Hints en theorieën aflevering 3 van Wie is de mol? 2024 (vragenvuur)

Aflevering 3 van Wie is de mol? seizoen 2024 (vragenvuur) is een ingewikkelde. Niet alleen omdat ik een paar keer in slaap dommelde – zou het de leeftijd zijn? – maar ook omdat er heel veel gebeurt. De mol kan daardoor relatief makkelijk zijn gang gaan misschien. In deze nabespreking van de tweede aflevering van WIDM 2024 gaan we kijken naar de verschillende opdrachten, de titel, wie zichzelf verdacht gedraagt, maar ook wie wie verdacht. En alle hints en theorieën natuurlijk. Wat viel jou op? Voel je zeker vrij genoeg om jouw theorie onderaan achter te laten, ik ben heel benieuwd naar jullie gedachten over de mol dit jaar.

Aflevering 3 (Wie is de mol? 2024): vragenvuur

Nadat ik vier keer ben weggevallen tijdens het terugkijken van aflevering 3 van Wie is de mol? 2024, kan ik je in elk geval vertellen dat het niet meehelpt dat alle opdrachten dit seizoen 40.000 lagen lijken te hebben. Alles in één keer snappen is er voor mij soms echt niet meer bij. Maar goed, het levert vermakelijke televisie op.

Vooral opdracht 1 met de mariachi’s vond ik erg leuk. Ze hebben echt een feestje en winnen zelfs geld voor de pot. Al mag gezegd worden dat ze dit seizoen sowieso redelijk makkelijk geld verdienen. Betekent dit dat de mol het goed doet? Of zullen we binnenkort nog een opdracht voorbij zien komen waarbij de pot in razend tempo word weggespeeld, zoals ooit in seizoen 2012 (IJsland) gebeurde? Wat zijn jouw gedachten daarover?

Opdracht 1: De violen stemmen

In een Mexicaanse cantina staan verschillende bands te spelen, allemaal dwars door elkaar. De kandidaten gaan lekker eten en daarna mogen ze meedoen aan een pubquiz. Rik stelt vragen naar aanleiding van maximaal tien liedjes. Waarom er een maximum aan het aantal zit? Er komt een mariachi band aan hun tafel en voor elk gespeeld liedje betalen ze € 200,00. Een goed antwoord levert € 400,00 op. Hiermee kunnen ze dus maximaal € 2.000,00 winnen (bij alleen maar goede antwoorden € 4.000,00 winst minus € 2.000,00 die ze uitgeven voor tien nummers )

Handige informatie uit deze opdracht

 • La Bamba
  • Uit welke film komt dit nummer? (La Bamba)
  • Welke band scoorde in 1987 een hit met dit nummer? (Los Lobos)
 • Guantanamera
  • In welk land werd dit nummer geschreven? (Cuba)
  • Welke Amerikaanse oud-president had de versie van dit nummer op zijn zomer playlist staan? (Obama)
 • Desperado
  • Dit nummer komt uit de gelijknamige film. Wie speelde daarin de hoofdrol? (Antonio Banderas – ze antwoorden John Wayne)
  • Wat is een desperado? (waaghals, bandiet – ze antwoorden ‘verstotene’)
 • Cielito Lindo
  • Welke Nederlandse artiest speelde dit nummer op het Vrijthof in Maastricht? (André Rieu)
  • Mexicanen van over de hele wereld zingen dit lied bij speciale gelegenheden, als een soort volkslied. Bij wat voor soort gelegenheden? (Sport, zoals Olympische Spelen of WK Voetbal – ze antwoorden ‘bruiloft’)
 • La Cucaracha
  • Wat betekent de titel van dit lied? (Kakkerlak)
  • In dit nummer heeft de kakkerlak een groot probleem. Welk probleem? (Hij kan niet meer lopen)
 • Macarena
  • Hoe heet de groep die een enorme hit had met dit nummer? (Los del rio)
  • In dit nummer bekent een meisje dat ze haar vriendje bedriegt. Hoe heet hij? (Vitorino – ze antwoorden ‘Igorino’)

Aantal goede antwoorden: 4
Daardoor hebben ze € 400,00 winst voor de pot.

Rik sluit af met de woorden: neem vanavond de vragenlijst nog eens door.

Verdacht gedrag uit de opdracht De violen stemmen

Justin en Fons zijn behoorlijk behoudend, waar Jeroen, Kees en Anna erg enthousiast zijn. Justin zit erg op het geld, waar Kees en Jeroen vooral lekker willen genieten.

