Hints en theorieën aflevering 5 van Wie is de mol? 2024 (terugkeer)

Terugkeer is de aflevering waarin Babs letterlijk terugkeert bij de groep. Een mooi moment voor haar, treurig voor Justin en Jip die in hun kist achterblijven. Enkele lieve woorden later vertrekt de groep: ze moeten immers door met het spel. In aflevering 5 komen geweldige momenten voorbij. Van (wederom) de terugkeer van Dennis tot een heimelijke samenwerking met de mol, te midden van de groep, en waar ze ruim € 40.000 hadden kunnen winnen tijdens deze opdracht, verliezen ze € 5.000,00. De mol is dus lekker bezig! Hieronder vind je de uitleg en meer informatie per opdracht én hints en theorieën. Heb jij iets gezien? Laat het zeker weten in de reacties!

Aflevering 5 Terugkeer

Door verschillende molloten was het reeds voorspeld: Babs keerde deze aflevering terug in het spel. Voor het eerst sinds jaren dat het daadwerkelijk lukt. Dit is natuurlijk niet helemaal eerlijk, want zij heeft voorkennis over wie de mol níet is. Al kan het ook zo zijn dat zij op de verkeerde heeft gestemd (Justin, Jip of Jeroen) en dat deze mol het spel inmiddels al heeft verlaten.

In deze aflevering stond terugkeren centraal. Babs mag weer meedoen, Dennis Weening maakte zijn opwachting (wat ik echt heel tof vond; hij is toch wel één van de beste mollen aller tijden) en in zekere zin keren ze, met grote dank aan Rosario, terug naar de lage pot van een paar afleveringen geleden. Daarnaast vermoed ik dat er in de afleveringen van dit jaar hints verstopt zitten naar het vorige seizoen – ook een zekere terugkeer. Sowieso in de bedragen uit deze aflevering, maar er zal vast meer zijn. Hier heb ik nog niet naar gekeken. Jij wel? Laat het dan even weten in de comments of stuur een DM op Instagram!

Opdracht 1: Op elkaar rekenen (max. € 2.008,00)

Bedoeling van opdracht 1

Dit keer werken de kandidaten in vier duo’s. Ze moeten aan Rik doorgeven wat ze denken te gaan verdienen. Lukt dat? Dan verdienen ze dit geld voor de pot.

 • Babs en Rosario
 • Jeroen en Fons
 • Anna en Rian
 • Tooske en Kees

Jeroen en Fons gaan naar Rik, die een hint voor ze heeft: 17 stuks, 19 stuks, 21 stuks, 38 stuks.

De rest gaat per koets een rondrit maken door de stad. Onderweg komen ze bordjes tegen die aan de ene kant een kleur hebben, aan de andere kant een bedrag. Aan het eind moeten ze overleggen met Jeroen en Fons om te ontdekken welke combinatie ze nodig hebben. Intussen gaan Jeroen en Fons gekleurde vlaggetjes tellen: 17 rood (was eerst groen), 19 geel, 21 oranje en 38 blauw. Dit correspondeert met de bordjes die de rest opschrijft en zo zouden ze tot het juiste bedrag kunnen komen.

Overigens tellen Fons en Jeroen wel heel bijzonder, want 17 is geel, 19 is blauw, 21 is oranje en 38 naar groen.

Verdiend in opdracht 1

Anna telt € 565 totaal. Hoe ze aan dat bedrag komt weet niemand, want haar blaadje is een rommeltje. Dat iedereen erbij staat en ernaar kijkt alsof ze water zien branden, maakt dat het mislukken van de opdracht niet eens in handen van de mol hoeft te zijn. De hele groep heeft geen idee meer, zo lijkt het. Nu hebben ze helemaal niets.

Verdacht gedrag in opdracht 1

 • Jeroen en Fons vond ik wel heel rommelig werken. Ze schrijven dit toen aan de hitte. Misschien klopt dat, maar ze maken er wel echt een potje van. Tegelijkertijd noemen ze toch minimaal drie van de vier juiste kleuren en is het Anna die de verkeerde getallen bij elkaar optelt. Dus mollen of niet, niemand doet het echt goed.
 • Rosario stelt, net als Anna, voor om te kijken of ze niet gewoon bepaalde bedragen moeten opschrijven in plaats van allemaal. Dit zou een molactie kunnen zijn.
 • Kees noemt een roze bordje paars. Nu schijnt het dat mannen (no offense) minder goed zijn in het onderscheiden van kleurtinten en fuchsia blijft een lastige kleur, dus ik weet niet zeker of je dit mollen kunt noemen. Maar het zou een molactie kunnen zijn.
 • Tooske lacht wel heel zenuwachtig wanneer Kees haar confronteert met zijn verdenkingen richting haar.

Opvallend is dat Jeroen na afloop nog eens benadrukt hoe belangrijk het is om gewoon je taak uit te voeren, zodat ze geld kunnen verdienen. Dit zou een mol niet doen, volgens mij, omdat die juist baat heeft bij chaos. Daarmee is dit voor mij anti-molgedrag.

Opdracht 2: Het gebaande pad? (max. € 38.640,00)

Alle kandidaten verdelen zich over de verschillende telefoons op het plein. Hier krijgen ze instructies voor de opdracht. Ze kunnen maar liefst een bedrag van € 38.640,00 winnen. Een exorbitant bedrag. Dit kunnen ze winnen door de juiste piñata’s kapot te slaan. Hierin zitten aanwijzingen om het geld op te halen, op een andere plek. Slaan ze de verkeerde piñata, dan kost dat € 250,00.

Tijdens de telefoontjes krijgen ze een hint. Zo krijgt Tooske de omschrijving: fan van het programma Wie is de Mol? Dat is een molloot. Zij moet een piñata vinden met het kaartje …loot en deze kapot slaan.

Verloop van de opdracht

Halverwege belt ineens Dennis, de geweldige mol uit seizoen 2008 (Mexico). Hij mag molgeld door de shredder halen en daarmee vermindert het totaalbedrag snel. Hij doet dit in samenwerking met de huidige mol.

Omdat ze te laat zijn én zeven verkeerde piñata’s kapot maakten, kost deze opdracht ze in totaal maar liefst € 1.750,00.

Verdacht gedrag

 • Tooske neemt veel tijd in beslag om haar piñata kapot te slaan.
 • Kees doet helemaal niets, wordt ook niet gebeld.
 • Anna slaat de verkeerde piñata kapot, net als Jeroen.
 • Fons stelt voor om lukraak piñata’s kapot te gaan slaan, om maar zo veel mogelijk stukjes van de plattegrond te vinden en zo te ontdekken waar ze naartoe moeten.
 • Ze hebben een kwartier de tijd om richting het geld te rijden. Rosario staat echter nog op zijn gemak te overleggen hoe ze moeten rijden, waardoor hij eventuele kostbare tijd verspilt.

Opdracht 3: Afwegen (max. 2.000,00)

Om beurten komen de kandidaten bij Rik. Ze mogen geld of troeven kiezen. Ga je voor een troef dan kies je bij Rik één of meerdere enveloppen (een joker is één envelop, twee jokers twee, drie jokers drie en een topito vier enveloppen). Hierin zitten bedragen, van 0 tot – € 3.000,00. Deze enveloppen komen, net als de troeven, op de route te liggen. De kandidaten moeten vervolgens het geluk hebben dat ze de juiste envelop uit de 9 kistjes vissen en geen hoge minbedragen pakken.

Verloop van de opdracht

 • Jeroen: topito – niks
 • Fons: topito – niks
 • Tooske: 3 jokers – 3 jokers
 • Anna: 3 jokers – € 500,00 mingeld
 • Kees: 2 jokers – niks
 • Rosario: 2 jokers – € 3.000,00 mingeld
 • Babs: 3 jokers – € 250,00 voor de pot
 • Rian: 2 jokers – niks

Jeroen en Fons hebben allebei een topito gekozen, maar kunnen sowieso niet aan een vrijstelling komen, omdat ze met zijn tweeën zijn. Los daarvan verspelen ze in totaal € 5.000,00, samen met het bedrag van de vorige opdracht.

Verdacht gedrag uit deze opdracht?

Ik ben geneigd om naar Rosario te kijken, maar zou een mol het risico nemen en voor het hoogste bedrag gaan? Een lager minbedrag (zoals Anna) voelt logischer. Hoe dan ook, beiden spelen een bedrag uit de pot. Ik kan me niet voorstellen dat de mol een lege envelop pakt. Dus daarmee vallen bijna alle anderen af tijdens deze opdracht.

Hints en theorieën

Wat dit seizoen opvalt, is dat de te winnen bedragen regelmatig een dubbele betekenis hebben.

 • 1960 euro in de opdracht van de Molympische Spelen (het jaar dat de Olympische Spelen in Mexico plaatsvonden)2
 • 2008 euro in de eerste opdracht, correspondeert met het eerste seizoen in Mexico
 • 38.640 euro: het bedrag dat Dennis Weening uit de pot hield tijdens zijn seizoen

Nu heb ik de rest nog niet onderzocht, maar wellicht is het interessant om te ontdekken hoe hier nog meer hints in terug te vinden zijn.

Gido heeft een aantal hele interessante aanwijzingen richting Rosario, waardoor die wel steeds verdachter wordt. Zeker de afbeelding met biljetten vind ik toch ook wel overtuigend.

Opnieuw interessante hints richting Rosario. Ik ben heel benieuwd of hij het straks inderdaad blijkt te zijn – ik was er zelf namelijk nooit opgekomen, maar als je alles naast elkaar zet, is hij in elk geval erg verdacht. Of is het de nieuwe Kim-Lian? Die vanaf moment één erg verdacht leek en daardoor een bliksemafleider voor de echte mol werd… Hoe denk jij hierover?

Verdenkingen aflevering 5

 • Tooske Sor, Fons, Jeroen, Rian – Anna laat ze los
 • Anna Fons, Tooske, Sor
 • Babs (spreekt het niet uit, maar klikt Fons aan)
 • Rosario spreekt het niet uit
 • Fons Anna, Rian, Tooske
 • Rian Rosario, Kees,
 • Kees noemt Babs, spreekt het niet uit
 • Jeroen spreekt het niet uit

Op wie zet ik mijn punten in?

Ik moet zeggen dat ik best in shock was toen ik Jeroen zag vertrekken, aangezien ik hem eigenlijk toch stiekem nog een beetje achter de hand had om mijn punten op in te zetten. Hij was mijn allereerste mol (voor het seizoen begon), eigenlijk puur omdat hij me fantastisch leek in die rol. De afgelopen aflevering veranderde dat en hoopte ik vooral dat hij ver zou komen. Niet dus. Mijn punten staan dus nog steeds op Tooske, al vind ik Anna en Rosario (tussen de regels door) best verdacht. Rian ook, omdat ze zo op de achtergrond blijft.

Komende aflevering zet ik dus weer vol op Tooske in, niet omdat ik een fantastische lijst vol argumenten voor je heb, maar puur op gevoel en omdat ik nu eenmaal richting heb gekozen. Maar overtuigd ben ik allerminst.

Wie is jouw mol? Wat zijn jouw hints en theorieën over aflevering 5? Heb je nog aanvullingen of opmerkingen? Laat het zeker even achter in de comments.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Joy Hansson

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven