We zijn geneigd om onze kinderen vanaf de geboorte dagelijks in bad te doen. Toch is het eigenlijk helemaal niet nodig om dagelijks te laten badderen. Voor het herstel van de tere kinderhuid is eens per week soms zelfs al genoeg. Hoe dat precies zit? In dit artikel lees je alles over het douchen van je kind en hoe vaak dat moet gebeuren.
Hoe vaak moet je kind douchen?
0-6 jaar oud
In eerste instantie doen we kindjes vaak in een babybad. Eens of twee keer per week is dan voldoende. Let er wel op dat de plooitjes van de huid vies kunnen worden door achtergebleven melk: dit kun je goed verwijderen met een hydrofiel washandje. Wassen met een washandje kan sowieso dagelijks, ook bij kleuters. Een glazen douchedeur van badkamerplanet.nl is op deze leeftijd aan te raden. Je kan je kleuter dan goed in de gaten houden tijdens het douchen, maar ze krijgen al wel iets meer zelfstandigheid.
6-11 jaar oud
Een algemene richtlijn is dat kinderen wekelijks slechts 2-3 keer onder de douche of in bad hoeven. Toch is het ook belangrijk om te kijken naar je kind zelf. Sommige kinderen zweten meer dan anderen of werken zich dagelijks in de modder. Dan is een simpel washandje vaak al niet meer voldoende.
12 jaar en ouder
Zodra je kind in de puberteit komt, is het belangrijk dat hij elke dag gaat douchen. Per slot van rekening zweten kinderen meer en spelen hormonen een grotere rol, waardoor extra hygiëne gewenst is.
Kind heeft een hekel aan de douche
Het lijkt wel synoniem aan kind zijn: zo’n beetje alles dat te maken heeft met persoonlijke hygiëne en verzorging (tanden poetsen, naar de kapper gaan, douchen) kan een nieuwe strijd opleveren. Dat kan best weleens lastig zijn. Daarom is het belangrijk dat je hierin je eigen plan trekt. Dat je kind een hekel heeft aan de douche, is geen vrijbrief om het niet te hoeven doen.
Onderzoek op een rustig moment waar het aan scheelt door het gesprek aan te gaan. Vindt je kind de douche eng? Heeft hij moeite met de overgang van druk naar rustig? Probeert je kind door dwars te liggen autonomie uit te oefenen? Bij kleinere kinderen kan je het simpel houden en sneller douchen waardoor ze minder overstuur raken. Grotere kinderen kun je uitleggen waarom je het belangrijk vindt dat er gedoucht wordt en ze enige autonomie bieden: ga je douchen voor of na het tandenpoetsen?
Maak er een fijn moment van
Dat begint bij jezelf. Voel je je gestrest na een drukke dag en wil je het douchemoment er het liefst nog even snel doorheen duwen, dan merkt je kind dat en reageert daarop. Probeer daarom zelf ook kalm te zijn als je hieraan begint. Ideeën:
- Neem een korte pauze voor je begint.
- Zet een gezellig muziekje op en zing samen mee tijdens het douchen, zodat je makkelijker ontspant.
- Kijk of je het douchemoment naar een ander tijdstip kunt verplaatsen: ’s avonds douchen kan enorm schelen als je geen ochtendmens bent, ’s ochtends douchen is een idee voor wie overdag werkt en daardoor in de avond helemaal op is. En wat dacht je van douchen voor het avondeten?
- Zoek de verbinding op met je kind en laat je planning een beetje los, voor zover dat mogelijk is. Heb je haast in de ochtend? Misschien kan je dan iets eerder opstaan en op die manier meer ruimte creëren.
- Koop leuk speelgoed voor onder de douche. Als het een leuke plek is (of wordt) dan is je kindje hopelijk vrolijker en jij dus ook.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Mr. Cheangchai Noojuntuk – Shutterstock