Wat een beetje vreemd is, is dat elke kandidaat een bepaald onderdeel van de mariachi band in zich op gaat nemen. Tooske telt bijvoorbeeld het aantal baarden. Lijkt me vrij onzinnig. Maar goed, echt mollen kan je dit denk ik niet noemen, omdat die hier weinig aan heeft. Bovendien stelt Rik de vraag terwijl de band ernaast staat, dus ze hoeven niets te onthouden.

Wat wel opvalt, is dat Jeroen behoorlijk het voortouw neemt. Hij hakt vrij rigoureus de knoop door als hij beweert dat het nummer La Bamba uit een gelijknamige film komt. Dat klopt wel, maar toch. Rosario en Fons zijn verder vrij terughoudend als het gaat om geld uitgeven (typisch kandidatengedrag).

Tooskes blikken vallen op, het lijkt een tikje gespeeld. Maar of dat nu is omdat ze de mol zelf is, of omdat ze de verdenkingen op zich wil krijgen?

Opdracht 2: Stad en land aflopen (max. € 2.000,00)

De kandidaten komen bij Rik en krijgen een doorloper te zien. Die moeten ze gaan oplossen. In principe simpel, zou je denken, maar dit is Wie is de mol? Ze hebben acht plaatsnamen nodig om de puzzel op te lossen, die te vinden zijn op verschillende plekken in de wijk.

Ze kunnen geld verdienen op twee verschillende manieren:

 1. Door samen te komen op een bepaald kruispunt: hier liggen enveloppen met vragen die horen bij een bepaalde kandidaat. Het duo dat de envelop vindt, beantwoordt de vragen. Via de porto moeten de betreffende kandidaten worden opgeroepen en naar het kruispunt komen. (8 keer € 150,00)
 2. Antwoord geven op de vraag welke stad het verst van Amsterdam ligt (€ 800,00, als ze de doorloper goed invullen verschijnt er een woord in de groene vakjes)

Ze krijgen per duo een kaart mee en er zijn in totaal zes porto’s. Dat betekent dat sommige duo’s er twee hebben. De juiste antwoorden moeten in de doorloper geplaatst worden. Voorafgaand aan de hokjes staat het kruispunt, maar de kandidaten denken dat ze uit die twee plaatsen moeten kiezen ten opzichte van Amsterdam en komen er dus niet uit.

Ze verdienen uiteindelijk € 600,00 voor de pot, omdat er op vier plekken kandidaten samen kwamen zoals de bedoeling was. Het antwoord van de puzzel is toekomst.

Handige informatie over de opdracht

De kandidaten werken samen in duo’s:

 • Fons en Tooske
 • Anna en Justin
 • Jeroen en Kees
 • Rian en Sor

Tijdens het spel zelf wisselen ze wanneer dat beter uitkomt. De eerste twee die een envelop mogen openen zijn Jeroen en Sor: Breda of Eindhoven. Dankzij Kees antwoorden ze juist. Daarna Kees en Justin (2), met Lyon of Venetië. Toevallig komen Anna en Sor aan op een kruispunt waar hun enveloppen liggen. De keus is Duisburg of Luik. Waar Elly Lust in eerste instantie heel trots zou kunnen zijn op de communicatie, gaat de etherdiscipline vanaf dit punt een beetje de mist in.

Eenmaal op het verzamelpunt terug gaan ze de doorloper invullen (met vier kandidaten: Jeroen, Kees, Rian en Sor). Justin en Fons voegen zich later bij de rest, maar Anna en Tooske redden het niet. Het woord raden ze uiteindelijk ook niet.

Verdacht gedrag in opdracht 2

Tooske en Fons lopen maar wat aan te rommelen. Bovendien trekt Tooske haar envelop open voordat Jeroen er is, waardoor dat bedrag niet meer telt. Verder begrijpt Fons hoe de opdracht werkt, maar zegt hij dat niet hardop. En Jeroen en Kees staan opnieuw op een sleutelpositie.

Verdenkingen in aflevering 3 van Wie is de mol?

 • Rian Kees, Tooske
 • Anna Fons, Tooske, Jeroen
 • Fons Anna, Rian, Tooske
 • Tooske Kees, Rian, Jeroen
 • Jeroen Tooske, Fons
 • Justin (vrouw)
 • Jeroen (…)
 • Rosario (spreidt)

En dan is er ineens verwarring: in de test zit een vraag die draait om een opdracht in de toekomst – het antwoord van de doorloper.

Opdracht 3: Er mee worstelen (max. € 2.025,00)

Het zal geen verrassing zijn, de kandidaten gaan een worstelwedstrijd kijken (lucha libre, zoals ze dat hier noemen: een spectaculaire, acrobatische worstelshow). De bedoeling van deze opdracht? De kandidaten worden verdeeld in drie groepen: vier kandidaten gaan naar de show en moeten proberen met zoveel mogelijk luchadores (worstelaars) op de foto te gaan. Twee anderen zitten in een hotelkamer naast de arena. Zij moeten zien te ontdekken welke luchadores dit zijn. Dat is aan de kandidaten op straat. Zij moeten daar vragen om wie het gaat en daar tekeningen van laten maken, die vervolgens naar de hotelkamer gaan.

Het is nogal een gelaagde opdracht die pas echt helder is wanneer je de aflevering gewoon kijkt, zoals wel vaker dit seizoen. Door die lagen, is het natuurlijk ook behoorlijk makkelijk om te mollen. Iemand verkeerd tekenen of interpreteren, is zo gebeurd. Per juiste worstelaar verdienen ze € 75,00.

Handige informatie over opdracht 3

Tooske stelt voor om met Rian de arena in te gaan, Kees en Sor volgen. Justin en Anna willen graag op een hotelkamer. En Jeroen moet op straat, omdat hij Spaans praat. Omdat dat Anna de taal ook spreekt, gaat zij uiteindelijk toch de straat op. Bij het aanpakken van de kaarten stappen Kees en Fons naar voren. Waarschijnlijk omdat ze hebben geantwoord dat de mol de kaarten niet aanpakt, waardoor ze een goed antwoord hebben.

Verdacht gedrag in opdracht 3

 • Bepaalde kandidaten sturen meerdere foto’s van dezelfde worstelaars
 • Buiten zijn een aantal luchadores getekend die niet in de arena stonden
 • Kees maakt meerdere selfies
 • Jeroens (gebrek aan) tekentalent
 • Tooske lijkt op een gegeven moment niet veel meer te doen

Verdiend? € 75,00. Hiermee staat het totaal op € 8.575,00. Rik krijgt bovendien het verdwenen geld terug van Justin, waarmee het totaal weer op € 8.825,00 staat.

Hints en theorieën

 1. Opnieuw veel vrouwenbeelden in beeld. Dat lijkt er toch op te duiden dat de mol dit jaar een vrouw is.
 2. De toekomst speelt een belangrijke rol in dit seizoen. Maar waarom? Heeft een van de kandidaten een boek geschreven of nummer gecomponeerd met het woord ’toekomst’ erin? Duidt het op Anna, die als wetenschapsjournalist regelmatig bezig is met wetenschappelijke onderzoeken die iets kunnen zeggen over de toekomst? Hoewel zij zo goed tekende na de worstelwedstrijd, dat ik me eigenlijk niet kan voorstellen dat zij de mol is – maar goed.
 3. Tooske wordt zoveel genoemd dat het bijna lijkt alsof de redactie haar verdacht wil maken. Ook opereert ze zo opzichtig dat je eigenlijk zou denken dat ze geen mol is. Of is dit de omgekeerde psychologie?

Op wie zet ik mijn punten in?

Ik blijf erbij dat Kees en Jeroen erg vaak op een sleutelpositie zitten. Daardoor kunnen ze makkelijker mollen. Tegelijk zie je ze ook regelmatig goede antwoorden geven, zoals Jeroen bij de mariachi band en Kees tijdens de tweede opdracht. Bovendien: het maakt je natuurlijk onverdacht wanneer je de goede antwoorden geeft, terwijl je makkelijk op het laatste moment de doorloper verkeerd kunt interpreteren.

Dus eigenlijk verdenk ik Kees momenteel sterk, ondanks mijn eigen theorie dat de mol een vrouw moet zijn.

Nu ben ik natuurlijk ook heel erg benieuwd naar jullie mol, welke hints je misschien wel hebt gezien en welke theorieën je erop na houdt over Wie is de mol? 2024. Laat me in een reactie weten op wie jij je punten zet in dit seizoen. Waar staat volgens jou de titel ‘Vragenvuur’ voor?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Joy Hansson

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven