Hoe regel je een goede en betrouwbare oppas?

Je wil misschien wel weer eens lekker samen uit eten, je moeder neemt afscheid van het kantoor waar ze jaren werkte en viert dit met een afscheidsreceptie (die minder geschikt is voor kinderen) of er is een andere reden waarom je wel een oppas kan gebruiken – maar wie? Het vinden van een geschikte én betaalbare oppas is belangrijk en makkelijker dan je denkt. Hoe? In dit artikel delen we handige tips.

Hoe regel je een goede, betrouwbare oppas?

Misschien is het verleidelijk om je buurmeisje van 14 te vragen om even op te passen en voor het tienminutengesprek op school is dat op zich geen probleem. Ga je langer weg, dan zitten daar toch wel haken en ogen aan. Weet een jong kind wat ze moet doen in een noodsituatie? Weet je zeker dat ze geen vrienden uitnodigt, de deur opent voor onbekenden of andere onverantwoorde dingen doet? Om zeker te zijn dat je kinderen in goede handen blijven, is het verstandig een betaalde oppas te nemen. De redenen hiervoor zijn simpel:

 • Van je betaalde oppas kan je meer verwachten dan het buurmeisje of -jongetje verderop
 • De betaalde oppas kan altijd (in tegenstelling tot je ouders of andere volwassen bekenden) – alleen al omdat het werknemersbestand bij een oppasservice veel groter is
 • Goedkoper dan kinderopvang – zeker bij meerdere kinderen
 • Veel ruimer beschikbaar, ook tot laat in de avond
 • Ruim ervaring met oppassen en kinderen

Wat kost een goede oppas?

Een goede oppas hoeft helemaal niet duur te zijn. Bij een betrouwbare oppasservice kan je heel gemakkelijk het oppas tarief terugvinden en berekenen hoe duur een avondje uit is. Ook kan je kiezen tussen een jongere oppas (waarbij je ongeveer vijf euro per uur betaalt) of oudere babysitters die bijvoorbeeld hun kinderEHBO hebben en een pedagogische opleiding doen of hebben behaald. Daarbij voorkom je dat je uit ongemak (omdat je niet weet wat je precies moet betalen en niet knieperig wil overkomen) een te hoog bedrag neerlegt.

Waar moet je aan denken als je een betaalde oppas kiest?

Als je een fijne service hebt gevonden waarbij je een betaalde oppas wil afnemen, zijn er nog een aantal zaken waarop je kunt letten:

 1. Laat de kinderen en de oppas vooraf goed kennis maken met elkaar. Er moet een klik zijn, een wederzijds goed gevoel en vertrouwen. Een goede oppasservice stimuleert dit ook.
 2. Worden je kinderen nog weleens wakker in de avond of zijn er andere ‘bijzonderheden’? Zorg dan dat de oppas dit weet en hier ervaring mee heeft. Dat levert een fijner gevoel op als jullie op pad gaan.
 3. Kijk ook naar een back-up. Misschien heb je een fijne, vaste oppas waarmee het klikt. Er bestaat echter een kans dat deze niet altijd kan en dan is het prettig als je al iemand achter de hand hebt waarbij jij en de kinderen ook een goed gevoel hebben.
 4. Leg duidelijk uit wat jullie regels zijn: omtrent televisie kijken, tablets en telefoons, snoepen in de avond en hoe jullie avondritueel werkt.
 5. Hanteer een proefperiode om te zien hoe het gaat.
 6. Mocht de oppas ook weleens overdag langskomen, omdat het op je werk bijvoorbeeld even wat drukker is of omdat je om een andere reden tijdelijk niet op het schoolplein kan staan? Zorg dan dat de leerkracht weet dat je kind dit keer met de oppas meegaat.

Het enige dat je verder nog hoeft te doen is genieten van de extra vrije tijd die je ineens weer hebt. Lekker op pad met je partner, genieten van een avondje uit en het gevoel dat de kinderen in goede handen zijn!

Hebben jullie een betaalde oppas?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©BAZA Production – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven