Hints en theorieën aflevering 6 van Wie is de mol? 2024 (afvragen)

Wat een aflevering! Interessante en feestelijke opdrachten – maar dit alles met een teleurstellende uitkomst. Mijn mol, degene op wie ik alle punten inzette, heeft helaas het spel moeten verlaten. De verdiensten compenseren Rosario’s verlies van vorige week. Zijn we veel wijzer over de mol? Ik momenteel nog niet helemaal: wie de mol is, is net zo verwarrend als de opdrachten zelf als je het mij vraagt. Weet jij het wel? Laat in een reactie of DM op Instagram achter wie jij verdenkt!

Aflevering 6: afvragen

We kunnen ons na aflevering 6 een heleboel afvragen:

 • Waarom de penningmeester een verdachte kandidaat is
 • Hoe het zit met de precieze verdenkingen (dat geeft deze aflevering niet weg)
 • Waarom die opdrachten dit seizoen zo verschrikkelijk omslachtig zijn én veel weg hebben van allerlei realityshows
 • Waarom iedereen zich zo verdacht gedraagt
 • Waar de laseropdracht blijft

En natuurlijk wie de mol is. Ik heb in elk geval geen idee, zo bleek deze opdracht wel.

Nieuwe penningmeester

Rosario krijgt het penningmeesterschap in handen. Een bijzondere zet, aangezien hij vorige week nog drieduizend euro uit de pot speelde. Misschien is het de nieuwe tunnel die ik inmiddels sluimerend ben ingegaan met een voet, maar helemaal vertrouwen doe ik hem niet. Maar goed, de kandidaten doen dat wellicht ook niet en willen gewoon zien wat hij gaat doen met het geld.

Opdracht 1: Niets is iets (max. € 2.500,00)

Wat is de bedoeling van opdracht 1?

In de eerste opdracht lopen ze een eeuwenoude haciënda in. Verspreid vinden ze tafeltjes met daarop een symbool en een negatief getal. Dit moeten de kandidaten zien weg te werken door stenen te stapelen met daarop Maya-getallen. Lukt dit bij één tafel, dan krijgen ze € 100,00. Dat kan oplopen bij vier tafels tot maar liefst € 2.500,00.

Kees stelt voor een gestructureerde aanpak te hanteren. Anna gaat bij de tafel staan, net als Rian. Tooske en Kees lopen naar de legenda en leggen via de porto uit welke tekens voor welke getallen staan. Kees doet dit heel rustig en beheerst, waardoor hij in elk geval geen mol lijkt. Toch zaait hij kennelijk verwarring bij de rest. Hij maakt een fout, hij herhaalt steeds hetzelfde, maar op een vreemde manier.

Sor en Babs hebben als eerst de tafel vol, naar eigen zeggen.

Wie gedraagt zich verdacht in deze opdracht?

Het is best makkelijk om te mollen. Want de groep loopt in tweetallen rond, je kunt als mol makkelijk nog even snel een derde steen bovenop een stapel gooien als de rest niet kijkt en bovendien de verkeerde getallen gebruiken. Rian heeft bovendien naar eigen zeggen een steen gevonden met een drie erop, wat een vier blijkt te zijn. Tenzij ze inderdaad last heeft van dyscalculie, zoals ze zelf zegt, oogt ze hiermee verdacht. Of dat echter een mol-actie is of dat ze de verdenkingen op zich probeert te krijgen? Ik vermoed dat laatste.

Fons zaait opnieuw verwarring op het laatste moment, onder het mom van controle. Hij haalt de sluitsteen eraf, waardoor die tafel ongeldig wordt. In totaal verdient de groep € 1.500,00 met drie goede tafels.

Kruiselingse bondjes

Rosario en Fons hebben een bondje, maar intussen ook met Babs en Tooske om zo nog meer informatie te verzamelen. Omdat ik hen allebei toch wel hoog op mijn mollenlijstje heb staan, best interessant.

Opdracht 2: bij elkaar passen (max. € 3.000,00)

De bedoeling van opdracht 2

Ze gaan dansen. Op de een of andere manier lijkt dit seizoen een samensmelting van ander programma’s. Vorige week Expeditie Robinson, nu doet het me denken aan zo’n date op Temptation Island of Ex on the Beach Double Dutch (alleen dan zonder het schuren en de schunnige grapjes). Nog voor het eind van de dans is iedereen oververhit, maar ze hebben voor een ongeoefende groep de pasjes redelijk onder de knie.

Tijdens de daadwerkelijke opdracht kleden de kandidaten zich traditioneel, maar hoeven ze gelukkig niet zelf op te treden. Wat ze wel moeten doen? Alle dansers verzamelen die voldoen aan de opdracht die Rik ze geeft. Dat klinkt simpel, maar in de praktijk kan er van alles misgaan: ze moeten de opdracht namelijk mondeling aan elkaar overdragen. En we weten allemaal hoe dat spelletje op de basisschool ging. De juf zei goudvis tegen het eerste kind, bij het laatste eindigde je met fietsenrek.

Als iedereen op de hoogte is, gaan er twee lampjes branden. Deze kandidaten mogen het veld in en binnen een halve minuut de opdracht uitvoeren. Ondanks dat de mol hier briljant werk had kunnen afleveren, verdienen ze € 2.000,00 voor de pot met vier goede dansers. Ze krijgen een bonusvraag, maar hieruit blijkt dat Kees in elk geval verkeerde informatie heeft doorgegeven. Hierdoor missen ze een leuk extraatje.

Verdacht gedrag?

Je weet niet zo heel goed wie de foutieve informatie doorgeeft. Logisch, anders zie je als kijker meteen wie (waarschijnlijk) de mol is. Alleen Kees komt duidelijk in beeld met verkeerde info. Toch vraag ik me af of de regie dit zou weggeven in dit stadium van het programma. Al kan je datzelfde zeggen van Fons, tijdens de vorige opdracht met de sluitsteen.

(Analoge) test

Dit keer is er een analoge test, net als vorig jaar. Zonder de hilarische vlaggetjes, maar mét spanning. Want ze moeten goed onthouden welke vragen ze tegenkomen en intussen ook nog eens op de tijd letten. Babs doet dit heel slim door een liedje van de antwoorden te maken, Kees maakt een hilarische vergelijking met een vuilniswagen waar van alles in wordt gegooid en die onderweg ook veel verliest. Toch is het Tooske die dit keer naar huis moet, ondanks haar joker.

Wie op wie stemt? Dat is de grote vraag, want dat geven de kandidaten niet helemaal weg. Het enige dat we voorzichtig kunnen concluderen, is dat Tooske waarschijnlijk te veel op één persoon inzette. Wat dat betreft zitten zij en ik wel lekker op één lijn.

Hints en theorieën van aflevering 6

 • Rian staat op de afleveringsfoto met haar handen in een soort M-vorm. Heel vergezocht en bovendien al eens gebruikt in een eerder seizoen, maar je weet het niet.
 • Zoals Gido op Instagram zei, worden bepaalde kandidaten sterk in beeld gebracht met verdacht gedrag. Paradoxaal genoeg maakt dit hen dus juist minder verdacht – de omgekeerde psychologie. Met zijn deductie blijft Anna over. Hoewel ik daar ook niet helemaal overtuigd van ben, zou ik ook geen beter alternatief kunnen bedenken op dit moment.
 • Verder is het de vraag in hoeverre Rian daadwerkelijk dyscalculie heeft of dat het een masker is waarachter ze zich verbergt – als mol.
 • Terugkomend op de titel: je zou je kunnen ‘afvragen’ wat Kees nu precies bedoelt als hij uitleg geeft aan de rest. Hij maakt er een behoorlijk verwarrend potje van, waardoor de rest op het verkeerde been wordt gezet. Ditzelfde geldt, mogelijk, voor de laatste omschrijving bij de dansvloer – wat de groep de bonus kost.

Op wie ik mijn punten inzet?

Tja, op helemaal niemand. Ook dit seizoen bewijs ik weer vol overgave de verkeerde mol te kiezen en me compleet te verliezen in een tunnel. Hoewel ik mijn twijfels bij Tooske als mol had, hoopte ik wel dat ze het tot de finale zou schoppen. Jeroen leek me daarentegen een briljante mol. Lekker op de achtergrond, doen alsof hij geld voor de pot probeerde te verdienen – maar ondertussen. Nou, we weten allemaal wat met deze kandidaten is gebeurd.

Het enige voordeel van dit puntenverlies is dat alle opties weer openliggen. Ik hoef me op niemand specifiek te focussen, omdat ik toch geen punten meer in te zetten heb. Maar, om even op de vraag terug te komen:

 • Fons gedraagt zich behoorlijk verdacht op cruciale momenten en lijkt de fanatieke kandidaat die probeert te redden wat er nog te redden valt. Intussen speelt hij daarmee wel geld uit de pot.
 • Rosario is een fanatieke kandidaat op het gezicht, maar zaait intussen ook behoorlijk wat verwarring.
 • Kees geeft informatie op een bijzondere manier door.

Veel meer kan ik er niet van maken..

Jij wel? Ik ben benieuwd wat jij verdacht vond in deze aflevering, hoe jij de afleveringstitel (afvragen) uitlegt en op wie jij je punten inzet. Heb je nog aanvullende hints en theorieën over seizoen 2024 van Wie is de mol? – ook eventueel uit vorige opdrachten – laat ze dan zeker hieronder achter, zodat we samen de mol kunnen ontmaskeren!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Joy Hansson

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven