Als je vrijgezel bent, leer je doorgaans nieuwe mensen kennen. Sommigen hebben een bepaalde aantrekkingskracht, anderen vind je vooral vriendschappelijk leuk. Dat kan soms voor lastige situaties zorgen, zeker als jullie hier allebei andere ideeën over hebben. Hoe het precies zit met die friendzone en hoe je iemand daar op een vriendelijke manier in kunt plaatsen, lees je in dit artikel.
Ik heb een hekel aan de friendzone
Inmiddels ben ik ongeveer een jaar lang vrijgezel. Ik heb echter geloof ik nog nooit zo’n hekel gehad aan de friendzone als de afgelopen maanden. Waar ik namelijk nog steeds niet toe ben aan daten en behoorlijk kritisch ben, zijn de verwachtingen andersom nog weleens (per ongeluk) hooggespannen. Ik ben namelijk best een flirt en geef daardoor onbedoeld soms de verkeerde signalen af. En iemand vervolgens friendzonen? Dat vind ik behoorlijk ongemakkelijk en vervelend. Uiteraard doe ik het wel, maar het liefst zou ik dat op een iets duidelijkere, maar vriendelijke manier doen. Vandaar dit artikel: geschreven vanuit mijn eigen behoefte.
Waarom belandt iemand in de friendzone?
Er zijn verschillende momenten waarop iemand in de friendzone belandt:
Meteen
Nu kan ik hierin eigenlijk alleen voor mezelf spreken, maar vanaf het moment dat je iemand ontmoet weet ik of er potentie in zit. Aantrekkingskracht kan soms met de tijd enigszins groeien, alleen niet wanneer je dat vanaf de eerste seconde mist. Dan gaat het gewoon nooit komen.
Na verloop van tijd
Wanneer de aantrekkingskracht er wel was, maar je op een gegeven moment een warme vriendschap opbouwt, kan je op een punt komen waarop je de vriendschap niet wil vergooien. Je hebt elkaars minder charmante momenten meegemaakt (vanaf de zijlijn) en kent elkaar door en door. Om dan alles op het spel te zetten voor een leuke avond, is zonde. Voor de lange termijn is het alleen nog mogelijk als je écht met iemands mindere kanten denkt te kunnen leven.
Hoe maak je iemand duidelijk dat hij of zij in de friendzone zit?
Vertellen dat je de vriendschap waardeert
Soms komt het moment voorbij waarop je kunt zeggen dat je vindt dat jullie een fijne vriendschap ontwikkelen. Dit is vooral ideaal als je nog niet in een ongemakkelijke situatie bent gekomen. De ander weet dan dat je hem (of haar) ziet als vriend, zonder gezichtsverlies te hoeven leiden.
Opnieuw kan ik hierin alleen voor mezelf spreken, maar ik zou nooit iemand ‘een vriend’ noemen of de beginnende vriendschap openlijk waarderen als ik het idee heb dat er meer in zit.
Eerlijkheid
Soms kom je op het punt dat de ander zijn of haar gevoelens met je deelt. Dat is het uitgelezen moment om te vertellen dat je de vriendschap waardeert, maar dat er wat jou betreft verder niets in zit.
Waardeer complimenten
Wanneer de ander je leuk vindt, is de kans groot dat je best wat complimenten in ontvangst mag nemen. Die kun je prima waarderen, maar voorkom dat je hem of haar steeds hetzelfde teruggeeft. “Dank je wel,” is ook een antwoord. Merk je dat iemand het regelmatig over je uiterlijk heeft dan kan je ook aangeven dat je het een keer waardeert, maar dat je het prettiger vindt als iemand het verder houdt bij vriendschappelijke opmerkingen.
Betrek de ander bij je liefdesleven
Door te praten over (recente) veroveringen of die ene crush is de boodschap vrij snel duidelijk. Misschien niet heel aardig, maar wel de makkelijkste weg.
Doe geen extra moeite voor je uiterlijk of gedrag
We kennen allemaal dat moment dat je iemand ontmoet die je wel ziet zitten. Je probeert de ander te imponeren met de beste versie van jezelf. Bij iemand in de friendzone is het vooral belangrijk dat je dat voorkomt. Gedraag je precies zoals je zou doen bij andere goede vrienden en laat ook je minder charmante kanten zien. Al blijft het dan vaak alsnog belangrijk dat je duidelijk blijft over je intenties, voor de ander het opvat als een compliment dat je al zo snel ‘lekker jezelf’ kunt zijn.
Kritiek op de friendzone
Wanneer je googelt op dit onderwerp vind je genoeg artikelen waarin je kunt lezen dat het onverstandig is iemand meteen te friendzonen. ‘Een goede relatie bouwt immers voort op een vriendschap’. Dat kan allemaal zo zijn, maar mijn eigen ervaring is dat je toch echt iets meer moet voelen dan slechts vriendschap. Er moet sprake zijn van fysieke aantrekkingskracht, op zijn minst. En dat zit hem niet in de maatschappelijke schoonheidsidealen, maar puur in een gevoel dat anders is dan wat je bij vrienden ervaart. Voor mij is dat iets dat niet kan ontstaan, ook niet na jaren. Het is er, simpel gezegd, of het is er niet. Ik geloof dus niet in ‘wachten’, iets ‘de tijd geven’ of op een andere manier de deur op een kiertje zetten, maar in vertrouwen op je onderbuikgevoel. Je weet intuïtief wel of iemand voor jou in de friendzone zit of in een potentieel grijs gebied.
Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken. Wanneer weet jij of iemand in de friendzone zit? Vind jij het fijner om iemand met non-verbale signalen te friendzonen of doe je dat liever op een duidelijke en directe manier? Praat vooral mee in de comments!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©ViDI Studio – Shutterstock