Hoe vier je Halloween eigenlijk in Nederland?

In Noord-Amerika vieren ze al sinds jaar en dag uitbundig Halloween, maar in Nederland is het eigenlijk een relatief nieuw fenomeen. Massaal de straat op als zombies en vampiers doen we nog niet; ook staat niet overal een uitgeholde pompoen voor de deur of geven we snoep aan kinderen die langskomen. Wil jij komend jaar graag Halloween vieren? In dit artikel vind je handige tips en de achtergrond van dit bijzondere feest.

Wanneer vieren we Halloween?

In Nederland houden we voor Halloween dezelfde datum aan als in Noord-Amerika: 31 oktober. Deze datum staat dus vast. In pretparken en tijdens Halloweengerelateerde evenementen wordt echter regelmatig gekozen voor meerdere data in oktober. Zo zijn er in Hellendoorn (Heksendoorn) verschillende weekenden waarin je lekker kan griezelen, maar ook spookhuizen kunnen vaker open zijn. Die kunnen variëren van kindvriendelijk en gezellig tot behoorlijk eng. Voor die laatste haunted houses moet je vaak minimaal 16 jaar oud zijn om toegang te kunnen krijgen.

Halloween in Nederland

Hoewel je wel ziet dat er steeds vaker evenementen in Nederland worden georganiseerd rondom Halloween, is het nog altijd minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Vind je het echter ook een geweldig feest? Dan kan je het op de volgende manieren invullen:

Bezoek een pretpark of Halloween evenement

Veel pretparken ondergaan in oktober en begin november een transformatie. Van kindvriendelijk griezelen met hier en daar wat pompoenen ter decoratie tot heuse spookhuizen en scare actors die je onderweg de stuipen op het lijf jagen. Bepaalde evenementen zijn echt alleen geschikt vanaf zestien, zoals het prijswinnende Scare Me in Almere-Haven waar professionele acteurs zorgen voor een geweldige avond griezelen. Past dit bij jou? Kijk dan zeker even in dit overzicht met Halloween events voor 2023, in Nederland en Vlaanderen.

Tover je huis om in Halloweenstijl

Je kan natuurlijk altijd naar Xenos, Action of een soortgelijke zaak gaan om allerlei versieringen in huis te halen, maar zelf maken is misschien minstens zo leuk. Met deze handleiding is het uithollen van een pompoen kinderspel. En je kan ook met de kinderen iets moois maken met deze makkelijke Halloween DIY tips. Verder doen spookachtige lichtjes het goed voor de Halloween.

Laat je kinderen langs deuren gaan (en/of ga zelf mee, al dan niet op gepaste afstand)

In noordelijk Amerika is trick or treat onlosmakelijk verbonden met Halloween. Hier kennen we het vooral van Sint Maarten, al zie je tegenwoordig ook bij ons vaker dat kinderen langs de deuren gaan met Halloween. Vaak is er dan met de buurt afgesproken om mee te doen en maak je duidelijk dat ze bij jullie wat lekkers kunnen halen, waarover hierna meer.

halloween vieren in nederland tips
Afbeelding – Shutterstock

De leukste tips voor trick or treat met kinderen

Omdat Halloween (nog) niet overal even enthousiast wordt beleefd, blijft het soms wat onduidelijk wat je nu moet doen. Wel of niet alle deuren langs? Met deze tips kom je een stuk verder!

  • Wil je graag Halloween vieren, maar speelt het feest bij jullie in de buurt nog niet zo? Vraag dan eens rond in de wijk of meerdere mensen enthousiast zijn. Misschien kunnen jullie met elkaar een kleine route in elkaar zetten waar de kinderen mogen langsgaan. Ook weet de rest dan dat ze zich kunnen voorbereiden door snoep in huis te halen.
  • Laat de kinderen zich lekker verkleden en schminken. Het hoeft niet per se eng te zijn natuurlijk, als ze dat niet willen. Op Pinterest vind je ook hele schattige kostuums die je kan gebruiken als inspiratie. En wil of kan je er geen geld aan uitgeven, dan is een laken met gaatjes ook altijd nog prima. Wil je wel professioneel gaan, zoek dan een tutorial op YouTube om te leren hoe je jezelf omtovert tot een monster of bebloede engerd.
  • Merk je dat er in de buurt wat weinig animo is voor Halloween? Dan organiseer je toch samen met enthousiaste vrienden een spannende vossenjacht in de buurt? Jullie verkleden je en delen snoep uit als je gevonden wordt.
  • Geef aan dat je meedoet met Halloween door een pompoen voor de deur te zetten en je huis duidelijk te versieren. Ook kan je een poster voor het raam hangen waarop staat dat je iets lekkers hebt voor de kinderen.
  • Laat je kinderen grappige of enge bedankkaartjes maken voor iedereen die hen snoepjes geeft.
halloween vieren trick or treat
Afbeelding – Shutterstock

De oorsprong van Halloween: waar komt het vandaan?

Eeuwen geleden zagen de Kelten de avond voor Allerheiligen (1 november) als oudejaarsavond. Zij geloofden dat de geesten van mensen die dat jaar overleden waren tijdens Allerheiligenavond op aarde kwamen om vlak voor het nieuwe jaar nog bezit te komen nemen van een levend lichaam. Deze geesten werden aangetrokken door voedsel voor de deuren te leggen, terwijl mensen maskers droegen om hen af te schrikken. In de negende eeuw na Christus vermengde het feest zich met het Christelijke Allerzielen (2 november), waarbij men in lompen gekleed langs deuren ging en bedelde om ‘zielenbrood’.

Het feest werd van oorsprong dus gevierd in het Verenigd Koninkrijk, maar na emigratie ging het mee naar Canada en de V.S. Hier kwam de uitgeholde en gekerfde pompoen in beeld als boegbeeld van Halloween. Inmiddels is die onlosmakelijk verbonden met ons beeld van Halloween. Het laten schrikken van de ‘geesten’ zie je terug in de enge kostuums die mensen dragen en het bedelen om zielenbrood is tegenwoordig uiteraard het bedelen om snoep.

Hoewel Halloween een rijke geschiedenis kent en in de oorspronkelijke vorm ruim een millennium geleden ontstond, vieren we het hier in Nederland nog niet zolang. We zijn erg benieuwd: doen jullie mee dit jaar? Heb je een schaal snoep bij de deur klaarstaan, loop je een rondje door de buurt of mogen ze van jou voorbij lopen? Laat het ons weten in de reacties!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Rawpixel.com – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven