Hoe combineer je het huishouden met je baby?

Wanneer je (grotendeels) thuis bent met een baby, komen de huishoudelijke taken over het algemeen meer op jouw schouders terecht. Een pittige taak, want vaak ben je nog aan het wennen aan je nieuwe leven en lijkt een goed ritme ver weg. Toch is het niet onmogelijk! In dit artikel vind je handige tips om het huishouden met je baby te combineren op een manier die voor jou ook fijn is.

Huishouden en baby: onmogelijke combi?

Een kennis verzuchtte eens dat ze al blij was als de vaatwasser geleegd was aan het eind van de dag. Met een baby kom je nu eenmaal nauwelijks toe aan je huishouden, omdat je gevoelsmatig alleen maar bezig bent. Waarmee? Met spelletjes, liedjes zingen, een beetje spelen, het zoeken naar een ritme, buiten wandelen, afleiding zoeken en doodop proberen bij te komen tijdens de dutjes. Op de een of andere manier lijkt het, zeker in de beginmaanden, maar slecht met elkaar te verenigen – het leven met een baby in combinatie met huishoudelijke taken. Toch is het niet onmogelijk! In dit artikel vind je daarom mijn beste tips om naast je baby toch een strak huishouden te creëren.

Hoe combineer je het huishouden met je baby?

Doe huishoudelijke taken als je baby wakker is

Wij moeders hebben de neiging al onze zorg en liefde aan de kinderen te geven wanneer ze wakker zijn en huishoudelijke taken op te schorten tot ze slapen. Maar daar zitten twee risico’s aan verbonden:

  • Je bent vaak te moe wanneer je er eindelijk aan toekomt en dan blijft het gemakkelijk liggen tot morgen (als ditzelfde riedeltje zich weer herhaalt)
  • Je botst per ongeluk met de stofzuiger tegen een kast en hebt meteen een huilende baby boven

Maak het jezelf daarom gemakkelijker en doe het huishouden wanneer je kindje wakker is. Niet alleen leren ze daarvan dat opruimen en schoonmaken bij het leven horen, ook is het huis sneller opgeruimd. Beperk je tot de dagelijkse taken, zoals het bijhouden van het aanrecht in de keuken, stofzuigen tussendoor (ook wel lekker dat je niet continu richting je baby hoeft te sprinten omdat hij weer iets in zijn mond wil stoppen), tafel afnemen, was vouwen en misschien stoffen.

Als ze wat groter worden, kan je dan ook makkelijker eigen taakjes geven aan je kindje. Denk aan stoffen, washandjes ‘vouwen’ als jij de handdoeken voor je rekening neemt en hun eigen speelgoed opruimen.

Zorg voor een handig systeem in huis

Het scheelt enorm als je een makkelijk, werkbaar systeem in huis hebt om de boel een beetje bij te houden. Denk aan bakjes in de kast waar je brood en beleg in kunt doen (oogt altijd opgeruimd), een boekenkast met vaste indeling en een plek waar nieuwe knutsels mogen staan. Hoe minder ‘ruis’, des te rustiger het oogt en des te minder werk jij hebt aan het opruimen van je spullen.

Voorkom te veel rotzooi

Sluit eigenlijk direct aan op het vorige punt. Hoe meer rommel je in huis hebt, hoe meer je moet opruimen. Het is eigenlijk een hele simpele redenering, maar met oudere kinderen soms stiekem best lastig uit te voeren. Ze krijgen immers speelgoed met alle verjaar- en feestdagen, rapporten, diploma’s en ‘zomaar’, er liggen frutsels, knutsels en stapels tekeningen in huis en voor je het weet mis je het overzicht. Dat kan best beklemmend werken. Daarom helpt het als je voorkomt dat er te veel spullen in de huiskamer liggen. Houd het bij een paar soorten speelgoed die je per drie maanden rouleren (dan spelen ze er ook meteen vaker mee), gooi de tekeningen die je niet ophangt of wil bewaren weg en de rust keert terug.

Verdeel te grote huishoudelijke met je gezinsleden

Doordeweeks heb je het vaak naast je huishouden ook druk met allerlei andere zaken, zeker als je ook oudere kinderen hebt die bijvoorbeeld moeten sporten of afspreken met klasgenootjes. Kies daarom voor een vaste dag waarop je met het hele gezin aan de slag gaat, zoals zaterdag of zondag. Door het op één moment in de week te doen, creëer je rust in je hoofd én je verlicht de taken meteen door het te delen met elkaar.

Schakel (betaalde) hulp in

Kom je er echt niet uit en zorgt de rommel of het gebrek aan tijd om schoon te maken voor stress? Overweeg dan of je een betaalde hulp kunt nemen voor het huishouden. Al is het maar om komende maanden de badkamer, toilettenen keuken te poetsen, zodat jij je handen (en tijd) vrij hebt om lekker met je baby te knuffelen.

Hoe combineer jij het huishouden met het leven met een baby?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Evgeny Atamanenko – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven