Hoe versier je de kerstboom en in welke volgorde?

Weet jij hoe je een kerstboom op de juiste manier versiert? Met de kerstdagen voor de deur is het immers tijd om de sfeer in huis te halen en je woonkamer te verwarmen met lichtjes en kerstdecoratie, maar het optuigen van de boom zorgt soms voor frustratie. Van lampjes die nooit meer in de knoop gaan tot een perfect versierde kerstboom – met deze 5 tips komt het helemaal goed dit jaar!

Tips voor het optuigen van de kerstboom

Begin met de lampjes

Wanneer je boom staat, begin je met de kerstverlichting. De reden hiervoor is simpel: als je de lampjes pas halverwege of als laatst zou doen, moet je ze achter de kerstballen, kerstslingers en je breekbare ornamenten zien te krijgen en dat is meestal geen doen. Bovendien kan je met een lege boom goed controleren of de lichtjes goed verdeeld zijn en de kerstlampjes de sfeer oproepen die je graag wil zien. Berg je lampjes na gebruik ook op de juiste manier op om (letterlijke) verwarring te voorkomen.

Tip! Koop een boom waar de lichtjes al in verwerkt zijn. Op die manier hoef je nooit meer te klungelen met snoeren die verward raken of het zoeken naar de juiste verdeling in je kerstboom. Investeer dan liever in een mooie boom die iets meer kost en mooier is, dan een boom waar je alsnog extra verlichting in moet hangen. Ga ook liever langs een de kerstshow in een tuincentrum dan dat je online bestelt, zodat je kunt zien hoe hoog de boom is en hoe hij eruit ziet.

Werk van boven naar beneden

Omdat de onderkant van een kerstboom aanzienlijk breder is dan de bovenkant, beginnen veel mensen onderaan met versieren. Niet gek, want hier kom je makkelijk bij. Toch is dit niet de beste aanpak. Je kunt een kerstboom namelijk beter van boven naar beneden optuigen. Je behoudt op deze manier het overzicht. Ook zal je op deze manier minder snel versieringen uit de boom stoten. De kans op kapotte kerstballen is daardoor een stuk kleiner.

hoe versier je een kerstboom tips
©Pasko Maksim – Shutterstock

Gebruik grote en kleine ornamenten

Hangen de lampjes? Dan is het tijd voor de overige versieringen. Een boom met alleen lampjes oogt namelijk nogal saai. Daarom hangen de meeste mensen ook kerstballen en slingers in hun boom. Als je veel hangende kerst ornamenten gebruikt, raden we je aan zowel kleine als grote op te hangen. Hang de grote ornamenten onderaan en de kleine juist wat hoger in de boom. Hierdoor oogt de bovenkant van de boom niet veel drukker dan de onderkant. Neem ook af en toe even afstand om te zien hoe je kerstboom eruit ziet en of alles klopt.

Gebruik kleuren die bij elkaar passen

Kerstversiering is vandaag de dag verkrijgbaar in allerlei kleuren. Traditioneel zijn de gouden, zilveren, groene en rode slingers en ornamenten. Maar je kunt ook voor een hele roze boom gaan, petrolblauw met goud of juist alles van hout en natuurlijk. Als je de kerstversiering hierop aan laat sluiten ontstaat er een samenhangend geheel. Kies overigens niet te veel verschillende kleuren door elkaar, want dit geeft je kerstboom een slordige uitstraling.

Tip! Vind je het lastig een kleur te kiezen? Kijk dan naar de kleuren in de rest van je woning. Door de kerstversiering hierop aan te sluiten, ontstaat vanzelf een samenhangend geheel.

Eindig niet met de piek

De meeste mensen eindigen met de piek. Hiermee zet je in feite de kroon op jouw werkt. Toch is het handiger om die tussendoor te plaatsen. Zo voorkom je dat je kerstballen uit de boom stoot. Je kunt prima met de piek beginnen – ook leuk om door je kind te laten doen!

Extra tips om je kerstboom mooi te versieren

Onderstaande video’s geven nog meer inspiratie om lekker aan te slag te gaan met het versieren van je boom, waardoor je kerstboom dit jaar nóg mooier wordt!

En deze, tikje over the top, boom. Hoewel de versiering misschien niet je smaak is, kan je wel veel tips halen uit de video.

Hoe ziet jullie boom er dit jaar uit en wie versiert hem?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Bogdan Sonjachnyj – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven