Knolletje uithollen voor Sint-Maarten: handige tips

Wie Sint-Maarten zegt, ruikt vast ook al bijna de zoetige geur die een uitgeholde knolletjeslampion verspreidt. Omdat het alweer bijna zo is, is het tijd voor een gemakkelijke how to. Dit keer hoe je een knolletje precies moet uithollen. Anders dan een pompoen voor Halloween werkt dit net even iets anders en is de vorm waarin je de knol snijdt ook niet hetzelfde. Tijd om aan de slag te gaan!

Hoe moet je een knolletje uithollen voor Sint-Maarten?

Knolletje uithollen voor Sint-Maarten
Hiervoor heb je nodig: een knolletje, scherp mes, meloenlepel, appelboor, guts, cocktailprikkers en waxinelichtje

 1. Koop een paar mooie koolrapen

  Als je een knolletje wil uithollen, zijn koolrapen hiervoor het meest geschikt.
  Alternatief is een knolselderij, wortel, koolrabi, pastinaak of (suiker)biet

 2. Snijd de onder- en bovenkant eraf

  Om straks een waxinelichtje in je lampion te kunnen doen, is het wel zo handig als de bovenkant van je lampion er straks af kan. Deze snijd je eraf met behulp van een scherp mes. Aan de onderkant mag je wel recht snijden: zo kan je de lampion ook thuis neerzetten op de seizoentafel.

 3. Maak gaatjes in het deksel

  Gebruik de appelboor om gaten te maken in het deksel, zodat er voldoende zuurstof bij je kaarsje kan komen. Zo blijft hij (hopelijk) beter branden.

 4. Hol de knol uit met een meloenlepel

  Om je knolletje goed uit te kunnen hollen, gebruik je een meloenlepel. Iets oudere kinderen (6+) kunnen dit, onder begeleiding, eventueel zelf doen. Zorg dat de buitenwand van je knolletje ongeveer een centimeter dik blijft.

 5. Snijd figuurtjes uit het knolletje

  Traditioneel snij je sterretjes, maantjes en zonnen uit je knolletje met een scherp (aardappelschil)mesje. Je kan de figuurtjes het best wegschrapen met een guts, zoals je ziet op het filmpje hieronder, en ze dus niet helemaal doorsnijden. Zo komt het licht op verschillende manieren uit je knolletje en dat zorgt voor een extra feestelijk effect. Bovendien waait je lichtje minder makkelijk uit. Heb je geen guts? Dan is een mesje ook prima.

  De zon, maan en sterren staan natuurlijk symbool voor het licht uit de hemel – iets dat refereert aan de kern van dit jaarfeest.

 6. Rijg een ijzerdraadje door het deksel om je lampion te kunnen dragen

  Je kan zowel de bovenkant vastzetten (voor de veiligheid) als een ijzerdraad door het deksel rijgen om de lampion te kunnen dragen tijdens een optocht op Sint-Maarten.

 7. Zet een waxinelichtje in je knolletje

  Gebruik de cocktailprikkers rondom om het waxinelichtje stevig vast te zetten. Zo voorkom je dat hij gaat schuiven in je knolletje. Daarna kan je hem aansteken en genieten van de heerlijke geur en knusse sfeer die zo’n brandend knolletje geeft.

Als je niet die middag of avond gaat lopen met je knolletje, bewaar je hem het best in een natte theedoek in de koelkast. Hij is dan ongeveer een dag houdbaar.

Video tutorial knolletje uithollen

Hieronder zie je nog een aantal handige tips, zoals het lossnijden van de bovenkant met een zigzagsnede en hoe je de guts gebruikt voor de figuurtjes.

Wat doe je met de rest van het knolletje?

Van de rest van de knol (of pastinaak, wortel, biet) kan je een lekkere soep maken of de stukjes verwerken in een puree. Een paar lekkere recepten:

Zelfs van de restanten van een suikerbiet kan je nog iets maken, zoals je hier kunt lezen.

Maken jullie dit jaar uitgeholde knolletjes voor Sint-Maarten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Jorieri – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven