Hoe vind je een parfum dat bij iemand anders past?

Binnenkort is het al december, dus de feestdagen staan om de hoek. Dat betekent samenzijn, gezelligheid, lekkernijen en natuurlijk cadeautjes. Om je een handje te helpen schreven we al eens over de 4 cadeautjes regel, maar ook voor volwassenen kan het soms pittig zijn om een passend pakje te vinden. Een parfum is een perfect decembercadeau, maar best spannend: je kan ook de plank misslaan als het geurtje niet bij de ander past. Daarom helpen we je een handje met dit artikel: hoe zorg je dat de parfum bij iemand past en wat zijn de belangrijkste tips als je een geurtje voor iemand aanschaft?

Zo koop je een geurtje voor iemand anders

Ontdek de voorkeur van de ontvanger

Iedereen heeft zijn eigen geur-voorkeuren. Daarom is het belangrijk deze enigszins te kennen voor je gaat shoppen. Hoe kom je hierachter? Probeer uit te vinden welke parfum iemand graag draagt. Zo is One Million van Paco Rabanne erg populair onder mannen, maar ook de klassieke Chanel no. 5, Classique van Black Opium (YSL) en Acqua di Giò van Armani doen het vaak goed. Als je enigszins weet welk geurtje iemand lekker vindt, kan je op zoek gaan naar een soortgelijk parfum.

Opbouw van geuren

Een geur is opgebouwd uit verschillende geurnoten:

  • Topnoten (de geur die je ruikt zodra je de parfum of eau de toilette op spuit) vervliegen snel en zijn voornamelijk bedoeld om een geur karakter te geven. Hierdoor krijg je een goede eerste indruk van de geur. Hiervoor gebruiken ze vaak bloemengeuren, zoals oranjebloesem, roos of magnolia.
  • Hartnoten ruik je het langst.
  • Basisnoten blijven na ongeveer één à twee uur over. Dit zijn vaak geuren als sandelhout, vanille en patchoeli.

Door uit te vinden uit welke geurnoten iemands favoriete geurtje(s) bestaan, kan je op zoek naar een soortgelijk parfum. Vraag in de winkel of online om hulp. Uiteindelijk wil je geen exacte kopie, maar wel een geurtje dat past bij iemands voorkeuren.

tips geurtje kopen voor iemand anders
©Amawasri Pakdara – Shutterstock

Test de geur

Wanneer je voor jezelf gaat shoppen, is het slim om de geur op je huid te testen: op elke huid ruikt een geurtje namelijk anders. Dit heeft te maken met je PH-waarde, jouw type huid, maar ook factoren als voeding en temperatuur.

In dit geval wil je een parfum halen voor iemand anders. Je test hem dan het best op de kartonnetjes die je aantreft bij de parfumerie voor een zo neutraal mogelijk oordeel. Heb je het parfum op het kartonnetje gespoten, wacht dan even tot de alcohol vervlogen is. De geur kan zich zo goed ontwikkelen, waardoor jij een goed beeld krijgt: past dit bij de voorkeur van de ander? Vervolgens ruik je na een paar minuten nog een keer, om te zien hoe de geur zich na een tijdje heeft ontwikkeld.

Twijfel je, ruik dan nog even de favoriete geur en vergelijk deze dan met de mogelijke nieuwe aankoop.

Spannend? Ga voor een veilige keus

Vind je het toch spannend om een nieuwe geur uit te zoeken en ben je, ondanks bovenstaande tips, niet helemaal zeker van je zaak? Speel dan op safe. Kies een geurtje dat al jarenlang populair is, zoals Versace Eros, Lancôme La Vie Est Belle of Chloé Signature. Deze geuren staan al jaren in de top 10 van meest populaire geuren en worden door de meeste mensen erg lekker gevonden.

Vraag een tester voor bij het cadeau

Als je uiteindelijk je keus hebt gemaakt, laat het parfum dan mooi inpakken en vraag na of de parfumerie een tester heeft van je uitgekozen geur. Laat deze op de verpakking plakken. Zo kan de ontvanger van het parfum het geurtje alvast ruiken zonder de verpakking open te maken. Mocht het toch een miskoop zijn, dan kan je de parfum ruilen voor een ander geurtje.

Door rekening te houden met deze bovenstaande kooptips wordt het in vervolg een stuk makkelijker om een geurtje te vinden voor iemand anders en bega je geen miskoop. Wat is jouw favoriete parfum?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Kolomiec – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven