Hints en theorieën aflevering 1 van Wie is de mol? 2024 (een handje helpen)

We zijn weer begonnen! Wie is de mol? 2024 neemt ons mee naar Mexico en in aflevering 1 – ‘Een handje helpen’ – gaan we meteen goed van start. Een brutale mol dit keer, zo lijkt het. Hij of zij toont zich al in de eerste seconden aan de kandidaten, zonder dat zij dat door hebben. Toch lijkt het financieel nog even wennen voor deze persoon, want de kandidaten verdienen maar liefst € 6.500,00. Een behoorlijk bedrag, in aanmerking genomen dat de pot vorig jaar aan het eind nog geen € 12.000,00 was. In dit artikel vind je de eerste hints en theorieën. Deze worden aangevuld met jullie input en andere tips die ik online vind. Laat je me weten wat jouw gedachten zijn?

Aflevering 1: (Wie is de mol? 2024) – Een handje helpen

De aflevering begint zoals je van Wie is de mol? verwacht. Kleurrijk, feestelijk, maar ook: chaos. Je weet niet waar je moet kijken als kijker en eerlijk gezegd is er in die eerste aflevering natuurlijk doorgaans nauwelijks iets te zien op basis waarvan je de mol meteen zou kunnen ontmaskeren. Dat hoeft eigenlijk ook niet – al zit ik als vanouds weer gelijk in een tunnel.

Eerlijk gezegd vermoed ik dat we tijdens deze aflevering nog niet heel veel mollenstreken hebben gezien. Sterker nog, de mol lijkt een beetje achterover te leunen. Zoveel geld in één aflevering hebben we geloof ik nauwelijks eerder gezien.

Misschien wel leuk om te weten: Mole Day (of: Dia del Topo) is een onofficiële feestdag die wordt gevierd onder scheikundigen, scheikundestudenten en scheikundeliefhebbers op 23 oktober (tussen 06.02-18.02 uur). Wetenschapscommunicator Anna komt hierdoor toch enigszins naar voren als mogelijke mol.

Opdracht Dia del top(it)o (max. 10 vrijstellingen)

Om beurten lopen de kandidaten door een feestende menigte, allemaal uitgedost voor ‘Dia del topo’ – de dag van de mol. Tooske bijt het spits af en stapt binnen bij de waarzegster. Zij legt tien kaarten voor haar neer met symbolen, die corresponderen met de ketting van een feestend figuur buiten. Het is de bedoeling dat de kandidaten naar diegene toestappen en vragen om een topito waarmee ze een vrijstelling verdienen voor een bepaalde aflevering. Maar: ongeacht of ze die persoon vinden, moeten ze binnen tien minuten terug zijn (af te lezen aan een rij met een tiental lampjes, die aftelt, als je het doorhebt). Wat ze echter niet weten, is dat de mol tegelijkertijd op zoek moet gaan naar degene met het betreffende symbool. Lukt dat? Dan is de kandidaat zijn of haar vrijstelling kwijt.

 • Tooske vrijstelling, aflevering 3 (paarse paraplu)
 • Anna niets gevonden (kroon)
 • Fons niets gevonden (bel)
 • Jip niets gevonden (paarse vlag)
 • Kees vrijstelling, aflevering 1 (tempel)
 • Rosario vrijstelling, aflevering 2 (brood)
 • Justin niets gevonden (cactus)
 • Jeroen vrijstelling, aflevering 2 (schaar)
 • Rian vrijstelling, aflevering 1 (paars hart)
 • Babs vrijstelling, aflevering 1 (zeemeermin)

De waarzegster sluit af met de woorden dat de mol bij de eerste groep mensen stond die de kandidaten welkom heetten. Kortom, we hebben dit seizoen een heel brutale mol. Ik hou ervan en kan niet wachten om te zien wat hij nog meer in petto heeft voor ons! De vrijstellingen kunnen in de eerste opdracht geld opleveren.

Wat viel op in het begin van Wie is de mol?

 • Anna kijkt nog even achter zich om te zien of de mol niet stiekem daar staat; kandidatengedrag.
 • Jeroen spreekt Spaans, wat hem als mol heel goed van pas zou kunnen komen.

Opdracht Speeddate (max. € 6.000,00)

De bedoeling van opdracht Speeddate

Rik heet iedereen om beurten welkom in Mexico. Hij vertelt dat het jammer is dat sommige kandidaten geen vrijstellingen hebben gekregen, “maar daar kun je wel wat aan doen”. Ze moeten allemaal met elkaar praten en proberen te ontdekken wie wél een vrijstelling heeft. Op die persoon kunnen ze een stem uitbrengen. Als dat klopt, is diegene zijn vrijstelling kwijt en verdienen ze € 1.000,00 voor de pot.

Handige informatie uit deze opdracht

De kandidaten zitten tegenover elkaar aan een tafel en moeten drie minuten met elkaar kletsen. Justin en Anna zijn eerlijk en bedenken een tactiek om zoveel mogelijk geld in de pot te spelen. Kees is eerlijk en probeert daardoor verwarring te zaaien, Jip bedenkt een hele slimme manier om op iedereen te stemmen en daarmee het volledige bedrag te verdienen. En waar Tooske heel consequent haar eigen leugen volhoudt, vertelt Jeroen verschillende verhalen.

Stemming:

 • Justin Tooske
 • Tooske Babs
 • Kees Jeroen
 • Babs Kees
 • Anna Justin (zegt ze in de auto)
 • Fons Rian (zegt Jeroen in de auto)

Uiteindelijk verliezen ze alle vrijstellingen en verdienen de kandidaten € 6.000,00. Een ongekend hoog bedrag voor Wie is de mol? begrippen.

Justin loopt naar voren als penningmeester, hoewel Babs roept dat ze wil dat Anna het wordt.

Verdacht gedrag tijdens Speeddate

Fons liegt in de auto over op wie hij gestemd heeft. Verder is het altijd slim om na te gaan wat de mol zou doen. In principe zou ik denken dat de mol geen vrijstelling wilde hebben in de allereerste opdracht: hoe minder vrijstellingen, des te minder geld. Dan zouden Anna, Fons, Jip en Justin de mol kunnen zijn. Hoewel ik hen eigenlijk allemaal niet verdenk, is het goed dit in je achterhoofd te houden tijdens het kijken.

Opdracht Afschilderen (max. € 2.500,00)

De bedoeling van opdracht Afschilderen

Ze komen op een plein aan bij Rik, die vijf kandidaten zoekt met een scherp oog voor detail. Rosario, Jip, Fons, Justin en Jeroen bieden zich vrijwillig aan. Die moeten een zelfportret van Frida Kahlo naschilderen. Met elk schilderij dat hun medekandidaten (Tooske, Kees, Rian, Babs en Anna) vervolgens kunnen koppelen aan het juiste Kahlo portret kunnen ze € 500,00 verdienen voor de pot. Op het plein staan vijf kisten met daarin 25 portretten van Kahlo (vijf varianten per schilderij). Drie van de kandidaten (Kees, Tooske, Anna) gaan de kisten openen, twee (Rian, Babs) mogen beoordelen.

De, toch al behoorlijk ingewikkelde, opdracht wordt nog moeilijker gemaakt wanneer ze de kisten openen. Er verschijnt een groot portret van Frida Kahlo met daarop allemaal cijfercodes op het moment dat de andere kandidaten hun doek omhoog trekken om hun eigen Kahlo te zien en na te schilderen. Die corresponderen met cijferslotjes die ze moeten openen om überhaupt een bepaald portret van Kahlo te pakken te krijgen.

Het spijt me als je deze uitleg nauwelijks kan volgen; aan het eind van deze opdracht begreep ik eerlijk gezegd pas écht wat Rik probeerde te vertellen.

Handige informatie uit deze opdracht

Van alle schilderijen halen ze twaalf stuks uit de kisten. Daarna krijgen Rian en Babs de nageschilderde portretten voor zich en de twaalf originele te zien (met details in verschillende kleuren). Rian gaat boven de nageschilderde stukken bekijken, Babs moet aan de hand van haar omschrijving ontdekken om welke het gaat. Rik heeft bovendien een aanbod: voor € 100,00 per stuk kunnen ze (blind) schilderijen bijkopen en daarmee de kans op succes vergroten. Babs wil geen geld kwijt raken en dus beslissen ze om het niet te doen.

Uiteindelijk hebben ze één schilderij goed geraden. Daarmee verdienen ze € 500,00 voor de pot. Wel moet gezegd worden dat de originelen er niet bij zaten. Daarbij is het de vraag of ze meer geld hadden verdiend wanneer ze € 1.300,00 hadden uitgegeven. Gezien de schildertalenten van hun medekandidaten vermoed ik persoonlijk dat de kans op winst eigenlijk best klein was. De andere kandidaten denken daar anders over.

Verdacht gedrag uit de opdracht Afschilderen

 • Babs merkt terecht op dat de kandidaten bij de kisten een sleutelpositie hadden.
 • Een van de kandidaten schilderde een portret na met een paar vlinders te weinig.
 • In principe hadden Babs en Rian geld kunnen verliezen door én schilderijen bij te kopen, én de verkeerde te kiezen. Aangezien dat niet gebeurde, vind ik beiden niet verdacht.

Verdenkingen in aflevering 1

 • Jeroen Babs, Fons, Jip
 • Babs
 • Fons Tooske, Jip
 • Rian Fons
 • Jip Justin, Tooske, Rian
 • Justin Jip, Babs, Jeroen, Kees
 • Kees zet breed in
 • Anna zet in op de groepjes waar de meeste mensen in zitten
 • Rosario Jip, Anna
 • Tooske huiverig: bang om te veel op één persoon in te zetten

Dat Babs eruit gaat, was voor mij geen verrassing. Vanuit vorige afleveringen weten we dat bij de afvaller vaak geen duidelijkheid is over op wie ze hebben gestemd, omdat je dan als kijker kan bedenken wie het in elk geval niet zijn. Daarbij vertoonde ze voor mij te veel (fanatiek) kandidatengedrag.

Toch is het nog spannend. Bij vertrek krijgt ze een topito in het busje. ‘Guard it well,’ vertelt de waarzegster haar vanaf een scherm, ‘you will need it in the future.’ Kortom, het spel is helemaal nog niet afgelopen voor Babs. Net als vorige edities is er waarschijnlijk een mogelijkheid om terug te keren in het spel – al liep dat in het verleden voor meerdere kandidaten (Ron, Sarah) destijds niet goed af.

Hints en theorieën

 1. In de aflevering zag je meerdere vrouwenbeelden prominent in beeld. Dit zou erop kunnen duiden dat de mol dit jaar een vrouw is.
 2. Kees heeft het plaatje van een tempel in de allereerste opdracht. Is dat een stille hint naar de mol (die ook vaak in het donker zit)?
 3. In de eerste opdracht vindt de mol natuurlijk het liefst helemaal geen topito – zou je denken. Anna, Fons, Jip en Justin zouden daardoor extra verdacht kunnen zijn.
 4. Tooske draait een verdacht goed verhaal af in de opdracht Speeddate. Had ze misschien voorkennis van de opdracht en kon ze alvast een solide smoes in elkaar draaien voor vertrek?
 5. Tijdens de tweede opdracht zitten Kees, Tooske en Anna op een sleutelpositie. Door te voorkomen dat er voldoende schilderijen worden binnengebracht, is de kans op succes kleiner. Dat Kees tijdelijk zijn leesbril niet opzet (maar wel bij zich heeft) en dus de getallen op de cijfersloten niet kan lezen, is natuurlijk ook een beetje verdacht.
 6. (Gelezen op Instagram) De titel van de aflevering is ‘Een handje helpen’. Dit zou erop kunnen duiden dat de mol een handje geholpen heeft bij het verdienen van geld deze aflevering – en dus wél een vrijstelling heeft gepakt.

Siem heeft ook nog een aantal nieuwe, interessante theorieën over o.a. Anna, die toch verdachter lijkt als je deze in je achterhoofd houdt.

Op wie zet ik mijn punten nu in?

Jeroen staat voor mij hoog op mijn verdenkingslijstje, net als Tooske. Ik zet mijn punten op hen allebei in. Bij de rest krijg ik toch te veel het gevoel van kandidatengedrag.

Maar nu jullie! Wat zijn jouw verdenkingen? Wat denk jij dat er nu met Babs gaat gebeuren? Heb je aanvullende theorieën en hints? Ik lees het graag terug in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Joy Hansson

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven