Weet je nog, dat je een basisschool moest uitzoeken voor je kind? Daarna de middelbare. En alsof de tijd door je vingers glipte, sta je nu alweer voor de poorten van het vervolgonderwijs. De keuzeopties zijn nu zo mogelijk nog veel groter dan toen, omdat je wellicht niet alleen zoekt in je eigen woonplaats maar in heel Nederland terecht kan. Hoe maak je dan een goede keus? In dit artikel vind je handige tips waar je als ouder in elk geval gebruik van kunt maken tijdens jullie zoektocht.
Hoe kies je een passende hogeschool uit?
Bezoek verschillende open dagen
Wanneer je naar de open dag gaat, is het slim om in elk geval één keer met je kind mee te gaan. Als ouder let je op andere zaken dan je kind zelf. Samen zie je bovendien meer dan alleen en je kunt je kind na afloop beter helpen om de juiste keus te maken. Zet allebei voors en tegens naast elkaar per school en kijk zo welke hogeschool het best bij je kind past. Prik bovendien ook een beetje door het verkooppraatje heen. Kijk of je een gesprek kunt aanknopen met een student van de opleiding die jullie voor ogen hebben, stel gerichte vragen (hoeveel uur ben je per week kwijt aan je studie, hoeveel vakken krijg je per trimester of semester, op welke manier studeer je?) en proef de sfeer.
Praat met een student
Wij hadden het geluk dat we tijdens de open dag van de hogeschool een heel eerlijke studente troffen die haar eigen verhaal deelde. Geen opgepoetste mooi-weer-reclame, maar oprecht over haar uitdagingen en wat zij lastig vond in vergelijking tot de middelbare school. Zo bleek dat de opleiding die mijn dochter voor ogen heeft vrij veel vraagt van de zelfstandigheid van leerlingen. Ze moeten zelf aan de bak en hebben dus vrijwel geen aanwezigheidsplicht. Kom je niet? Dan is dat wellicht je eigen probleem. Een goede stap naar volwassenheid, maar mogelijk voor sommige kinderen minder geschikt.
Kijk naar extra mogelijkheden, buiten de open dagen om
Veel hogescholen bieden de mogelijkheid om een dag te komen proefstuderen. Je krijgt dan echt een goed beeld van wat de opleiding inhoudt, leert een beetje hoe het studentenleven in elkaar zit en bovendien zie je of de studie echt bij je past. Als je kind nog erg twijfelt kan dit een hele handige optie zijn. Verder zijn er vaak mogelijkheden om contact op te nemen met een adviseur die bepaalde vragen kan beantwoorden. Dit is echt aan te raden, zeker wanneer je kind nog niet helemaal zeker is over de vervolgopleiding.
Maak het niet te groot
Op je zestiende, zeventiende of achttiende een vervolgopleiding kiezen ‘voor de rest van je leven’? Het is allemaal niet niks. De rest van je leven is, terecht, vaak nog een ver-van-je-bed-show en de meeste mensen wisten op die leeftijd nog niet wat voor werk ze wilden gaan doen. Toch? Je kind zal geen uitzondering zijn op de regel. Het kan helpen als je je kind stimuleert iets te gaan doen met hun passie, iets waar hun gevoel ligt. Social work of CMV als ze graag iets willen betekenen voor de maatschappij en voor andere mensen; International Business als je kind de ambitie heeft om in de zakenwereld te werken en een kunstopleiding voor wie dat past. De kans op een Bachelor is op die manier groter dan wanneer geld en zakelijk succes de enige drijfveren zijn. Bovendien leert je kind te denken op HBO-niveau en in de meeste gevallen is dat nog steeds voldoende om een passende baan te vinden.
Helpen, niet sturen
Wellicht valt de keus van je kind op een andere school dan jij zelf zou willen. Dat kan best lastig zijn, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk hierin niet te gaan sturen. Houd je mening eerst voor je en vraag jezelf een aantal zaken af:
- Waarom vind je dit geen goede keus?
- Is het echt een ramp als ze hierheen gaan?
- Zijn je argumenten gebaseerd op veiligheid of financiën?
Een particuliere mode-opleiding waar ze minimaal € 20.000,00 collegegeld per jaar vragen of een studie aan die ene hogeschool die vorig jaar nog slecht in het nieuws kwam, zijn legitieme redenen om je mening te delen met je kind. Twijfel over of de opleiding in kwestie wel de juiste is of angst, omdat je kind dan mogelijk naar een andere stad gaat, zijn misschien minder doorslaggevend. In dat geval kan je best vertrouwen schenken aan je kind.
Zijn jullie op pad geweest om een vervolgopleiding uit te kiezen? Heb je aanvullende tips? Vond je het lastig of juist leuk om een nieuwe stap te zetten? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Laat je het me weten in een reactie?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©fizkes – Shutterstock