uit, ik draai er geen seconde meer omheen als iemand me bijvoorbeeld vraagt of ik getrouwd ben.’
Hoe reageerden je ouders toen je voor het eerst thuiskwam met een meisje?
‘Eigenlijk was het niet echt een bijzonder moment. Niemand deed gek of had er moeite mee. En hoewel mijn opa en oma er even aan moesten wennen, benadrukten ze altijd dat mijn eigen geluk het belangrijkst is. Dat dit met een vrouw is in plaats van met een man, dat maakte niet uit.’
Wat raad je andere ouders aan in de opvoeding? Hoe kunnen ze bijvoorbeeld het best reageren op homoseksualiteit of waar kan je aan denken?
‘Begin al bij gesprekken over seksuele voorlichting over het onderwerp homoseksualiteit. Niet om een eventueel antwoord af te dwingen, maar gewoon om ze bewust te maken dat het bestaat. En laat je kind ook weten dat het niet erg is wanneer je uiteindelijk ontdekt als meisje op meisjes te vallen of als jongen op jongens.
Vertel ze bovendien dat die ontdekkingstocht ook heus gepaard kan gaan met een heteroseksuele relatie: je moet ontdekken wie je bent en waar je voorkeur ligt. Daarnaast kan het ook gebeuren dat je uiteindelijk niet definitief kunt zeggen of je nu op meisjes of jongens valt. Het gaat om jouw geluk en zelf geloof ik vooral dat je verliefd wordt op een persoon. Dat hoeft niet altijd aan één geslacht gebonden te zijn.’
Wees de basis waarop je kind kan terugvallen
‘Sta open voor de mogelijkheid dat je zoon of dochter met deze mededeling thuiskomt. Als er signalen zijn, verdiep je er dan in. Sowieso hoop ik dat ouders hun kinderen meegeven dat ze open kunnen en mogen zijn over dit soort zaken, zodat ze weten dat ze hun verhaal kwijt kunnen. Ook als ze daar zelf nog moeite mee hebben. En mocht je het als ouder moeilijk vinden, vraag je dan af in hoeverre je die gevoelens wil meegeven aan je kind. Wat denk je daarmee te bereiken? Uiteindelijk is jouw mening misschien de allerbelangrijkste voor je kind, dus denk echt goed na over hoe je het brengt en natuurlijk ook wát je zegt.
Daarnaast kun je natuurlijk prima praten over veilige seks en reacties vanuit de maatschappij. Daar zal je kind zich ook op moeten voorbereiden. Met name bij jongens ligt de maatschappelijke acceptatie nog steeds erg gevoelig denk ik. Maak dat bespreekbaar.’
Intolerantie voorkomen tegenover homoseksualiteit
Hoewel ik ook zeker geloof dat vrienden hierop invloed kunnen hebben, ligt de basis in een tolerant klimaat bij jullie thuis. In beginsel betekent dat dus geen oordeel vellen over anderen. Niet op basis van huidskleur, afkomst, leeftijd, maar ook niet op basis van seksuele geaardheid. Want even eerlijk: hoe belangrijk is het nu helemaal hoe anderen hun leven inrichten? Zolang ze er niemand kwaad mee doen, is er toch niets aan de hand?
Series en films om te kijken
Anne+ (Netflix)
Anne+ gaat over een lesbisch meisje dat in Amsterdam woont. In de serie neemt ze je mee naar haar liefdesleven. Er komen verschillende vormen van liefde voorbij: met een meisje dat nog niet uit de kast is, haar high school sweetheart, haar bazin, iemand die zij veel leuker vindt dan andersom en vice versa, maar ook transseksualiteit komt voorbij. Dat maakt het een heel diverse serie. Met afleveringen van ca. 10 minuten (seizoen 1) is het lekker laagdrempelig en makkelijk te volgen.
Dragrace
Hoewel je natuurlijk geen homoseksuele man hoeft te zijn om ook aan drag te doen, is het een subcultuur waarover bij het grote publiek weinig kennis bestaat. Dragrace (zowel de Amerikaanse als Nederlandse versie) neemt je mee naar een uniek kijkje achter de schermen in deze kleurrijke wereld. Omdat het een onderdeel kan zijn van het leven van je homoseksuele kind, is het zeker de moeite waard om te kijken.
Love, Simon
De film Love, Simon is prachtig en draait om een homoseksuele jongen die daar lange tijd niet voor uit durft te komen. Een heerlijke feelgood die toevallig over homoseksualiteit gaat. Dat is meteen de kracht van de film. Het is er, maar niet overheersend. Dit is dan ook een mooie film om te laten zien aan kinderen die niet op hun eigen geslacht vallen: het helpt bij de normalisering van homoseksualiteit.
Sex Education (Netflix)
Sex Education draait om Otis die seksadviezen gaat geven op school. Hoewel homoseksualiteit niet het belangrijkste is, komt het er wel in voor. Zo valt zijn beste vriend Eric op mannen, en blijkt de grootste pestkop van de school stiekem helemaal niet zo’n homohater als hij in eerste instantie overkomt. Een heerlijke, grappige en nuchtere serie die pubers helpt bij het accepteren van hun seksuale voorkeur (welke dat ook is).
Meer series en films kijken? Klik dan hier voor een uitgebreid overzicht met meer dan 70 tips!
Boeken voor kinderen over homoseksualiteit
Even los van of je kind homoseksuele gevoelens heeft of niet, een aantal van onderstaande boeken zijn sowieso een aanrader om te lezen met je kind. Alleen al om hen op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met het feit dat sommige jongens op jongens vallen en meisjes op meisjes. En dat dat dus heel normaal is.
Vanaf 4 jaar
Kinderen van 8-12 jaar
12 jaar en ouder
Als je kind thuiskomt met de mededeling op zijn eigen geslacht te vallen, dan kan dat even wennen zijn als ouders. Hoe je hiermee omgaat, verschilt uiteraard per gezin. Maar wat altijd helpt, is je kind verzekeren van een veilig en warm thuis waar hij mag zijn zoals hij is. Met bovenstaande tips, Wendy’s verhaal en de genoemde boeken hopen we je een handje verder te kunnen helpen. Zodat je leert de homosekusaliteit van je kind te zien als wat het is: slechts een klein onderdeel van wie hij is. Heb je iets gehad aan de bovenstaande tips? Aanvullend advies? Of wil je misschien je verhaal doen over jouw coming out of die van je kind? Laat het ons weten in de reacties.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
Wees de eerste om reactie te geven