Wanneer je zwangerschapsverlof eindigt, is het doorgaans tijd om weer aan de slag te gaan én om je kindje te laten wennen op de kinderopvang. Maar hoe pak je dat nu goed aan? Hieronder vind je handige tips om te zorgen voor een zo liefdevol mogelijke overgang van thuis naar de opvang.
Je kindje laten wennen aan de opvang? Zo doe je dat
De juiste visie
De kinderopvang Rotterdam is heel veelzijdig en gevarieerd. Misschien vind je het lastig een passende organisatie te vinden. Daarom helpt het je voor te bereiden op je zoektocht. Een goed kinderdagverblijf volgt bijvoorbeeld een duidelijke pedagogische visie. Je kunt hier naar vragen tijdens het kennismakingsgesprek met de betreffende kinderopvang en doorvragen over de praktische invulling overdag. Hoe wordt bijvoorbeeld gecommuniceerd met de kinderen? Krijgen ze ruimte om mee te denken over bepaalde zaken, is er veel plek op de opvang om lekker de natuur in te gaan? Of is het juist wat schoolser? Wanneer je een kinderdagverblijf vindt dat qua visie en insteek bij jullie past, kan je door naar de volgende stap.
Wenperiode
Tussen de overgang van volledig thuis naar de gewenste uren op de opvang zit altijd een wenperiode. Die is zowel voor jou als je kindje belangrijk, omdat jullie allebei moeten wennen aan de nieuwe situatie. Je bouwt samen langzaam op. Heb je twijfels, ervaar je verdriet of schuldgevoel? Schroom dan niet om dit te bespreken met de medewerkers van de opvang. Zij kunnen je waar nodig geruststellen en begrijpen dat het geen makkelijk moment is om je kleintje los te laten. Praat eventueel ook met vriendinnen die hier al eens doorheen zijn gegaan.
Houd rekening met een vermoeider kind
Zo’n hele dag op het kinderdagverblijf kan best vermoeiend zijn voor je baby of dreumes. Er gebeurt natuurlijk van alles! Ze ontwikkelen zichzelf in razend tempo, gaan op een gegeven moment ook (enigszins) met de andere kinderen spelen en krijgen meer prikkels. Dit vertaalt zich in vermoeidheid. Het helpt dan om de overgang van het kinderdagverblijf naar huis rustig te houden en in te spelen op de behoeften van je kleintje. Soms kan het fijn zijn als ze thuis eten en dan lekker naar bed kunnen, net zolang tot ze wat langer wakker kunnen blijven.
Rust, reinheid, regelmaat
Kinderen varen wel bij een herkenbaar dagritme. Zorg daarom voor een vast ritueel op de dagen dat ze naar de opvang gaan, zodat ze dit zo snel mogelijk gaan herkennen en omarmen. Zet bijvoorbeeld samen de tas klaar voor de opvang en houd een bepaalde volgorde aan. Dan overrompelt het je kindje niet wanneer hij bij de kinderopvang komt.
Vertrouw op de medewerkers
Zoals je op de basisschool ook te maken kunt krijgen met een huilend kind dat moeite heeft met afscheid nemen, zo kan dat natuurlijk bij de opvang evengoed. Zowel van jou als van de medewerkers, na een hele leuke dag. Vertrouw erop dat de medewerkers van het kinderdagverblijf heel goed weten wat ze doen en dat ze dit vaker hebben meegemaakt. Hoe verdrietig je kindje ook is, hoe moeilijk jij het ook vindt, het komt echt goed. Straal dat vertrouwen ook uit, zodat je kind weet dat jij hem of haar niet zomaar ergens hebt gebracht. Laat ze weten dat ze veilig zijn.
Was jouw kindje snel gewend aan het kinderdagverblijf?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Rawpixel.com – Shutterstock