Zo bescherm je je hond of kat tegen wormen en andere parasieten

Door alle drukte in huis is het niet heel gek als je nog wel eens vergeet je huisdieren op z’n tijd te checken op zijn gezondheid en eventuele parasieten. Toch is dit heel belangrijk. Wij vertellen je waar je op moet letten en hoe je moet ingrijpen.

Wormen bij katten

Helaas komen wormen bij vrijwel elke kat wel een keer voor, vooral wanneer ze buiten lekker vrij rond kunnen lopen. Wormen zijn zogenoemde ‘endoparasieten’. Endo is Grieks voor ‘inwendig’, wat betekent dat deze parasieten letterlijk in het lichaam van de kat leven en zichzelf voeden ten koste van de kat. Dit doen ze door de voedingsstoffen die de kat via zijn voer binnenkrijgt op te nemen, waardoor de kat zelf niet meer genoeg bouwstoffen kan opnemen. Daarnaast moet je ook voor jezelf goed opletten, want ze kunnen makkelijk overgedragen worden aan mensen.

Symptomen die er op duiden dat je kat wormen heeft zijn:

  • wormeitjes in de ontlasting
  • wormpjes in de ontlasting, kattenbak of rond de anus van de kat
  • een ruwe huid
  • vermagering door voedseltekort, en uiteindelijk een opgezwollen buik

Zo ontworm je je kat

Wanneer je kat een of meerdere symptomen heeft is het noodzaak meteen in te grijpen en je kat te ontwormen. Wanneer de gezondheid van je kat ernstig achteruitgaat kun je beter direct naar de dierenarts gaan.

Wormen bij honden

Ook honden hebben helaas regelmatig met wormen te maken. Het zijn nou eenmaal net vuilnisbakken af en toe. En wanneer ze alles wat los en vast zit opeten, kunnen ze wel eens een parasiet oplopen. Helaas is een worminfectie dan ook bijna niet te voorkomen, zelfs niet met de beste hygiëne en het meest kwalitatieve voer. Wel kun je voorkomen dat het uit de hand loopt en tot een hevige infectie leidt door je hond minstens vier keer per jaar te controleren en preventief te behandelen.

Zo ontworm je je hond

Dit doe je door de ontlasting te checken op parasieten (eitjes en wormen) en zo’n vier keer per jaar (preventief) je hond te ontwormen. Stuit je al eerder op symptomen van wormen? Dan is het natuurlijk noodzaak je hond direct te ontwormen.

Teken

Ook teken zijn venijnige beesten waar honden en katten (en mensen!) vooral in de lente en zomer last van hebben. Deze kleine beesten bijten zich ongemerkt vast in de huid en zuigen zich helemaal vol met bloed. Buiten het feit dat dit erg vies en vervelend is, kan het ook nog erg gevaarlijk zijn aangezien ze bacteriële ziekten en virussen zoals de ziekte van Lyme kunnen overdragen. Dit kan onder andere zorgen voor verlammingsverschijnselen, gewrichtsontsteking, koorts, vermoeidheid en verminderde eetlust, maar ook kunnen ze mank lopen en opgezwollen lymfeklieren krijgen.

Daarom is het heel belangrijk dat je je hond of kat het hele jaar door – maar vooral in lente en zomer – goed controleert op teken. Plekjes waar ze het meest zitten zijn vaak in de hals, op en rond het hoofd en in de ‘oksels’. Wanneer je er eentje gevonden hebt kun je deze er met de hand of een speciale tekenpincet uittrekken. Let er wel goed op dat je ze er met kop en al uittrekt, anders kan dit gaan ontsteken.

Vlooien

Ook vlooien zijn bijna niet te voorkomen. Elke kat of hond krijgt te maken met deze kriebelende en bloedzuigende beestjes. Vooral wanneer ze nog jong zijn. Daarom is het belangrijk ze regelmatig te ontvlooien én te controleren op vlooien. Twee vliegen in één klap slaan? Er bestaat tegenwoordig ook vlooienmiddel die er ook voor zorgt dat teken geen schijn van kans maken!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven