Zo bouw je de beste sneeuwpop met de kinderen

Er is sneeuw voorspeld. Voor het eerst in jaren in december – eigenlijk zoals de ideale kerstmaand eruit zou moeten zien. En sneeuw betekent natuurlijk een goed sneeuwballengevecht, sneeuwpoppen bouwen met je kinderen en na afloop lekker bijkomen met een beker warme chocomelk. Kan je niet wachten en wil je gelijk starten met je sneeuwpop? Met onderstaande tips komt het helemaal goed!

Hoe bouw je een goede sneeuwpop?

De kwaliteit van de sneeuw

Zonder dat je meteen een labjas aan hoeft en de consistentie van de sneeuw onder de loep moet nemen, is het wel belangrijk om te controleren welk type sneeuw er ligt. Met poedersneeuw (of stuifsneeuw) is het namelijk een stuk lastiger bouwen dan met sneeuw die steviger is en aan elkaar plakt. Hoe je dit het best kunt controleren? Neem een handje sneeuw en maak er een bal van. Zodra hij er stevig uitziet en niet uiteen valt, heb je de juiste sneeuw voor een mooie sneeuwpop. Ook handig? Dat er meer dan een centimeter sneeuw ligt. Soms is het dus beter nog even te wachten tot je een mooie laag hebt van ongeveer 4-5 centimeter.

Verzamel alles dat je nodig hebt

Voor een goede sneeuwpop kan je de volgende spulletjes gebruiken:

  • Sjaal, muts of een hoge hoed die nat mag worden, stropdas, zonnebril – en anders kan je ook prima een plastic vergiet op zijn hoofd zetten als muts
  • Takken van gelijke lengte
  • Wortel (alternatief: soortgelijke groenten of fruit: komkommer, smalle courgette, banaan of gewoon een steentje)
  • Steentjes (maar ook rozijntjes of ongewelde zwarte bonen kan je gebruiken als ogen en mond)
  • (Kleine) bezem

Rol twee of drie ballen van verschillende grootten

Voor het lijf en hoofd heb je minimaal twee, maar het liefst drie grotere ballen nodig. De grootste zet je onderop, de kleinste is het hoofd.

Hoe rol je een goede bal voor je sneeuwpop?

Maak een sneeuwbal en rol die door de sneeuw. Er zal vanzelf nieuwe sneeuw aan blijven plakken. Vervolgens draai je de bal een beetje zodat uiteindelijk aan alle kanten nieuwe sneeuw krijgt. Over het algemeen worden ze niet direct mooi rond, dus je zal een handje moeten helpen. Hoe? Wrijf zachtjes met je handschoen over de zijkant van de bal om er vorm in te krijgen. Dat blijf je doen tot je tevreden bent over het resultaat. Op die manier krijg je drie mooie ronde sneeuwballen voor je sneeuwpop.

Let op! Als je de ballen te groot maakt, zijn ze moeilijker te tillen. Houd hier rekening mee met het bouwen van de sneeuwpop. Wil je hem echt met je kinderen maken? Kies dan liever voor een wat kleiner popje.

hoe bouw je een goede sneeuwpop met je kinderen tips
©BigLike Images – Shutterstock

Je sneeuwpop opbouwen

Als je de sneeuwpop gaat bouwen, is het belangrijk dat de onderste bal een platte onderkant heeft. Lukt dit niet goed, dan kan je de bal verstevigen door aan de zijkant nog wat extra sneeuw toe te voegen. Zo creëer je een soort stut. De bovenkant maak je ook plat, zodat de volgende bal (die je aan de onderzijde vlak maakt) beter blijft staan. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je sneeuwpop omvalt en de ballen breken. Tot slot zet je de bovenste sneeuwbal erop.

De sneeuwpop versieren

Samen met je kinderen maak je hem zo mooi mogelijk. In het lijf steek je twee takken, zet er een bezem naast en kleed hem lekker warm aan met een sjaal en muts. Verder maak je het gezicht af met oogjes, neus en mond. Ook kan je steentjes gebruiken om knopen op de buik van je sneeuwman te zetten. Lukt het niet zo makkelijk? Gebruik dan een scherper voorwerp om gaatjes te maken waar de steentjes en wortel beter in blijven zitten.

Je sneeuwpop bewonderen

Na afloop maak je natuurlijk een mooie foto met de kinderen erbij en duik je weer lekker naar binnen voor een mok warme chocomelk met slagroom en marshmallows.

Wat is de beste plek om je sneeuwpop neer te zetten?

Kies het liefst voor een plekje waar de zon niet vol schijnt. Op die manier blijft hij wat langer staan en zal hij niet direct smelten. Ook is het leuk om een plek te zoeken die je vanuit huis kan zien, zodat de kinderen langer genieten van hun noeste arbeid!

Hebben jullie ook zo’n zin om een sneeuwpop te bouwen met de kinderen? Wat was je mooiste sneeuwpop of je beste sneeuwpopverhaal? Deel vooral jullie ervaringen in de reacties!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Lightfield Studios – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven