Homeschooling Thema Dinosaurussen

Hoewel we allemaal hopen dat de lockdown niet heel lang meer duurt, merk ik aan alle kanten dat iedereen eigenlijk een beetje moe is van het thuisonderwijs. Wij ook. Het schoolwerk leidde tot weerzin aan beide kanten en ik besloot het over een andere boeg te gooien. Omdat ik merkte dat meer mensen de strijd willen doorbreken, deel ik in de serie Homeschooling verschillende lessen die we zelf ook thuis hebben gedaan. De thema’s en activiteiten zijn geschikt voor kinderen vanaf 3-7 jaar oud. Pik eruit wat je leuk vindt en laat de rest los! Wie weet helpt het je in elk geval weer een dag vooruit.

Enkele tips vooraf

  • Laat kinderen die al (een beetje) kunnen lezen regelmatig iets voorlezen. Dat geeft hen een goed gevoel en ze oefenen meteen met lezen, zonder dat ze het merken op een schoolse manier.
  • Volg het ritme van je kinderen. Het fijne van de thema’s is dat je niets moet. Daardoor kan je zelf hopelijk iets rustiger ademhalen en ze ook gewoon laten spelen wanneer de situatie daarom vraagt.
  • Vraag je kinderen ook wat zij fijn vinden om te leren. Op die manier weet je of het thema aansluit op hun belevingswereld en haal je er allebei het meest uit.

Wat leren kinderen van dit thema?

Voor kinderen is het begrip ‘tijd’ vaak heel vreemd. Het is toch ook onvoorstelbaar dat er een tijd was waarin zij nog niet op aarde waren? Laat staan dat er een moment in de geschiedenis is waarop de aarde in zijn huidige vorm überhaupt nog niet bestond.

In dit thema neem je ze mee naar het gedeelte van de geschiedenis waarin de mens zijn geschiedenis nog niet kon opschrijven of optekenen: de prehistorie. Van oerknal tot het uitsterven van de dino’s is natuurlijk wat ambitieus om te vatten in een themaweek, maar met deze lessen gaan we een bescheiden poging wagen.

Aan het eind van de week hebben jullie de namen van verschillende dinosauriërs geleerd, ontdekt waardoor ze bijna volledig uitstorven en kan je de link leggen met het ontstaan van de kip. Verder heb je hopelijk vooral heel erg veel plezier gehad met je kinderen, een paar mooie kunstwerken kunnen ophangen en de druk een klein beetje van de ketel kunnen halen!

Kleurplaten

Er zijn verschillende websites waar je kosteloos kleurplaten kunt downloaden, zoals deze:

Er zijn veel meer websites natuurlijk, maar de kwaliteit van de kleurplaten is niet altijd even best en sommige websites zitten vol reclame. Hiernaast kan je ook natuurlijk een kleurboek aanschaffen – als je kind echt dol is op dino’s.

Zelf tekenen

Misschien nog wel veel leuker dan het inkleuren van een kleurplaat, is het tekenen van je eigen dinosaurus. Je kunt verschillende manieren kiezen:

  • Een stilleven van het dino speelgoed van je kind
  • Natekenen van een kleurplaat en vervolgens mooi inkleuren (met potlood of waterverf)
  • Schilder je eigen fantasiedino op canvas
  • Maak een bijzonder gekleurde dinosaurus
  • Teken een groot dino ei waar een baby dinosaurus uitkomt

Bij jongere kinderen kan je eventueel een handje helpen door wat lijnen te zetten, maar aan de andere kant maakt het niet uit of het eindresultaat nu echt op een dino lijkt. Het gaat uiteindelijk om hun eigen fantasie en wat zij ervan willen maken. Hang de kunstwerken op de deur voor een vrolijke woonkamer die helemaal in het thema is.

thuis lesgeven thema dino kleuter peuter groep 3 ideeen
Afbeelding, Orla – Shutterstock

Knutselen/activiteiten in dino-thema

  • Fossielen opgraven Hiervoor heb je een bak nodig, kinetisch zand, wat steentjes en een oude tandenborstel. Verstop de steentjes in het zand en laat de kinderen lekker graven. Als ze de steen hebben gevonden, mogen ze hem (als een echte archeoloog) voorzichtig schoonborstelen met de tandenborstel. Variant: om beurten de steentjes verstoppen.
  • Dino van karton Je hebt een papieren bordje nodig (misschien heb je nog iets liggen van kerst), wat verf, een wc-rolletje en gekleurd karton. Het bordje knip je doormidden. Dat plaats je op twee halve wc-rolletjes (klein knipje maken zodat hij blijft zitten), en verder versier je de dino met stekels van gekleurd papier en een kop en staart.
  • Skelet van macaroni (of takjes uit de tuin) Op Pinterest vind je voorbeelden van skeletten die je kunt namaken met verschillende soorten macaroni. Maar je kan natuurlijk ook gewoon zelf iets verzinnen. Plak ze op mooi karton (zwart of een andere donkere kleur die lekker afsteekt).
  • Bakken met dino’s Maak lekkere koekjes met de pootafdruk van een dino, die je vervolgens eventueel invult met glazuur. Of versier cupcakes met fondant waarin je kleine afdrukjes maakt met een dinosauruspop.
  • Kleien Je hoeft geen Pinterest perfect dinosaurus te maken; kleien is gewoon altijd leuk. Laat ze lekker hun eigen invulling aan het thema geven. Misschien gaan ze voor een mandje met dino-eieren, of een pootafdruk. En het voordeel van al die gemengde klei is dat het de perfecte onbestemde kleur krijgt die bij dit thema past.
  • Maak je eigen fossiel Met klei of zoutdeeg kan je natuurlijk ook hartstikke leuke fossielen knutselen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld dino speelgoed waarvan je een afdruk maakt of verzin zelf iets. Als je dit eerst doet, dan kan je ze de dag erop verstoppen in de berg met zand.

Video’s over dino’s

Je kunt op mijn YouTube account terecht en daar de verschillende filmpjes aanklikken. Er zit één Engelstalige bij van National Geographic, die vooral geschikt is voor kinderen die al wat Engels begrijpen. Alternatief is dat je het vertaalt terwijl ze kijken. Wat ik zelf twee heel fijne en uitgebreide vond (en leerzaam voor mezelf):

Klokhuis over de oerknal en het ontstaan van leven

Heel uitgebreid van 0 tot nu, soms iets ingewikkelder maar wel volledig en met een belangrijke boodschap

Tip!

Hoewel de musea momenteel niet of minder toegankelijk zijn, kan je wel een virtuele tour doen met je kinderen. Ga bijvoorbeeld online samen op ontdekkingstocht door Naturalis! Op die manier kan je gratis ‘rondlopen’ en een kijkje nemen. Heb je meteen een reden om straks, na de lockdown, eens in het echt langs te gaan.

Weetjes over dinosauriërs

Het ongrijpbare van ons verre verleden is razend interessant. Ook als je allang volwassen bent trouwens. Want het is toch bijna pure magie dat vanuit niets iets kan ontstaan? En het idee dat van een oerknal via een wondere waterwereld gingen tot uiteindelijk de mens? De onderstaande weetjes vatten de basiskennis een beetje samen. Voor meer informatie is het natuurlijk superleuk om met je kinderen te gaan lezen in een boek.

  • De dino’s leefden in drie tijdperken: Trias, Jura en Krijt (van circa 230 miljoen tot 66 miljoen jaar geleden). Sommige soorten waren planteneters (herbivoren), andere alleseters (omnivoren) of vleeseters (carnivoren).
  • Dinosaurussen waren de grootste dieren die ooit op aarde hebben rondgelopen. Maar de grootste soort moet minstens zo lang zijn geweest als een zwembad, de hoogte hebben gehad van maar liefst drie bussen en het gewicht van wel twintig olifanten!
  • De vliegende dieren uit deze tijd noemen we pterosauriërs. Officieel geen echte dino’s, maar minstens zo spectaculair. De grootste hadden een spanwijdte van meer dan tien meter. Ze hadden geen veren, zoals vogels, maar haren.
  • Een pasgeboren dinosaurus was even groot als een kuikentje. Ze groeiden alleen iets harder door.
  • De kleinst bekende dinosaurus was de Copsognathus (even groot als een flinke kip) en de langste een Diplodocus (45 meter lang).
  • Onze huidige vogels stammen niet af van de pterosauriërs (wat je misschien wel zou denken), maar van de dino’s. Een bioloog zou ze nu ook nog classificeren als dino. Sommige dinosaurussen hadden dan ook geen schubben, maar veren.

Tijdens het Trias lagen alle continenten nog tegen elkaar aan. Tijdens dit tijdperk evolueerden reptielachtigen zich tot een soort dinosaurussen. De continenten dreven tijdens het Jura uiteen en tijdens het Krijt lagen ze echt los van elkaar. Zo ontstond een immense hoeveelheid dino-soorten over de hele wereld. Hoe ze zijn uitgestorven, is niet met zekerheid te zeggen. De bekendste aanname (en waarschijnlijk grootste oorzaak) is dat er een meteorietinslag plaatsvond. Hoe ze dat weten? Tussen de grondlagen van het Krijt en het daaropvolgende Kenozoïcum ligt een laag die rijk is aan een metaalsoort die veel voorkomt in meteorieten en schaars is op de aarde.

(Bron)

Bekende dinosoorten

  • Ankylosaurus (65 miljoen jaar geleden)
  • Brachiosaurus (150 miljoen jaar geleden)
  • Diplodocus (155 miljoen jaar geleden)
  • Iguanodon (130 miljoen jaar geleden)
  • Spinosaurus (110 miljoen jaar geleden)
  • Stegosaurus (155 miljoen jaar geleden)
  • Triceratops (65 miljoen jaar geleden)
  • Tyrannosaurus (65 miljoen jaar geleden)

Leuke boeken over dino’s

  • Mijn grote Dino kijk- en zoekboek
  • Dinosaurusatlas
  • Over de dinosaurus en andere prehistorische dieren
  • Het grote boek over dinosaurussen
  • Het allermooiste boek over dinosauriërs
  • Pop-up dinosaurussen
  • Wist je dit? – Dinosaurussen

Bovenstaande titels zijn verkrijgbaar via Bol.com

Dinoquiz

Om te kijken wat ze hebben opgestoken, kan je deze quiz gebruiken. Het gaat er trouwens niet om dat ze een 10 halen of dat je het gebruikt als overhoring; het is bedoeld als een luchtige, leuke quiz over dinosaurussen. Pak er bijvoorbeeld een dino-boek bij en zoek de antwoorden op die je niet weet!

(Gratis) download: Dino quiz

Leuke schrijf- en rekenoefeningen

Zit je kind in groep 2-4 en wil je ze toch laten oefenen met schrijven en rekenen? Probeer dan te kijken of je de lesstof misschien iets interessanter kan maken binnen het thema. Een som als “8-5” kan je natuurlijk ook veranderen in “8-5 dino-eieren”. Of schrijf zelf wat sommen uit op die manier. Je kan gewoon de voorbeelden uit het lesboek gebruiken, maar door er een dino-thema in te verwerken raken ze hopelijk snel enthousiast(er).

Voor de schrijfoefeningen pak je A4-tjes waarop je in het midden het woord dino schrijft. Daarom heen mogen ze oefenen met verschillende lettertypes of het aan elkaar schrijven. Mijn ongevraagde advies? Leg er niet te veel druk op. Het mag lekker gaan zoals zij het willen. En denk maar zo: elke seconde vol enthousiasme om spelenderwijs toch te oefenen is mooi meegenomen…

Oefenboekjes over dinosaurussen

Wil je toch iets aan school doen met behulp van een themaboekje? Dan kan je één van de onderstaande downloaden:

homeschooling lockdown dino thema kleuter peuter groep 3 knutselen weetjes quiz
Afbeelding, Orla – Shutterstock

Dansen en gymmen

Het helpt als de kinderen regelmatig even kunnen bewegen. Niet alleen omdat het vasthouden van de concentratie op deze leeftijd vaak nog erg lastig is, maar ook om energie even kwijt te kunnen op een leukere manier dan ‘mama, mama’ op repeat. Je kan hiervoor de muziek gebruiken die hieronder staat of juist een ander liedje. Met onderstaande spelletjes en dansvormen kunnen ze lekker bewegen.

  • Doe om de beurt een dino beweging en dans die samen na. Denk aan stampen, bewegen met korte armpjes (zoals de T-rex), op handen en voeten lopen, grote passen maken of doe alsof je een pterodactylus bent en vlieg door de huiskamer. Of beter nog: buiten, als het enigszins lekker weer is.
  • Dino tikkertje De tikker moet proberen zoveel mogelijk dino’s te vangen. Je bent vrij als je de naam van een dinosaurus kunt roepen voor de ander bij je is. Extra moeilijkheidsgraad: je mag dezelfde soort niet nog eens noemen.
  • Ga lekker ‘dinokooien’ Je huiskamer en tuin moeten hiervoor wel geschikt zijn, maar als je een beetje de ruimte hebt kan je een heel parcours uitzetten. Denk bijvoorbeeld aan springen op de trampoline buiten, door een hoepel heen, kruip onder een stoel door… Je kan het zo gek niet verzinnen!
  • Stoepkrijten Maak een mooi kunstwerk voor de deur! En roep mama pas als het helemaal klaar is 😉

Liedjes over dino’s

Ik werd wakker als een dino

Ik werd vanmorgen wakker en ik dacht: “O nee!
Ik ben toch niet veranderd in een dino?”

Ik werd vanmorgen wakker en ik dacht: “O nee!
Ik ben veranderd in een dino”

En mijn voeten deden stamp-stamp-stamp
En mijn staart gaat heen en weer

Mijn tanden doen van knars-knars-knars
En mijn mond doet WRAHHHH!

10 little dinosaurs

Meteen goed om Engels te oefenen, risico is alleen dat je het liedje nog steeds aan het zingen bent als de kinderen op bed liggen.

Stegosaurus [triceratops, pterodactyl, brontosaurus, tyrannosaurus rex]

1 little, 2 little, 3 little dinosaurs
4 little, 5 little, 6 little dinosaurs
7 little, 8 little, 9 little dinosaurs
10 little dinosaur babies

Dinosaurus-spelletjes

Je kunt natuurlijk een echt spel kopen, zoals dit leuke dino-kwartet. Maar er zijn ook spelletjes die je zelf kunt doen in huis:

  • Ren je rot (zoek 3 items met een D, een I, een N en een O)
  • Verstop een dinosaurus in huis en laat de kinderen om beurten zoeken

En zijn ze toe aan wat schermtijd? Dan vind je online ook websites met gratis spelletjes. Wel even meekijken of ze geschikt zijn voor de leeftijd van je kind(eren) (en niet zelf aan beginnen, voor je het weet ben je een halfuur verder).

Dinosaurus series (met jeugdsentiment)

Toe aan wat luchtig vermaak (of even tijd voor jezelf)? Deze series en kinderfilms passen perfect binnen het thema!

  • Dinobabies (te vinden op YouTube)
  • Dinosaurs (Not the momma! – ook te vinden op YouTube)
  • Platvoet en zijn vriendjes
  • Dinotrux (Netflix)

Veel plezier! Hopelijk kan je hiermee in elk geval je week wel vullen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, AmeliAU – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven