Hints en theorieën aflevering 2 van Wie is de mol? 2024 (afgelopen?)

Aflevering 2 van Wie is de mol? seizoen 2024 roept vragen op. Jip, één van de meest verdachte deelnemers, moest uiteindelijk het speelveld verlaten. Justin steelt geld uit de pot. Wat gebeurt hier allemaal? In deze nabespreking van de tweede aflevering van WIDM 2024 gaan we kijken naar de verschillende opdrachten, de titel, wie zichzelf verdacht gedraagt, maar ook wie wie verdacht. En alle hints en theorieën natuurlijk. Wat viel jou op? Voel je zeker vrij genoeg om jouw theorie onderaan achter te laten, ik ben heel benieuwd naar jullie gedachten over de mol dit jaar.

Aflevering 2 (Wie is de mol? 2024): afgelopen?

Deze tweede aflevering is wel legendarisch om aan mee te mogen doen. Ze bezoeken het Olympisch Stadion, Justin mag het vuur ontbranden en dan die weergaloze sprong van rots naar rots. Ongelooflijk! Ik zat zelf met knikkende knieën bij de tweede opdracht, maar wat moet dat onvergetelijk zijn om te mogen meemaken allemaal.

Zijn we echt iets wijzer geworden over de mol? In dit stadium van de wedstrijd vind ik dat toch nog niet echt. Ja, je ziet hier en daar duidelijk kandidatengedrag – zoals in mijn ogen bij Justin, de nerveuze handen van Anna tijdens de eliminatie, de spanning in Rosario’s gezicht, bepaalde uitspraken van Tooske (hoewel mijn mol, geloof ik, twijfel ik daar inmiddels toch enorm aan). Maar echt mollenstreken? Dat valt met negen kandidaten gewoon veel lastiger te ontdekken. Deductie dus maar, voorlopig.

Opdracht 1: Molympische Spelen

De bedoeling van opdracht 1 – Molympische Spelen (max. € 1.968,00)?

In het indrukwekkende Olympisch Stadion van Mexico mogen de kandidaten meedoen aan de ‘Molympische Spelen’. Ze kunnen allemaal een bijdrage leveren aan de winst. Met elk rondje dat ze estafette lopen, verdienen ze aanwijzingen waarmee ze de bordenlopers op de tribune kunnen vertellen waar die hun borden moeten plaatsen. Op die manier wordt langzaam een bedrag zichtbaar. Hoe meer ze lopen, des te hoger het bedrag dat ze kunnen verdienen. Dit moet correct en leesbaar zijn om het te kunnen innen. De opdracht is afgelopen wanneer ze, binnen de tijd, met een fakkel de olympische vlam te ontsteken. In totaal hebben ze hier 45 minuten voor.

Handige informatie uit deze opdracht

Bordenlopers

 • Jip
 • Justin
 • Rian

Renners

 • Anna
 • Fons
 • Jeroen
 • Kees (‘Last van de hoogte; vlekken voor je ogen.’ – een mol ziet ook niet bijster goed)
 • Rosario
 • Tooske (ik kan niet rennen, maar ik wil wel rennen)

Anna roept in eerste instantie om. De microfoon werkt in eerste instantie niet én ze staat op een behoorlijk bepalende plek. Als zij namelijk de verkeerde letters omroept, gaat het op de tribune natuurlijk faliekant mis.

Verdacht gedrag uit de opdracht Molympische Spelen

 • Kees gaat rennen terwijl hij een slechte conditie heeft. Vervolgens roept hij om zonder de microfoon te gebruiken, omdat hij niet zou werken. Fons roept daarna wel gewoon om via de microfoon, dus kennelijk heeft er iemand (Anna of Kees) besloten te mollen.
 • Fons roept nummers dubbel om, de papiertjes zijn kletsnat en steeds minder duidelijk. Het heeft ook geen zin, want op de tribune verschijnt weinig leesbaars.

Justin oogt wel echt als een kandidaat: de frustratie als zijn medekandidaten van alles door elkaar roepen en er een zootje van maken. Ze winnen nul euro voor de pot. De kans is groot dat één van de kandidaten op het veld succesvol hebben gemold.

Tussen de opdrachten door: uit eten

De kandidaten gaan uit eten in een chic restaurant en hopen, in de woorden van Sor, even niks met de mol te hoeven doen. Gewoon ontspannen eten. Helaas voor hem ligt er een nieuwe envelop op tafel. Ze moeten de groep verdelen: vijf waaghalzen en ‘de rest’. De overgebleven kandidaten moeten hun zwemkleding meenemen.

Kees steekt meteen zijn hand op. ‘Zwemmen!’ Anna, Justin, Fons, Rosario en Jip zijn de waaghalzen uit de groep en gaan voor het grote onbekende. Tooske stelt vervolgens voor om morgen voorafgaand aan de opdracht nog één keer heel goed door te nemen wat nu precies de bedoeling is, zodat het niet opnieuw volledig mislukt. Dat klinkt als kandidatengedrag – hoewel een brutale mol natuurlijk zo alle verdenkingen van zich afschudt. Fons stelt voor om het allemaal bij één taak te houden en zo verwarring te voorkomen.

Opdracht 2: uitzitten (max. € 4.000,00)

De bedoeling van opdracht 2

Waaghalzen

‘Trek stevige schoenen aan,’ – meer weten de kandidaten niet wanneer ze als waaghals in het busje stappen, maar al gauw wordt het duidelijk. Ze gaan bergbeklimmen op een berg van het formaat waarvan je spontaan hoogtevrees krijgt tijdens het kijken. Elke kandidaat krijgt een andere kleur helm die hoort bij een bepaald thema. Over dat thema moeten ze vragen beantwoorden. De antwoorden zijn te horen in een podcast:

 • Rood (Justin – natuur en wetenschap)
 • Geel (Anna – geschiedenis)
 • Wit (Jip, steekt meteen haar hand op – belangrijk om te weten: een goed antwoord levert € 250,00 op, een fout antwoord kost dit bedrag)
 • Blauw (Fons – sport en vrije tijd)
 • Grijs (Rosario – kunst en literatuur)

De witte helm is een belangrijke. Als degene met een andere kleur helm de vraag niet weet, komt hij namelijk bij de persoon met de witte helm terecht en die moet hem dan vervolgens beantwoorden. Lukt dat niet, dan kost het geld.

Zwemmen

De vier overgebleven kandidaten (Tooske, Kees, Rian en Jeroen) komen aan bij een heerlijk relaxed plekje met een zwembad, spelletjes, eten… Rik nodigt ze uit om lekker te gaan zitten en loopt weg. De tijd loopt gelijk, maar het duurt even voor ze de enveloppen zien op de tafel voor hen. Op het moment dat zij opstaan om spelletjes te gaan doen, begint het nummer Mexico van de Zangeres zonder naam te spelen. Als kijker besef je dan dat Riks woorden letterlijk genomen moesten worden, maar de kandidaten die aan het zwembad zitten raken nerveus omdat ze het idee hebben toch iets te moeten ondernemen.

Tooske stelt uiteindelijk toch voor om te gaan zitten. Jammer, want ik zat heel erg op haar en hiermee lijkt ze toch voor mij te bewijzen geen mol te zijn. Toch lopen ze alle kanten op. Ze laten hun hand lezen, worden gemasseerd, zwemmen en spelen allerlei gezelschapsspelletjes. Ergens heeft iemand toch behoorlijk zijn best gedaan om te mollen hier.

Verdacht gedrag

Waaghalzen

 • Anna roept regelmatig dat ze het spannend vindt.
 • Jip roept naar Anna dat ze dit niet hoeft te doen, wat als mol natuurlijk goed zou uitkomen. Bovendien stelt ze voor om cruciale informatie met elkaar te delen. Slim, want zo creëer je chaos.
 • Anna vraagt of ze iets moeten weten over het nummer Mexico; Fons zegt meteen van niet.
 • Fons weet een vraag niet helemaal zeker, maar vult toch maar iets in.

Zwemmen

Buiten alles is het natuurlijk vooral hilarisch om te zien wat de kandidaten bij het zwembad allemaal doen – bij gebrek aan kennis. Althans, die hadden ze wel, maar dat dringt op zo’n moment ongetwijfeld slecht tot je door. Regelmatig staan ze even op om te kijken of ze echt niks over het hoofd zien. Eigenlijk bijna allemaal, waardoor ze ook allemaal verdacht zijn. Uiteindelijk is deze groep minstens zo bepalend voor het slagen van de opdracht als de waaghalzen.

Overigens is dit de ideale plek voor de mol. Waarom? Stel dat van de vijf kandidaten op de berg vier hun werk goed doen, kan de mol maximaal € 1.000,00 uit de pot halen. Door echter steeds op te staan en te gaan rondwandelen, is de kans groter dat de groep waaghalzen cruciale informatie mist.

Na de opdracht

Rik geeft opheldering over de opdracht en inderdaad, de ‘luilakken’ bij het zwembad hadden gewoon moeten blijven zitten. Tooske begrijpt heel snel hoe het zit, de rest iets later. Helaas hebben de vragen veel minder opgeleverd dan de bedoeling was: € 1.250,00. Terwijl zowel Anna, Fons als Rosario beweren 3-4 vragen goed te hebben gehad. De pot komt hiermee op € 7.750,00.

De volgende dag zit Justin op zijn hotelkamer, samen met Tooske. Als de goede penningmeester di hij is, wil hij de pot nog eens natellen om te controleren of alles nog klopt. Hij komt echter uit op een totaal van € 7.500,00. Er is dus € 250,00 verdwenen – in zijn eigen zak. Hiermee creëert hij een behoorlijke chaos, vlak voor de test. En dat is slim (als kandidaat), want zo leid je de verdenkingen naar iemand anders en kom jij weer een ronde verder. Overigens zou je ook kunnen opmerken dat het best verdacht is dat hij spontaan de pot telt en er uitgerekend dan geld weg is. Tooske beweert dat ze het wel relaxed vindt, omdat zo meer mensen op haar kunnen stemmen en daarmee op de verkeerde zouden zitten.

Verdenkingen in aflevering 2

 • Justin Anna, Jip, Tooske, Fons
 • Fons Tooske, Jip, Anna
 • Anna
 • Rian Kees
 • Kees Rian
 • Jeroen
 • Rosario Jip, Tooske (en verspreiden over de rest)
 • Jip Justin
 • Tooske verdenkt veel kandidaten om tunnelvisie te voorkomen

Hints en theorieën

Op wie zet ik mijn punten nu in?

Volgens mij heb ik het lange tijd niet zo lastig gehad als dit jaar. Normaliter duik ik in aflevering 1 direct een (verkeerde) tunnel in en focus me dan wekenlang op de verkeerde kandidaat. Nu probeer ik iets behoudender te zijn, maar dat leidt er dus wel toe dat ik werkelijk geen idee heb. Afgelopen aflevering stonden al mijn punten op Tooske, maar of zij de mol is? Mede dankzij mijn oudste dochter sprong Kees ook behoorlijk in het oog. Zo vond ik hem deze week best bepalend én hij zit tot nu toe regelmatig op beslissende posities.

Wie het volgens mij niet zijn? Rosario, Fons en Justin. Die komen op mij toch te veel over als kandidaten. Verder twijfel ik over Anna en Rian, net als over Jeroen – die ik in eerste instantie erg verdacht, maar nu steeds minder. Voorlopig blijf ik dus nog maar even bij Tooske, met Kees in mijn achterhoofd.

Wie verdenken jullie na aflevering 2 van Wie is de mol? 2024? Heb je nog aanvullende theorieën of hints over de mol? Laat het weten in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Joy Hansson

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

2 gedachten over “Hints en theorieën aflevering 2 van Wie is de mol? 2024 (afgelopen?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven