Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

7 hindernissen na de scheiding (maar het komt goed!)

Een echtscheiding of je relatie verbreken is nooit leuk, zeker niet wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Hoewel het ook kan voelen als een opluchting, moet je alsnog voor de rest van je leven met iemand door. Niet als geliefden, wel als ouders. En dat kan best weleens lastig zijn. In dit artikel de 7 grootste hindernissen na een scheiding en waarom ze uiteindelijk helemaal goed komen! 

Heb je geluk als alleenstaande ouder?

Vanuit de buitenwereld krijg je als single moeder nogal eens te maken met vooroordelen. Je zou het makkelijk hebben, omdat de kinderen een deel van de week niet bij jou zijn. En ‘jij hoeft tenminste niet ook nog voor een vent te zorgen’. Tja. Dat is inderdaad zo. Maar dat het niet alleen rozengeur en maneschijn is, kan elke alleenstaande ouder je vertellen.

Na de breuk moet je jezelf opnieuw uitvinden, jullie leven weer inrichten en een thuis creëren voor jullie gezin. Onderstaande hindernissen zijn soms moeilijk, maar gelukkig komt het uiteindelijk weer goed. Een scheiding biedt je levenslessen waar je alleen maar sterker van kan worden. Geef het tijd, heb vertrouwen en het komt goed.

7 hindernissen na de scheiding (en waarom ze weer goed komen)

Afscheid nemen van je kind

Sowieso haat ik het om afscheid te nemen. Maar mijn eigen vlees en bloed? Dat bleef een marteling. Elke week zat ik opnieuw misselijk van verdriet in de auto onderweg naar huis, omdat ik haar meteen zo ontzettend miste. Eigenlijk bleef dat gevoel min of meer hangen tot ze weer bij me was. Het is wat je doet – uiteindelijk koos zij niet voor een leven in een gebroken gezin – maar moeilijk bleef het wel.

Waarom het goedkomt? Ik ga je geen gouden bergen beloven en aan het missen blijft altijd een soort rauw randje zitten. Maar het gaat op een gegeven moment toch wennen. Of anders gezegd: je leert ermee leven. Hoe moeilijk het is. Probeer afleiding te zoeken en écht even tijd voor jezelf te nemen. Want alleenstaand ouderschap is weliswaar twice the fun, maar als je papa en mama ineen bent ook twee keer zo zwaar.

Je emoties onder controle houden

Scheiden brengt de meest uiteenlopende emoties met zich mee: misschien ben je boos op de ander, omdat hij bepaalde dingen heeft nagelaten of juist de hort op ging met een ander. Of omdat hij het opvoeden na de scheiding anders aanpakt dan je zou willen. Verdriet, omdat je je alleen voelt en vooral ook heel schuldig naar de kinderen, omdat ze deze situatie moeten meemaken. Opluchting wellicht, dat je nooit meer zijn zooi hoeft op te ruimen. Of een onoverwinnelijk gevoel omdat je denkt dit wel even te gaan doen. Vaak wisselt alles elkaar af en dat kan behoorlijk vermoeiend zijn.

Waarom het goedkomt? Zoals met elke relatiebreuk worden je gevoelens vanzelf minder heftig. ‘Waar één deur sluit, gaat een ander open’ is een mooie quote voor deze situatie. Want zo is het echt. Je blijft niet voor altijd ongelukkig en alleen. Zelfs als je er nu totaal niet aan moet denken om ooit weer verliefd te worden. Geef jezelf alleen wel de tijd, zodat je niet het gros van je gevoelens in een volgende relatie moet verwerken.

Je moet ineens alles alleen beslissen

‘Gelukkig ben ik geen twijfelkont van nature…’ Wat ik zou dat zo graag willen zeggen en menen. Maar helaas is het tegenovergestelde waar. En dat is niet zo handig als je bij bepaalde dingen nu alleen de knoop mag doorhakken. Natuurlijk kan je ook nog steeds overleggen met je ex, maar je zit net na de break sowieso in een nogal precaire toestand. Daar krijg je liever geen discussie bovenop rondom een relatief simpele kwestie als ‘hvo of godsdienst’. 

Waarom het goedkomt? Al doende leert men. Dat geldt ook voor het maken van beslissingen. Bovendien leer je eigenlijk snel genoeg op een manier met je ex omgaan die past bij de nieuwe situatie. Je weet wanneer je bepaalde kwesties wel even hoort te bespreken en welke relatief kleine zaken gewoon door jou besloten kunnen worden. Geef het wat tijd.

Op jezelf wonen

Sommige mensen hebben enorm veel moeite om helemaal alleen te wonen (zonder andere volwassene) en proberen het troosteloze gat der leegte op te vullen met een nieuwe liefde. Mijn advies? Doe het niet. Leer jezelf eerst helemaal opnieuw kennen. Geef je verdriet een plekje, rouw om verloren dromen, denk aan jezelf en de kinderen en doe vooral ook dingen waar jullie heel gelukkig van worden. Nu is hét moment om even heel egocentrisch te zijn en de rust te nemen die je hebt. Kan heel erg moeilijk zijn, maar is de moeite echt waard. Zo voorkom je bovendien dat je in een toekomstige nieuwe relatie weer in dezelfde fouten vervalt.

Waarom het goedkomt? Je zal gaandeweg hopelijk ervaren dat het heerlijk kan zijn om geen rekening te hoeven houden met een ander. Denk anders maar even aan de negatieve eigenschappen van je ex. Daar hoef je dus nooit meer mee te dealen. Probeer het minder leuke om te buigen in iets positiefs en je gaat er vanzelf van genieten.

Je eerste rekeningen en omgaan met minder inkomsten

Financieel doe je toch vaak een stap terug wanneer je er alleen voor komt te staan. Of je moet alle zeilen bijzetten. Het kan behoorlijk pittig zijn die eerste periode waarin je veel eindjes aan elkaar moet knopen. Tel daar nog wat emotionele schade bij op en de feestvreugde is compleet.

Waarom het goedkomt? Je leert vanzelf creatief omgaan met je geld. Beter op de koopjes letten, iets aanschaffen en opknappen, beter besparen en Marktplaats zou zomaar eens je beste vriend kunnen worden. Leert je meteen een belangrijke les voor ‘het leven’: je hoeft niet overal het nieuwste van te hebben, als je maar rondkomt. Want uiteindelijk maakt het hebben van geld niet per se gelukkig, maar het tekort komen van geld wel ongelukkig.

Voor het eerst weer de datingmarkt op gaan

Als je jarenlang met één man je leven hebt gedeeld, is het heel onwennig om weer de bloemetjes te gaan buiten zetten. Zeker als je ver voorbij de leeftijd bent dat je een willekeurige kroeg instapt om te gaan feesten. Vergeet ook niet dat je nog moeder bent. Alsof het allemaal niet gecompliceerd genoeg was…

Waarom het goedkomt? Je bent niet de enige. De datingmarkt zit ook vol single vaders en bovendien hebben mannen er na een bepaalde leeftijd minder moeite mee als jij al één of meerdere kind(eren) hebt. Bovendien filter je het grootste deel van de foute sukkels er binnen no time uit omdat je eisen huizenhoog zijn. Je gaat uiteindelijk niet de eerste de beste voorstellen aan je kind. Toch? Komt je dateleven ten goede! Enne.. Een tip van flip: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Gouden bergen bestaan niet, ook niet in de liefde.

Je nieuwe vriend

Hopelijk volgt op je eerste date ook weer een nieuwe man of vrouw in je leven. Maar wat dan? Wanneer stel je hem of haar voor aan je kind(eren)? Zal het überhaupt klikken? En zo niet, wat moet je daarmee doen?

Waarom het goedkomt? Er bestaat geen pasklare oplossing voor, denk ik. Ro en ik wilden elkaar bijvoorbeeld eerst een tijdje beter leren kennen, maar vanaf moment 1 zag June meteen dat er wat speelde. En om dan te gaan liegen? Misschien zou een ander dat wel doen, voor ons voelde het gewoon niet goed op dat moment. Kijk een beetje hoe de situatie loopt. Zeker als je serieus bent en de wens hebt een samengesteld gezin te (gaan) vormen en jullie willen daar allebei heel veel moeite en liefde in steken, dan komt het goed. Al is het met een nieuwe vriend natuurlijk altijd verstandig eerst samen te ontdekken wat ervan komt. Is het niks, dan verliest je kind niet opnieuw een vaderfiguur in haar leven.

Het leven na de scheiding is niet per se makkelijk. Je zal voor een aantal hindernissen komen te staan en soms met je handen in het haar zitten. Maar gelukkig komt het allemaal goed; linksom of rechtsom. Wat vond jij een grote hindernis na de scheiding? En hoe ging je daarmee om?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids