Zo vind je het perfecte cadeau voor iemand

Hier thuis heerst de tendens dat ik een moeilijk mens ben om cadeaus voor te kopen. Of het zo is? Dat laat ik maar even in het midden. Zelf denk ik namelijk dat mensen in het algemeen gewoon vaak moeite hebben met het vinden van een goed cadeau voor iemand. Daarom besloot ik erover te schrijven, omdat ik als ‘moeilijk mens’ wél vol ideeën zit. In dit artikel vind je dan ook handige tips waarmee je op pad kunt als je werkelijk geen idee hebt wat je voor de ander zou moeten halen. Of het nu je kind is (dat alles al heeft), je eindeloos kritische (e)ega of die ene tante die je niet zo goed kent. Volgens mij past op ieder potje een dekseltje: zowel in de liefde als met cadeaus!

Waardeloze cadeaus?

Of cadeaus echt waardeloos zijn? Nee, in mijn ogen niet. De ander heeft moeite gedaan om iets te zoeken dat bij je past en kocht het vervolgens om je in de watten te leggen. Alleen al om die reden wordt op veel fora in harde woorden duidelijk gemaakt dat je een gegeven paard niet in de bek zou mogen kijken. Toch durf ik dat oeroude gezegde te weerleggen. Cadeaus zijn op zichzelf misschien niet zozeer waardeloos, ze kunnen je wél een waardeloos gevoel geven. Vooral wanneer iets totaal niet bij je past en de gever dat had kunnen weten. Dat steekt.

Maar goed, met klagen is nog nooit iemand verder gekomen. En, gedacht vanuit de ander: als je iemand in je omgeving hebt waarbij het lijkt alsof je steevast de plank misslaat, is dat ook niet leuk. Daarom zijn onderstaande tips perfect. De garantie dat je nooit meer een miskoop doet, kan ik je helaas niet geven. De kans op succes is echter aanzienlijk groter dan voorheen!

Zo koop je cadeaus die bij een ander passen

Voel de urgentie van het geven

Wanneer je de winkel instapt en iets zoekt ‘om maar iets te geven’ dan straalt dat er vaak vanaf. Het zijn de cadeaus waar de ander wellicht niets tot weinig aan heeft, die de ander het gevoel geven dat je niet meer bent dan een boekenbon (tenzij je daar zelf om hebt gevraagd althans). Daarom is dit eerste punt heel belangrijk. De ander krijgt namelijk niet alleen een voorwerp of uitstapje, maar ook jouw gevoel daarbij.

Wil je graag een geslaagd cadeau geven? Voel dan tot in de puntjes van je tenen waarom je je best gaat doen. Misschien omdat de ander iets heel bijzonders voor je heeft gedaan, omdat je ontzettend veel van de ander houdt of simpelweg omdat je vindt dat de ander het gelukkige gevoel verdient dat nu eenmaal gepaard gaat met het krijgen van iets leuks.

Kijk goed naar de persoon voor wie je iets gaat halen

Wat voor sieraden draagt iemand? Heeft hij of zij een favoriet parfum? Hobby’s (sportkleding, mooi schetspapier, nieuw gereedschap, iets voor de barbecue) doen het ook altijd goed en misschien kan je anders wel iets halen om te lezen, te luisteren of te dragen.

Kijk daarbij ook goed naar hoe iemand in het leven staat. Koopt iemand zelf principieel niets bij Wish of Ali Express? Dan ziet dat ene hebbedingetje er mogelijk nog zo leuk uit, maar heeft het weinig zin om het te halen. Draagt iemand nooit hakken? Waarschijnlijk heeft het dan een voor de hand liggende reden. En vindt iemand naakt ongemakkelijk? De kans is dan groot dat hij of zij geen gat in de lucht springt als je aankomt met een waardebon voor de sauna.

Belangrijkste stelregel: koop niet omdat jij het zo leuk vindt, maar omdat je denkt dat de ander er blij mee is.

Vraag om suggesties

Misschien niet zo leuk, want dan is de verrassing zo goed als weg, maar het helpt je wel in de goede richting. Uiteindelijk is het toch ook je doel om de ander blij te maken? Dus geef dat ene boek, een tijdschrift, ondergoed van zijn favoriete merk, wéér datzelfde geurtje of desnoods zwarte sokken. Hoe saai je dat wellicht ook vindt, je hebt na het uitpakken wel een vrolijk gezicht tegenover je.

Persoonlijke cadeaus

Met een persoonlijk cadeau kan je iemand echt raken. Zo staat mij nog als de dag van gisteren bij hoe mijn moeder voor mijn achttiende verjaardag een hele map aan me gaf, vol foto’s, briefjes, krantenartikelen uit mijn geboortejaar, diploma’s en nog veel meer. Dat was zo ontzettend lief! Je zag aan elke bladzijde terug hoeveel moeite erin zat en hoeveel avonden aan werk het had gekost. Een ander heel bijzonder cadeau was het boek dat goede vriend E. me gaf voor een verjaardag. Hij had alle blogs van Facebook en Hyves (toen dat er nog was) afgehaald en gebundeld. Persoonlijker kan toch bijna niet? Het staat nog steeds in de boekenkast.

Kortom, iets waar bloed, zweet en tranen in zit, ziet de ander terug. En natuurlijk, het moet je ook liggen en je moet maar net op het idee komen. Maar als je het in je hebt, maak je jezelf onvergetelijk! Met welke cadeaus je daarna ook op de proppen komt.

Doe een herinnering cadeau

Vind je het lastig om iets tastbaars te geven? Dan kan je natuurlijk ook iets gaan doen met zijn tweetjes:

  • Uit eten
  • Naar een pretpark
  • Weekendje weg
  • Naar de sauna (waar nodig op badpakken-dag)
  • Lama’s knuffelen
  • Floaten
  • Indoor skydiven
  • Rondje circuit

Is minstens zo leuk en herinneringen zijn onbetaalbaar!

En wat nou als je zelf eens iets krijgt dat je niet leuk vindt?

Tja. Tot op zekere hoogte hoef je daar niks mee, we maken immers allemaal weleens een inschattingsfout. Gebeurt het echter telkens opnieuw en eindig je iedere verjaardag met een nieuw schoonmaakapparaat terwijl je daar een bloedhekel aan hebt? Dan zijn er verschillende oplossingen (waarvan klagen eigenlijk maar beperkt houdbaar is, dus doe dat niet te vaak en te lang). Denk aan:

  • Spreek samen een bedrag af voor verjaardagen en doe jezelf iets cadeau dat je heel graag wil.
  • Doe ook je best niet meer voor de ander: als hij of zij cadeaus niet belangrijk vindt, dan is dat ook een wens die je moet respecteren. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten! Disbalans is nooit fijn.
  • Maak duidelijk wat je wél wil, in plaats van wat je niet zou willen.

Wat verder helpt is beseffen dat niet iedereen zich even goed kan inleven in anderen. Cadeaus geven is dan ook iets dat je moet leren. Hoe teleurstellend misschien ook, het is doorgaans niet gekocht om je een rotgevoel te geven – hou dat in je achterhoofd. Dus valt het echt tegen? Spreek dan een van bovenstaande dingen af of ga samen op pad. Dan komt het vanzelf goed! En vergeet niet: het kan altijd erger!

Vind jij het lastig om passende cadeaus te halen voor anderen? Of heb je misschien zelf weleens iets gekregen waarbij je diep teleurgesteld was? Deel het vooral in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven