Hoe reageer je op een zwangerschap na miskraam/verlies?

Wanneer iemand in je omgeving te maken heeft gehad met een miskraam of verlies van het kindje tijdens of kort na de zwangerschap gun je ze de wereld. Heeft het stel nog een kinderwens en raakt ze nogmaals in verwachting? Dan ben je natuurlijk hartstikke blij voor hen. Maar wat zeg je nu eigenlijk tegen iemand bij een zwangerschap na miskraam of verlies?

Opmerkingen bij zwangerschap na verlies

Omdat ik aan deze kant van de medaille stond, weet ik niet exact hoe het moet zijn om een opmerking te maken. Waarschijnlijk zou ik gemakkelijk de verkeerde dingen doen of zeggen, dus ik heb zelf de buitenwereld bijna nooit iets kwalijk genomen. Had ik ook geen energie voor, want de zwangerschap op zich was tot het eind één grote achtbaan.

Aan de andere kant weet ik ook waar ik heel veel steun uithaalde. En dat waren de onderstaande opmerkingen, het feit dat de omgeving ons echt de kracht gaf die we nodig hadden en lieve kaartjes met een hart onder de riem.

Reageren op een zwangerschap na miskraam of verlies?

Wat fijn voor jullie

Hier kan je nooit iets aan miszeggen. Blijdschap voor een ander is altijd goed.

Hoe voel je je?

Misschien is het persoonlijk, maar ik vond het ontzettend vervelend als mensen in mijn omgeving invulden hoe ik me zou voelen. ‘Je hebt zeker…’ of ‘Dat is natuurlijk hartstikke rot’ werkten als een rode lap op een tikje hormonale en onder hoogspanning staande stier 😉 Ik waardeerde het meer als buitenstaanders gewoon vroegen aan me hoe het ging, zonder daar enig moment een eigen invulling aan te geven. Je weet namelijk (godzijdank) totaal niet hoe het is, en dat blijft iets om te koesteren.

Stuur een kaartje

Na verlies is de goede afloop minder vanzelfsprekend en je staat minder onbevangen in de zwangerschap. Toch is het fijn als je omgeving het nieuwe leven met je mee viert, door bijvoorbeeld een kaartje te sturen. Daarin kan je het kort houden en benadrukken dat je zo blij bent voor de aanstaande ouders. Meer is eigenlijk niet nodig. Ook kan het fijn zijn, bij verlies van de baby tijdens of na de zwangerschap, als je het vorige kindje aanhaalt, “… is vast een trotse grote broer/zus” bijvoorbeeld. Zo laat je zien dat je niet voorbij gaat aan het feit dat ze al een kindje hebben gekregen.

Wat kan je beter niet zeggen?

Het blijft lastig om tips te geven op dit gebied, omdat de woorden uit een goed hart komen. Daarnaast is het al moeilijk genoeg om de juiste woorden te vinden. Toch denk ik dat het goed is om uit eerste hand te horen welke opmerkingen je nu beter niet kan maken.

Spannend zeg!

Van alle opmerkingen is dit de meest gemaakte, best bedoelde, maar misschien toch ook de lastigste opmerking om te horen. Weet je wat het namelijk is? Wanneer je zwanger raakt nadat je je kindje en toekomst met hem of haar bent verloren, ben je tot op het bot doordrongen van het feit dat deze zwangerschap allerminst vanzelfsprekend is. Je zal van begin tot eind kampen met onzekerheden, terugkerend trauma als je de baby even minder voelt bewegen en/of pas rust hebben wanneer je een huilende baby in je armen hebt. Spannend is het zeker. Elke keer dat je daar weer op wordt gewezen door een buitenstaander laait de stress toch weer op.

Dat jullie er nog zin in hebben

Impliciet zit in deze opmerking toch een bepaald oordeel verstopt. Waarom zou je kinderwens stoppen wanneer je een kindje verliest? Die twee zaken kunnen los van elkaar staan. In je hart kan ruimte zijn om te rouwen en voor een nieuw gezinslid op hetzelfde moment. Hoe spannend ook, als je dit avontuur wil aangaan, kan je ervanuit gaan dat de ouders er ‘zin in hebben’ en hoef je dat niet te benoemen. Ook wanneer je dit quasi-lollig bedoeld, blijft het ongepast. Zeg dan liever niks.

Ben je niet bang dat het nog eens misgaat?

Elke seconde.

Is het niet gewoon genoeg geweest?

Aan wie is het om die beslissing te nemen? Net als de tweede opmerking in dit rijtje oordeel je over de aanstaande ouders en dat is niet jouw plek. Voor hen is er ruimte en liefde om nog een kindje in het gezin te verwelkomen, dat is het belangrijkst toch?

Hopelijk gaat het dit keer wel goed

Als je zwanger bent na verlies of miskraam is het hele avontuur ontzettend spannend. Op het moment dat iemand in je omgeving iets dergelijks zegt, krimpt je hart ineen en voel je opnieuw het verdriet van toen. Opmerkingen die wijzen op het spannende aspect van deze zwangerschap en het gebrek aan onbezorgdheid maken het nog moeilijker dan het al is.

Ik zou het niet durven

Wie dit zegt, heeft mogelijk nog nooit een miskraam of verlies meegemaakt. En dat is natuurlijk maar goed ook, het is één van de zwaarste momenten in je leven. Dat betekent echter niet dat je na je val moet blijven liggen. Bovendien durft de zwangere in kwestie het misschien ook niet goed, maar is haar kinderwens groter en doet ze het dus toch. Steun liever met opbeurende woorden.

Heb jij dit weleens meegemaakt? Vond je het ook lastig te bedenken wat je nu precies moest zeggen bij een zwangerschap na verlies of miskraam?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven