Tutorial | Hoe je de prins op het witte paard vindt

De prins op het witte paard – het sprookjessynoniem voor de reddende engel die plots opduikt in je leven en je meeneemt naar een ongelooflijk mooi liefdesverhaal, zoals je alleen in boeken leest: hoe vind je die? Over de zoektocht naar wat uiteindelijk jezelf blijkt te zijn, het doorbreken van patronen en hoe je de prinses van je eigen leven wordt, ongeacht of er nog een prins komt aan galopperen.

Voor ik begin, wil ik toevoegen dat ik niet meer heb meegemaakt dan anderen. Ik geloof namelijk heilig dat ieder huisje zijn kruisje heeft en de meeste vrouwen in meerdere of mindere mate mijn verhaal zouden kunnen herkennen. Misschien is het ons onbewust ingegeven door talloze Disney prinsessen en zoete streekromannetjes waarin de mannelijke hoofdpersoon onder zijn bad boy uiterlijk eigenlijk een zachte lieverd is met gevoelens, die huilt bij The Notebook.

Veel van ons zijn ergens op zoek naar hetzelfde. De verloren jongen die je kunt redden van de straat en verzorgen tot hij opknapt en ontpopt tot het zachte karakter dat je altijd al in hem zag. De ambitieuze man die eindeloos veel tijd in zijn werk steekt, tot jij voor hem staat. Of die ene man die weliswaar vastzit in een slechte relatie, maar heus ooit voor jou zal kiezen. ‘Een project’ dus, zoals een vroegere kennis het ooit omschreef, waarbij jij als reddende engel uit de situatie komt en zijn leven voorgoed verandert.

In de praktijk gaat het eigenlijk altijd anders. De bad boy blijft een jongen met een rauw karakter, die meestal opgroeit tot een onvolwassen man met een, dan soms, tikje sneue hang naar avontuur. De ambitieuze man blijft alle energie steken in zijn werk. En de notoire vreemdganger eet nu eenmaal graag buiten de deur; daar verander jij doorgaans weinig aan. De enige die uiteindelijk huilt – ook zonder The Notebook, ben jijzelf, omdat het niet loopt zoals jij wilde en omdat hij je kwetst. Vaker dan je lief is.

Hoe voorkom je nu dat je in een volgende relatie niet opnieuw in dezelfde valkuilen stapt? Per slot van rekening val je vaak op een bepaald type. Of dat nu de eerder genoemde bad boy is, de vreemdganger of overambitieuze man, het minimaliseert hoe dan ook de kans dat je diepe gevoelens ontwikkelt voor je collega – wiens spannendste belevenis is dat hij de sudoku uit de zaterdagkrant oplost. Zolang in de kern niets verandert, blijft alles bij hetzelfde, tot je uit je eigen patroon stapt.

Om te beginnen moet je daarom weten waar het hele idee van ‘jouw type’ vandaan komt. Wat vind je zo aantrekkelijk aan een man met een gevaarlijk randje? Is het dat hij jouw verlegenheid en misschien wat angstige karakter aanvult? In het geval van de ambitieuze man zou je je kunnen afvragen of hij een bepaalde zorg bij je wegneemt door de financiële zekerheid, en de vreemdganger kan je het gevoel geven dat je een geweldige vrouw bent en daarmee jouw onzekerheid enigszins wegnemen.

We vallen immers niet voor niets op die ‘foute’ man. Hij vult iets aan waarvan we zelf vinden dat we erin tekort schieten of waarin iemand anders in ons leven tekort is geschoten. Maar één voordeel: zodra je weet waar het aan ligt, kan je daaraan gaan werken. Zie hem niet langer als de boeman in je leven, maar als iemand die je een heel waardevolle les leerde. Het ‘fout’ in een foute man komt immers feitelijk voort uit je eigen bereidwilligheid om te blijven omgaan met iemand die fundamenteel niet bij je past.

Zodra je erkent dat een bepaald type niet met jouw karakter matcht, kan je kijken naar wie dat wel doet en voorkom je dat je nogmaals dezelfde fout maakt. Wanneer je een nieuwe relatie overweegt, is het vooral belangrijk dat deze persoon een aanvulling wordt op je leven en niet langer de invulling. Je moet weten dat je het op eigen houtje ook wel redt, zodat je daarna gelijk de signalen herkent als het leven toch weer oude patronen aanneemt.

Dat geldt voor hem trouwens ook. Juist door op zichzelf te wonen en voor zichzelf te leren zorgen – zonder tussenkomst van moeder en de versleten wastas en tweewekelijkse bakjes vol eten – ziet hij jou ook als aanvulling. Je hebt elkaar niet nodig, maar wil elkaar nodig hebben. En dat wezenlijke verschil maakt dat je alleen maar een prins op het witte paard kunt vinden als je zelf de prinses van je eigen leven bent.

Hoelang duurde het bij jou voor je kon erkennen dat je iets moest veranderen bij jezelf om de verhaallijn van jouw sprookje te veranderen? Of herken je de foute mannen niet en wist je al op jonge leeftijd heel goed wat je wilde?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven