Hoe vul je je cv-ketel bij? Zo lukt jou dat ook

Helaas kan het soms voorkomen dat je opeens geen warm water meer hebt in je woning. Dit is natuurlijk erg vervelend en al helemaal tijdens de koude dagen. Het water wordt opgewarmd door je cv-ketel. Wanneer je dus geen warm water hebt in je woning, kan het zijn dat je cv-ketel leeg is. In dat geval is het belangrijk dat je de cv-ketel gaan bijvullen om toch weer warm water te krijgen. Wil je weten hoe je de cv-ketel kan bijvullen? Dat wordt hieronder uitgelegd.

Hoe werkt een cv-ketel?

Om te weten hoe je de cv-ketel moet bijvullen, is het van belang om te weten hoe de cv-ketel werkt. Zoals eerder al is aangegeven, zorgt de cv-ketel voor warmte in je woning. Niet alleen qua warm water om te kunnen douchen, maar ook voor de verwarming. Het is afhankelijk van de soort cv-ketel die je hebt hoe deze precies werkt.

Er zit in ieder geval een gasbrander in de cv-ketel die zoals de naam al zegt het gas verbrandt in de cv-ketel. Hierdoor wordt het water warm in de cv-ketel. De pomp in de cv-ketel zorgt ervoor dat het water door het centrale verwarmingssysteem wordt verplaatst. Hierdoor heb je dus warm water in je woning. Om de cv-ketel goed te laten werken, is het belangrijk om cv ketel onderhoud uit te voeren eens in de zoveel tijd.

Zelf bijvullen

Als je aan de slag gaat met de cv bijvullen, is de eerste stap om de cv-ketel uit te zetten. De stekker moet uit het stopcontact worden gehaald. Voor dit klusje is een vulslang van belang. Zonder de vulslang kan je de cv-ketel niet bijvullen. De vulslang moet worden aangesloten op de vulkraan die op een cv-ketel zit. De andere kant van de vulslang zal op de waterkraan aangesloten moeten worden.

Voordat je echt het water gaat bijvullen, is het belangrijk dat je de vulslang met water vult. Op die manier zit er geen lucht in de vulslang. Dan kan je de waterkraan aanzetten om de cv-ketel te vullen. De druk moet tussen 1,5 en 2,0 bar liggen. Let goed op tijdens het bijvullen dat je niet over de 2,0 bar gaat. Dit kan namelijk voor problemen zorgen. Is dit gelukt? Dan kan je alles weer losmaken en de cv-ketel weer aanzetten.

Wat heb je nodig?

Denk je dat het bijvullen van de cv-ketel gaat lukken? Dan is het handig om een aantal dingen vooraf te pakken zodat het bijvullen makkelijker gaat. Als eerste heb je de vulslang nodig om het water bij te vullen. Daarnaast is het handig om een emmer erbij te pakken. De vulslang moet uiteindelijk geleegd worden, dus dat kan mooi in de emmer. Verder bestaat er een kans dat je wat water gaat morsen op de grond. Daarom kan je er ook een handdoek of dweil erbij pakken. Dan kan je snel het gemorste water wegvegen.

Ben je toch wel een beetje bang dat het mis gaat? In dat geval kan je altijd een cv-ketel monteur inschakelen om je te helpen. Een cv-ketel monteur heeft hier natuurlijk veel verstand van en kan snel en makkelijk jouw cv-ketel bijvullen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven