uitdagingen na de scheiding

7 hindernissen na de scheiding (en waarom het goedkomt)

Een echtscheiding meemaken of je relatie verbreken is nooit makkelijk, zeker niet wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Ondanks dat je liefdesrelatie voorbij is, zal je als ouders voor altijd samen door moeten. Dat kan best lastig zijn: je bent niet voor niets uit elkaar. Toch komen de meeste hindernissen na een scheiding gewoon weer goed, zeker de volgende.

Hindernissen na de scheiding

Vooroordelen

Wanneer je bent gescheiden, heeft de buitenwereld meteen een mening klaarstaan. Als single moeder krijg je nogal eens te maken met vooroordelen. Zo zou het lekker makkelijk zijn, omdat je kinderen een deel van de week ergens anders zijn. En “jij hoeft tenminste niet óók nog eens te zorgen voor je vent.” Dat een scheiding vaak bloed, zweet en vooral tranen kost? Dat lijkt bijzaak.

Wie ben jij eigenlijk?

Een belangrijk proces waar elke gescheiden ouder doorheen moet, is de zoektocht naar jezelf. Een relatie hebben, betekent immers ook aanpassen. Als je alleen bent, mag of moet je zelfs alles zelf beslissen. Wat jij wil? Hoe jij jullie leven gaat inrichten nu je niemand (direct) naast je hebt staan en hoe je een thuis moet creëren voor de nieuwe gezinssamenstelling? Het zijn allemaal zaken die hun plek moeten gaan vinden.

Onderstaande hindernissen zijn onderdeel van het leven na de scheiding. Gelukkig met de belangrijkste boodschap dat ze allemaal uiteindelijk goedkomen! Het heeft alleen wat tijd nodig en vertrouwen.

7 hindernissen na de scheiding (en waarom ze weer goed komen)

Afscheid nemen van je kind

Sowieso vind ik afscheid nemen geen pretje, al zijn de scherpe randjes van vroeger eraf. Toch reed ik elke week huilend naar huis wanneer ik mijn oudste dochter naar haar vader had gebracht. Ik miste haar levendigheid in huis, de dikke knuffels en kon al in tranen uitbarsten wanneer ik thuis rondslingerend speelgoed vond wat me aan haar deed denken. Daar kwam ook het schuldgevoel bovenop. Zij had niet gekozen voor het leven in een gebroken gezin, maar moest er nu wel mee dealen.

Waarom het goedkomt? Ik kan je geen gouden bergen beloven en aan het missen blijft een soort rauw randje zitten. Maar op een gegeven moment leer je ermee leven. Soms zal je wellicht zelfs een bepaalde opluchting voelen, als de week vermoeiend was en jij het weekend kunt gebruiken om bij te slapen en je huis weer op orde te brengen. Verder helpt het om afleiding te zoeken wanneer je alleen bent en écht tijd te investeren in jezelf. Want alleenstaand ouderschap is weliswaar twice the fun, maar als je papa en mama ineen bent ook twee keer zo zwaar. Als je nu tijd voor jezelf neemt, kan je de kinderen komende week weer alles bieden dat ze nodig hebben.

Je emoties onder controle houden

Scheiden brengt uiteenlopende emoties met zich mee: misschien ben je boos op hem, omdat hij nalatig was tijdens jullie relatie of juist de hort op ging met een ander. Of omdat hij het opvoeden na de scheiding anders aanpakt dan je zou willen. Er is verdriet, omdat je je alleen of zelfs eenzaam voelt. Mogelijk schuldgevoel naar de kinderen, omdat ze deze situatie moeten meemaken. Maar ook misschien de opluchting omdat je bij hem weg bent. Vaak wisselt alles elkaar af en dat kan behoorlijk vermoeiend zijn.

Waarom het goedkomt? Zoals met elke relatiebreuk worden die gevoelens vanzelf minder heftig. ‘Waar één deur sluit, gaat een ander open’ is een mooie quote die ook hier weer opgaat. Want zo is het echt. Je blijft niet voor altijd ongelukkig en alleen. Zelfs als je er nu totaal niet aan moet denken om ooit weer verliefd te worden.

Geef jezelf alleen wel de tijd, zodat je niet het gros van je gevoelens in een volgende relatie moet verwerken. Eventueel kan het helpen een coach in te schakelen die je helpt om de boosheid en/of het verdriet om te zetten in positieve gevoelens.

Je moet ineens alles alleen beslissen

Wanneer je na een scheiding alleen komt te staan, blijken er talloze (kleine) dingen te moeten worden besloten voor de kinderen. Zeker als je met ruzie uit elkaar gaat, kan gezamenlijk overleggen een uitdaging vormen. In mijn geval helpt het niet mee dat ik van nature een notoire twijfelkont ben. Ik kan over ieder detail peinzen en (over)denken, terwijl het in de opvoeding vaak prettig is meteen een knoop te kunnen doorhakken. Het helpt dan om deze tips tegen besluiteloosheid toe te passen en op mijn gevoel af te gaan.

Waarom het goedkomt? Het antwoord op die vraag is tweeledig. Allereerst baart oefening kunst, zeker op het gebied van beslissingen. Na verloop van tijd weet je niet beter. Maar daarnaast stabiliseert de omgang met je ex over het algemeen ook. Je leert wanneer de ander het op prijs stelt als je iets samen bespreekt en wanneer je alleen beslissingen kunt nemen.

Op jezelf wonen

Sommige mensen hebben enorm veel moeite om helemaal alleen te wonen (zonder andere volwassene) en proberen het troosteloze gat der leegte op te vullen met een nieuwe liefde. Mijn advies? Doe het niet. Leer jezelf eerst opnieuw kennen. Geef je verdriet een plek, rouw om verloren dromen, denk aan jezelf en de kinderen en doe vooral ook dingen waar jullie heel gelukkig van worden. Nu is hét moment om even heel egocentrisch te zijn en de rust te pakken die je nodig hebt. Moeilijk? Ja, vaak wel, maar het is de moeite meer dan waard. Zo voorkom je bovendien dat je in een toekomstige nieuwe relatie in dezelfde fouten vervalt.

Waarom het goedkomt? Je zal gaandeweg hopelijk ervaren dat het heerlijk kan zijn om geen rekening te hoeven houden met een ander. Geloof je me niet? Denk dan even aan de negatieve eigenschappen van je ex. Daar hoef je dus nooit meer mee te dealen. Probeer het minder leuke om te buigen in iets positiefs en je gaat er vanzelf van genieten.

Je eerste rekeningen en omgaan met minder inkomsten

Je financiën na de scheiding vormen een andere uitdaging. Je moet leren omgaan met minder inkomsten, beseft dan pas écht hoe duur kinderen kunnen zijn en zal in de eerste periode waarschijnlijk de eindjes aan elkaar moeten knopen. Daarnaast bestaat er ook nog iets als emotionele ‘schade’. Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat je ex met geld smijt, wél een fatsoenlijk inkomen heeft en misschien zelfs de financiële lasten alweer deelt met een nieuwe partner, kan dat wringen. Neem dan ook de tijd om hier je weg in te vinden en probeer niet te veel te vergelijken met je ex.

Waarom het goedkomt? Je leert vanzelf creatief omgaan met je geld. Beter op de koopjes letten, iets aanschaffen en opknappen, besparen op boodschappen door andere keuzes te maken. En Marktplaats zou zomaar eens je beste vriend kunnen worden. Leert je meteen een belangrijke les voor ‘het leven’: je hoeft niet overal het nieuwste van te hebben, als je maar rondkomt.

Uiteindelijk maakt het hebben van geld niet per se gelukkig, maar het tekort komen wel ongelukkig.

Voor het eerst weer de datingmarkt op gaan

Als je jarenlang met één man je leven hebt gedeeld, is het heel onwennig om weer de bloemetjes te gaan buiten zetten. Zeker als je ver voorbij de leeftijd bent dat je een willekeurige kroeg instapt om te gaan feesten. Vergeet ook niet dat je moeder bent en dus niet zomaar iedereen kunt meenemen. Alsof het allemaal niet gecompliceerd genoeg was…

Waarom het goedkomt? Je bent niet de enige. De datingmarkt zit ook vol single vaders en bovendien hebben mannen er na een bepaalde leeftijd minder moeite mee als jij al één of meerdere kind(eren) hebt. Bovendien filter je het grootste deel van de foute sukkels er binnen no time uit omdat je eisen huizenhoog zijn: je wil uiteindelijk niet de eerste de beste voorstellen aan je kind. Toch? Dit komt je dateleven ten goede! Enne.. Een tip van flip: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Gouden bergen bestaan niet, ook niet in de liefde.

Je nieuwe vriend

Hopelijk volgt op je eerste date uiteindelijk ook weer een nieuwe man of vrouw in je leven. Maar wat dan? Wanneer stel je hem of haar voor aan je kind(eren)? Zal het überhaupt klikken? En zo niet, wat moet je daarmee doen?

Waarom het goedkomt? Er bestaat geen pasklare oplossing voor een nieuwe relatie. Elke situatie is uiteindelijk anders. Met de juiste persoon kom je vanzelf op het punt dat je serieus kunt gaan nadenkn over de toekomst. Zorg dat als je de wens hebt om uiteindelijk een samengesteld gezin te gaan vormen, dat eerst alle neuzen dezelfde kant op staan en jullie verwachtingen gelijk zijn. Dan is het daarna vroeg genoeg om de kinderen erbij te gaan betrekken.

Het leven na de scheiding is niet per se makkelijk. Je zal voor een aantal hindernissen komen te staan en soms met je handen in het haar zitten. Maar gelukkig komt het allemaal goed; linksom of rechtsom. Wat vond jij een grote hindernis na de scheiding? En hoe ging je daarmee om?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Eva March – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *