Hoe leer je je kind omgaan met een smartphone?

Onze dochter van bijna tien zeurt al zo’n drie jaar om een eigen mobieltje. Begrijpelijk, want steeds meer vriendinnen krijgen hun eigen toestel met simkaart en zelfs accounts op Instagram en TikTok. Toch staan wij hier nog altijd iets behoudender in, al kunnen we er straks niet meer onderuit. Daarom zet ik hieronder onze belangrijkste voornemens op een rijtje en geef ik tips over hoe je een kind verantwoord kunt leren omgaan met hun eerste smartphone.

Hoe leer je kinderen omgaan met een smartphone?

Financiële keuzes maken

Het krijgen van een smartphone hangt samen met een aantal belangrijke financiële keuzes. Je kunt samen met je kind bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel het kost om een abonnement aan te schaffen met simkaart tegenover een los toestel en een losse simkaart. Zelfs als ze straks starten met een oud mobieltje van jullie, is dit een goede les. Zeker wanneer je een sim only aanbieding kiest, zullen ze zien dat je behoorlijk kunt besparen.

Voor kinderen is sim only sowieso vaak een betere start. Je hebt namelijk direct zicht op de kosten en kunt het betaalbaarder houden dan wanneer je meteen een nieuw toestel aanschaft. Houd bovendien in je achterhoofd dat kinderen zo’n eerste mobieltje vaker dan gemiddeld kwijtraken of laten vallen. Zeker hele jonge kinderen zijn vaak nog niet klaar voor de verantwoordelijkheid voor een eigen toestel.

Duidelijkheid

Heldere regels zijn belangrijk als je kind voor het eerst een mobiele telefoon krijgt. Zo kan je afspraken maken over de schermtijd die je kind krijgt. Daar zijn verschillende opties voor. Je kunt een vaste tijd afspreken (bijvoorbeeld een halfuur per doordeweekse dag, een uur in het weekend) en dit instellen. Overschrijdt je kind dit halfuur, dan werkt het mobieltje simpelweg niet meer. Een andere optie is om de telefoon eens of twee keer per week op te laden en je kind dan vervolgens in handen te geven hoe vaak hij hem gebruikt. Op is op.

Daarnaast spreek je samen af waar hij mee naartoe mag. Is het oké om je mobiele telefoon mee te nemen naar een verjaardag van familie of van vrienden? Gaat hij mee als je uit eten bent met elkaar? Is het verstandig om hem mee te nemen naar school of de sportclub? En hoe zit het met een dagje weg aan het zwembad met klasgenoten? Je kunt afspraken maken over hoe je voorkomt dat een telefoon wordt gestolen en hoe je er voorzichtig mee omgaat, zodat je kind zich bewust is van zijn verantwoordelijkheid voor het toestel.

Voorlichting over de risico’s

Zowel jongere als oudere kinderen moet je inlichten over de risico’s van online zijn. Verdiep je eens in de volgende vraagstukken en maak die bespreekbaar:

  • Is iedereen online wie hij zegt dat hij is?
  • Hoe ga je om met beelden en reacties die onprettig of misschien zelfs beangstigend voelen?
  • Wat houden termen als sexting, grooming, phishing en sextortion in? Hoe ga je daarmee om en wanneer schakel je hulp van je ouders in?
  • Wat is fatsoenlijk gedrag online?
  • Wanneer mag je gebruik maken van apps als TikTok, Instagram, BeReal en Snapchat?

Natuurlijk hoeft dit alles niet in één gesprek plaats te vinden, maar regelmatig op een openhartige manier over dit soort onderwerpen spreken, houdt de lijntjes korter. Mocht er dan online iets gebeuren, zal je kind sneller contact met je zoeken.

Geef het goede voorbeeld

Hoe graag je misschien ook zou willen, je kunt je kind niet verbieden om maar een halfuur per dag online te zijn als je zelf elke vrije minuut met je mobiel in handen zit. Probeer je daarom bewust te zijn van je voorbeeldfunctie. Leg je telefoon weg tijdens het eten, maak regelmatig tijd voor de kinderen zonder mobieltje en zet bijvoorbeeld een bakje neer in de huiskamer waar iedereen ’s avonds zijn telefoon in legt.

Liever te streng dan te makkelijk

Misschien voelt het alsof je de laatste ouder ter wereld bent die Instagram verbiedt voor hun dertiende, maar dat ben je echt niet. Bovendien kan je vaak beter streng(er) beginnen met het eerste mobieltje en gaandeweg versoepelen, dan andersom. Ben je vrij makkelijk in de hoeveelheid schermtijd en de regels omtrent appgebruik, dan kom je daar vaak in de praktijk bijna niet meer van terug.

Houd verder rekening met het feit dat je per kind zult moeten aftasten. Waar je het ene kind vrij makkelijk kan loslaten, zal een ander iets meer begeleiding nodig hebben. Er is dus geen pasklare oplossing voor het hele gezin.

Vanaf welke leeftijd mag jouw kind een mobiele telefoon? Zijn er nog speciale regels aan verbonden?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©VGstockstudio – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven