6 nieuwe hobby’s om komende maanden te proberen

We gaan langzaam richting de herfst, hoewel een beetje nazomer welkom is, en dus worden de avonden weer langer. Dé periode om nieuwe hobby’s uit te proberen. Maar kunnen we nog aankomen met eenvoudige legpuzzels en diamond painting? Of zijn er andere hippe bezigheden die je de koudere maanden door gaan helpen? Ik zocht het voor je uit!

Trend: deze hobby’s wil je proberen in de herfst van 2024

De belangrijkste trend die we zien onder de hobby’s van 2024 is de zoektocht naar rust. In een hectische wereld, mede door onze telefoon, is het soms fijn om je even helemaal te verliezen in een creatief project. Dit helpt je bovendien op andere momenten, omdat een creatieve hobby het creatieve deel van je brein stimuleert en bovendien zorgt voor een mentale boost.

Vriendschapsarmbandjes knopen

Toegegeven, helemaal nieuw is deze hobby niet, maar hij is zeker terug van weggeweest. Het enige dat je nodig hebt, is een paar kleuren katoen en een patroon dat je wil volgen. De techniek is eenvoudig. In de onderstaande video wordt rustig, duidelijk en stap voor stap uitgelegd hoe je een armband knoopt. Mijn advies is om te starten met goedkoper katoen, zoals in dit voorbeeld van de Action, om te zien of je het daadwerkelijk leuk vindt. Later kun je investeren in duurdere bollen. Bijvoorbeeld van Scheepjes (50 gram), maar ook die van Hema zijn prima om te gebruiken.

Mindful kokkerellen

Terug naar de basis past bij deze tijd. Mensen willen weer leren hoe je écht authentiek eten maakt, het liefst nog met voedsel uit je eigen moestuin. Hoe je mindful in de keuken staat? Door echt met je volledige aandacht bij je gerecht te blijven en door te vertragen. Het pastadeeg kneden met de hand en keer op keer door de machine halen. Zelfgemaakte truffelmayonaise serveren bij ovenaardappeltjes uit eigen tuin en een stuk verse appeltaart toe.

Voor inspiratie vind je op Instagram tal van accounts waar je leert hoe je bijvoorbeeld een zuurdesem starter maakt en daarmee het heerlijkste brood. Lunches waarvoor je normaal naar de lunchroom zou gaan. Of typisch Italiaanse gerechten met slechts vier ingrediënten.

Eigen kleding maken

Aanhakend op voorgaande hobby zie je op meerdere vlakken die interesse in zelfvoorziening. Je eigen kleding maken past hierbij. Niet alleen praktische dingen, zoals het aanzetten van nieuwe knopen, maar ook het ontwerpen van een eigen kledingstuk of het breien van een mooie trui past daarbij. Online vind je zowel kant-en-klaar pakketten waarin alles zit wat je nodig hebt, als handige boeken en tips. Bijkomend voordeel? Deze hobby is beter voor mens en milieu dan wanneer je kleding koopt uit de reguliere kledingindustrie én duurzamer, omdat je iets maakt dat langer meegaat.

Naaldvilten

Wie uit de antroposofische hoek komt, kent het naaldvilten waarschijnlijk al veel langer. Anders dan het enigszins vergelijkbare wolvilten gebruik je hiervoor alleen een viltnaald. Doordat de wol tijdens het prikken in elkaar ‘haakt’ kan je er hele mooie figuren mee maken. Deze hobby is bij uitstek geschikt om een workshop van te doen of korte cursus te volgen. Onderstaande video geeft handige achtergrondinformatie en vertelt je wat je precies nodig hebt om te kunnen naaldvilten.

Squeegee art met acrylverf

Hoewel botanisch tekenen nog altijd een populaire hobby is, wint squeegee art aan populariteit. Je hebt hiervoor stevig papier nodig, acrylverf in verschillende tinten en een raamwisser(tje). De verfkleuren spuit je vanuit de fles of tube op het papier of de randen en met de wisser veeg je ze uit – dat is de eenvoudigste vorm van squeegee painting. In dit boek van social media ster Clara Cristina de Souza Rêgo leer je de basis van deze toffe vorm van verven. Ook op YouTube en Instagram vind je verschillende voorbeelden waarmee je aan de slag kunt.

Wildplukken

Dat wildplukken een populaire hobby is voor veel mensen, zie je wel aan de opkomst van pluktuinen en plukbossen. Gemeenten plaatsen bovendien bewust bramen- en andere vruchtenstruiken of fruitbomen bij natuurspeeltuinen om kinderen op die manier spelenderwijs te leren over de werking van de natuur. Hiernaast kan je echter nog veel meer. Denk aan het maken van brandnetelthee, het plukken van paddenstoelen (onder leiding van een gids) en van alles leren over de kracht van zogenaamd onkruid. Omdat je hierdoor leert leven met de seizoen, verklein je bovendien je ecologische voetafdruk. Een mooie hobby dus voor jezelf én de planeet. Het grote wildplukboek is een handig verzamelwerk vol informatie over wildplukken.

Welke hobby ga jij komende herfst zeker oppakken?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©fizkes – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven