In Noord-Amerika vieren ze al sinds jaar en dag uitbundig Halloween, maar in Nederland is het fenomeen in opkomst. Massaal de straat op als zombies en vampiers doen we nog niet; ook staat niet overal een uitgeholde pompoen voor de deur of geven we snoep aan kinderen die langskomen. Maar toch zie je steeds meer initiatieven ontstaan. En dus is het tijd voor een how-to! Wil jij komend jaar graag Halloween vieren in Nederland? In dit artikel vind je handige tips en de achtergrond van dit bijzondere feest.
Wanneer vieren we Halloween?
Laten we beginnen bij de datum: wanneer vieren we eigenlijk Halloween? Hiervoor houden we in Nederland dezelfde datum aan als in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Ierland: 31 oktober. Deze datum staat dus vast.
Toch zie je dat pretparken en bepaalde evenementen, zoals spookhuizen, die gerelateerd zijn aan Halloween kiezen voor meerdere data in oktober (en soms zelfs november). Verder komt het regelmatig dat om praktische redenen bepaalde Halloween-optochten door de wijk plaatsvinden in het weekend voor 31 oktober (in 2024 is dat dus het weekend van 26-27 oktober).
Halloween in Nederland
In Noord-Amerika is Halloween big business. In Nederland wint het feest aan populariteit, maar is het nog wel iets minder gebruikelijk om het te vieren. Dat heeft gedeeltelijk te maken met de weerstand die het feest ondervindt vanuit christelijke en islamitische hoek: binnen deze religies is het ongeoorloofd om de doden te vereren en/of occulte kostuums aan te trekken. Laat staan dat je letterlijk het kwade uitbeeldt met je Halloween-outfit.
Vind jij het echter wel een geweldig feest en leef je je het liefst uit met make-up en een eng pak of masker? Dan kan je op de volgende manieren invulling geven aan Halloween in Nederland.
Bezoek een pretpark of Halloween evenement
Veel pretparken ondergaan in oktober (en het eerste weekend van november) een transformatie. Van kindvriendelijk griezelen met hier en daar wat pompoenen ter decoratie tot heuse spookhuizen en scare actors die je onderweg de stuipen op het lijf jagen. Bepaalde evenementen zijn daarom alleen geschikt vanaf zestien, zoals het prijswinnende Scare Me in Almere-Haven waar professionele acteurs zorgen voor een geweldige avond griezelen. Past dit bij jou? Kijk dan zeker even in dit overzicht met Halloween events voor 2024, in Nederland en Vlaanderen.
Tover je huis om in Halloweenstijl
Je kan natuurlijk naar Xenos, Action of een soortgelijke zaak gaan om allerlei versieringen in huis te halen, maar zelf maken is misschien minstens zo leuk. Met deze handleiding is het uithollen van een pompoen kinderspel. En je kan samen met de kinderen iets moois maken met deze makkelijke Halloween DIY tips. Verder doen spookachtige lichtjes het goed voor Halloween.
Laat je kinderen langs deuren gaan (en/of ga zelf mee, al dan niet op gepaste afstand)
In noordelijk Amerika is trick or treat onlosmakelijk verbonden met Halloween. Hier kennen we het vooral van Sint Maarten, maar ook met Halloween kun je een rondje lopen. Vaak is er dan met de buurt afgesproken om mee te doen en maak je duidelijk dat ze bij jullie wat lekkers kunnen halen, waarover hierna meer. Een pompoen voor de deur betekent dat je meedoet en dat kinderen mogen aanbellen voor snoep.
De leukste tips voor trick or treat met kinderen
Omdat Halloween (nog) niet overal even enthousiast wordt beleefd, blijft het soms wat onduidelijk wat je nu moet doen. Wel of niet alle deuren langs? Met deze tips kom je een stuk verder!
- Wil je graag Halloween vieren, maar speelt het feest bij jullie in de buurt nog niet zo? Vraag dan eens rond in de wijk of meerdere mensen enthousiast zijn. Misschien kunnen jullie met elkaar een kleine route in elkaar zetten waar de kinderen mogen langsgaan. Ook weten alle deelnemers dan dat ze zich kunnen voorbereiden door snoep in huis te halen.
- Laat de kinderen zich verkleden en schminken. Het hoeft niet per se eng te zijn natuurlijk, als ze dat niet willen. Op Pinterest vind je ook hele schattige kostuums die je kan gebruiken als inspiratie. En wil of kan je er geen geld aan uitgeven, dan is een laken met gaatjes ook altijd nog prima. Wil je wel professioneel gaan, zoek dan een tutorial op YouTube om te leren hoe je jezelf omtovert tot een monster. Maar houd rekening met andere deelnemers en maak het niet te bont, voor de halve buurt nachtmerries heeft van jouw kostuum.
- Merk je dat er in de buurt wat weinig animo is voor Halloween? Dan organiseer je toch samen met enthousiaste vrienden een spannende vossenjacht in de buurt? Jullie verkleden je en delen snoep uit als je gevonden wordt.
- Geef aan dat je meedoet met Halloween door een pompoen voor de deur te zetten en je huis duidelijk te versieren. Ook kan je een poster voor het raam hangen waarop staat dat je iets lekkers hebt voor de kinderen.
- Laat je kinderen grappige of enge bedankkaartjes maken voor iedereen die hen snoepjes geeft.
De oorsprong van Halloween: waar komt het vandaan?
Halloween is een van oorsprong Keltisch feest. In de periode rond 31 oktober, voor hen destijds oudejaarsdag, geloofden zij dat de scheiding tussen het dodenrijk en de mensenwereld op zijn dunst was. Ze eerden hun overleden voorouders door diens lievelingseten voor de deur te zetten. Toch was het niet helemaal zonder risico, zo geloofden ze: door de dunne scheidingslijn konden kwade geesten ook terugkomen om bezit te nemen van een levend lichaam. Om deze af te schrikken, droegen mensen enge maskers.
Uiteindelijk kwam het Christendom op en verving, al dan niet onder dwang, steeds meer ‘heidense’ gebruiken. Zo hoopten de christenen met Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november) een vervanging te bieden voor dit barbaarse feest van de Kelten. Hoewel er enige vermenging plaatsvond, toen mensen in lompen gekleed langs de deuren gingen en bedelden om zielenbrood (tegenwoordig trick or treat), bleef de oorsprong overeind.
Toen Britten en Ieren naar de Verenigde Staten emigreerden, namen ze hun feest mee. Hier kwamen de uitgeholde, gekerfde pompoenen in beeld – die tegenwoordig onlosmakelijk bij Halloween horen. Ook het dragen van enge kostuums om de geesten af te schrikken zie je nog terug; het bedelen om zielenbrood werd bedelen om snoep.
Hoewel Halloween een rijke geschiedenis kent en in de oorspronkelijke vorm ruim een millennium geleden ontstond, vieren we het hier in Nederland nog niet zolang. We zijn erg benieuwd: doen jullie mee dit jaar? Heb je een schaal snoep bij de deur klaarstaan, loop je een rondje door de buurt of mogen ze van jou voorbij lopen? Laat het ons weten in de reacties!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©AYO Production – Shutterstock
Pingback: Mag en kan je Halloween vieren als je gelooft? -