Hoesten en verkoudheid: hoe kom je er vanaf?

We gaan weer naar school en de eerste verkoudheid is al een feit. Gelukkig zijn er genoeg manieren om van die verkoudheid en hoest af te komen. In dit artikel lees je alles over de symptomen, de oplossingen tegen keelpijn, snotteren en hoesten en we ontrafelen de mythe dat je verkouden zou kunnen worden van de kou.

Symptomen van verkoudheid

Verkoudheid kan je het gevoel geven dat je behoorlijk beroerd bent. Ondanks dat je ‘slechts’ verkouden bent. Geen reden dus om thuis te blijven van je werk en tegelijkertijd genoeg reden om heel hard te verlangen naar je bed. Welke symptomen erbij horen? 

  • Hoesten (in verschillende vormen: vastzittende hoest, kriebelhoest, droge hoest)
  • Keelpijn
  • Verstopte neus
  • Grieperig gevoel (hoofdpijn, vermoeidheid, malaise)
  • Opgezette klieren (komt voor bij ernstigere verkoudheid; je voelt deze dan als twee bobbeltjes aan de zijkant van je hals – net onder je kaaklijn)

Hoe lang duurt het voor je verkouden wordt?

Na de besmetting hoef je niet direct iets te merken. Het verschilt per virus hoe lang de incubatietijd daadwerkelijk is. Sowieso zullen binnen 48 uur de eerste symptomen optreden, zoals een verstopte neus of beginnende keelpijn. 

verkoudheid hoe kom je er vanaf symptomen oplossingen

Hoe kom je van je verkoudheid af?

Wanneer je eenmaal besmet bent, is het belangrijk dat je doet wat je kan. Sommige symptomen moet je helaas gedeeltelijk ‘gewoon’ uitzitten, andere kun je met onderstaande tips sneller verhelpen. Erg handig trouwens als je een zieke, hangerige dreumes in huis hebt!

Algemene tips bij verkoudheid

  • Neem zoveel mogelijk rust
  • Drink voldoende water
  • Geef je weerstand een boost, bijvoorbeeld met weerstand verhogende thee of veel vitamine C (kiwi, aardbei, citrusvruchten)

Lees hier welke middeltjes je mag gebruiken tegen verkoudheid als je borstvoeding geeft

Tips bij neusverkoudheid

Neusverkoudheid kan je flink beperken: je proeft minder, krijgt het benauwder en je ogen voelen zwaarder aan. Maar je kan er een aantal dingen tegen doen: 

  • Smeer de keel en rug in met Luuf of een sterkere balsem. Wat ook goed helpt (zeker bij kinderen), is om het op de voetzolen te smeren. 
  • Gebruik een beetje kokosolie op de keel en rug.
  • Slaap met een doorgesneden ui naast je bed. Deze prikkelt je slijmvliezen en helpt je beter ademen. 
  • Gebruik een neusspray op basis van water en zout. Niet te veel! Puur om iets beter te kunnen ademen. 
  • Probeer je neus vooral op te halen. Klinkt niet fris, maar is wel beter dan snuiten. 
  • Als je het ‘s nachts benauwd hebt, leg dan een extra kussen onder je hoofd of probeer het hoofdeinde in zijn geheel iets hoger te krijgen. 
  • Stomen helpt je holtes vrij te krijgen, dit kan tijdelijk een opgelucht gevoel geven. 

Tips bij keelpijn

  • Eet verzachtende snoepjes, zoals drop of pepermunt
  • Drink kruidenthee (tijm of salie bijvoorbeeld). Door er wat honing aan toe te voegen, kan je de keel ook iets verzachten. Ook handig is Tastea Horsepower: een thee die je weerstand versterkt.  
  • Probeer niet te veel te praten en rust goed uit. Beide zullen je keel goed doen. 
  • Rook niet of zo min mogelijk, als je de sigaretten echt niet kan laten liggen. Tabaksrook verergert de keelpijn. 
  • Door je neus ademen is beter voor je keel. 

Tips bij hoesten

Hoesten is heel vervelend, zeker wanneer het je ‘s nachts wakker houdt. Wat je ertegen kan doen? 

  • Drink kruidenthee (zoals ook bij gesnotter)
  • Stomen kan ook helpen tegen hoesten.
  • Neem waar je kan rust, zodat je lichaam een beetje kan bijkomen. Zeker bij een fikse verkoudheid kan je erg veel last krijgen, zelfs tot spierpijn aan toe. 
  • Probeer met de juiste voeding je weerstand te verhogen. 
  • Geef je keel rust door niet te veel te praten en drink voldoende water. Door veel hoesten kan je namelijk nog meer keelpijn krijgen en die combinatie wil je het liefst voorkomen. 
  • Gebruik een goede hoestdrank om je keel te verzachten, zoals de honing & tijm elixer van Hoestdrankmakers. Hieronder vind je meer informatie. 

Middeltje kopen tegen je verkoudheid?

Uit onderzoek (juli 2018) blijkt dat honing effectiever is bij hoest dan andere hoestmiddelen, net als tijm, sacharose en althea. Daarom raadt het Nederlandse Huisartsen Genootschap in haar Standaard Acuut Hoesten vrijwel alle andere hoestmiddelen af.

Conclusie: het gebruik van hoestmiddelen wordt niet aangeraden voor patiënten met acuut hoesten. Als de patiënt iets wil gebruiken, adviseer dan honing (liever niet bij patiënten met diabetes en niet bij kinderen jonger dan één jaar).

review honing & tijm elixer hoestdrankmakers

Hoestdrankmakers: honing & tijm elixer

Een hoestdrank die je wel effectief kunt gebruiken bij een verkoudheid is de honing & tijm elixer van Hoestdrankmakers. Het middel verzacht je keel en helpt tegen hoesten. Hij is geschikt vanaf 1 jaar en veilig bij kinderwens/voor zwangere vrouwen en als je borstvoeding geeft. Overleg wel als je een hoge bloeddruk hebt in de zwangerschap.

Ingrediënten

Ammoniumchloride, drop en ammoniakale anijsspiritus, vloeibaar extract van de tijmplant en acacia honing en hulpstoffen (suiker, natriumbenzoaat, kaliumsorbaat, citroenzuur en gezuiverd water).

Deze hoestdrank is niet geschikt:

  • als u bij een eerder gebruik van middelen met drop, tijm of honing overgevoeligheidsreacties heeft gehad, zoals huiduitslag.
  • als u hoge bloeddruk of hartzwakte heeft.
  • bij ernstige leveraandoening of nieraandoening. Raadpleeg dan uw arts.

Hoe voorkom je een (neus)verkoudheid

Belangrijk bij het voorkomen van een verkoudheid is om te zorgen dat je sterk let op de hygiëne, zeker wanneer één van je gezinsleden wel getroffen is. En daarnaast om je weerstand goed op peil te houden. Bijvoorbeeld door gezond(er) te eten, voldoende te slapen en stress te voorkomen. Ook kan je een handje helpen door een middel te gebruiken met Echinacea Purpurea.

Mythe of waarheid: kan je verkouden worden door de kou?

Een spreekwoordelijk koutje vatten, is dat echt mogelijk? Oudere mensen houden vaak stug vast aan hun opvatting dat je je jas dichter moet ritsen, omdat je anders verkouden kan worden van de kou. Klopt dat of is het een mythe?

Het is inderdaad een mythe, aldus dit interessante artikel van NEMO. Zij zochten het tot op de bodem uit en ondervroegen een viroloog, werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen. Virussen zijn namelijk de oorzaak van een verkoudheid en niets anders. Máár: iemand die het koud heeft, is iets vatbaarder voor griep. Toch volgende keer maar die warme trui aan als het nodig is dus! 

Verkoudheid kan je dus niet helemaal genezen: voor een deel moet je de klachten uitzitten. Maar je kunt een aantal dingen doen, zoals een hoestdrank gebruiken met honing (of een paar lepeltjes honing per dag). Verder is het goed om te weten dat de kou op zich geen verkoudheid kan veroorzaken. Wist jij dat? En wat gebruik jij het liefst als je verkouden bent en veel moet hoesten?

Dit artikel is een samenwerking.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven